Господарська цінність і економічна привабливість вівса в контексті розвитку нішевого виробництва
DOI:
https://doi.org/10.31548/economics14(3).2023.045Ключові слова:
нішеві культури, овес, господарська цінність, економічна привабливість, рентабельність.Анотація
У статті розкрито господарську цінність і економічну привабливість виробництва вівса як однієї з основних нішевих зернових культур. Розглядаючи важливу роль вівса, окреслили його переваги в порівнянні з іншими нішевими культурами. Обґрунтовано, що економічна привабливість виробництва культури значною мірою зумовлюється її багатофункціональністю. Досліджено динаміку виробництва вівса в Україні в розрізі різних категорій господарств. Здійснено рейтинг виробництва вівса за регіонами України та розглянуто обсяги його надходження на переробні підприємства. Проаналізовано динаміку показників економічної ефективності виробництва вівса в сільськогосподарських підприємствах і окреслено перспективи розвитку виробництва нішевих зернових культур. Автори акцентують увагу на тому, що використання нішевих культур у сівозміні дозволяє зменшити домінування соняшнику та ріпаку, надмірне вирощування яких у значній мірі виснажує ґрунт, і урізноманітнити існуючу зерно-олійну спеціалізацію сільського господарства України. Також автори розкривають і інші переваги вирощування нішевих культур (висока рентабельність, диверсифікованість виробництва, тощо) та недоліки (висока вартість посівного матеріалу й технологій вирощування, нестабільність попиту на більшість нішевих культур, значні коливання ціни, невизначений розмір очікуваного прибутку). Встановлено, що важливою особливістю вирощування нішевих культур є висока ресурсомісткість їх виробництва. На підставі виконаного дослідження дійшли висновку, що: овес є високоцінною сільськогосподарською культурою; виробництво зерна вівса потенційно є економічно привабливим; вирощування нішевих зернових культур є одним із найбільш перспективних напрямів розвитку малих і середніх товаровиробників, виходячи з того, що дрібні фермери не можуть конкурувати з агрохолдингами у виробництві традиційних сільськогосподарських культур, тому їм варто освоювати виробництво нішевої продукції; вирощування нішевих культур дасть можливість малим підприємствам виходити на міжнародні ринки й пропонувати унікальну продукцію.
Посилання
Baidala, V.I., Mirzoieva, T.V., Mirzoiev, T.D. (2023). Hospodarska tsinnist tekhnichnykh nishevykh kultur i perspektyvy rozvytku yikhnoho vyrobnytstva [Economic value of technical niche cultures and prospects for the development of their production]. Ekonomika i upravlinnia biznesom, 14, 1, 5‒23. [in Ukrainian]
Vilvert, E., Olson, E., Vallenkhammar, A.C. ta in. (2021). Naukovi dokazy stiikykh stratehii zakhystu vivsa vid khvorob roslyn u Shvetsii: systematychna karta [Scientific evidence for sustainable oat plant disease protection strategies in Sweden: a systematic map]. Environ Evid, 10, 24. DOI:10.1186/s13750-021-00239-7 [in Ukrainian]
Volodin, S. (2017). Metodychni zasady fastplant-tekhnolohii shvydkoho vyrobnytstva nishevykh kultur [Methodological principles of fastplant technologies for rapid production of niche crops]. Agricultural and Resource Economics, 3, 4, 43–56. DOI:10.22004/ag.econ.267894 [in Ukrainian]
Volodin, S.A. (2021). Stymuliuvannia vyrobnytstva nishevykh kultur v Ukraini na osnovi fastplant-tekhnolohii [Stimulating the production of niche crops in Ukraine based on fastplant technologies]. Ekonomika APK, 2, 82‒89. [in Ukrainian]
Horbatenko, A.I., Sudak, V.M., ta in. (2022). Oves na chornozemakh Stepu: potentsial strakhovoi kultury [Oats on the chernozems of the Steppe: the potential of an insurance crop]. Retrieved from https://agro-business.com.ua/agro/ahronomiia-sohodni/item/26919-oves-na-chornozemakh-stepu-potentsial-strakhovoi-kultury.html [in Ukrainian]
Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. Ofitsiinyi veb-sait. Retrieved from https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm [in Ukrainian]
Kaminska, A.I. (2016). Analiz dynamiky rozvytku rynku vivsa v Ukraini [Analysis of the dynamics of oat market development in Ukraine]. Efektyvna ekonomika, 5, 26‒32. [in Ukrainian]
Kernasiuk, Yu.V. (2022). Nishevi kultury v stratehii innovatsiinoi dyversyfikatsii ahrobiznesu. Retrieved from https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/22969-nishevi-kultury-v-stratehii-innovatsiinoi-dyversyfikatsii-ahrobiznesu.html [in Ukrainian]
Korysni vlastyvosti i osoblyvosti vyroshchuvannia holozernoho vivsa [Useful properties and features of growing bare oats]. (2023). Retrieved from https://remontu.com.ua/korisni-vlastivosti-i-osoblivosti-viroshhuvannya-golozernogo-vivsa [in Ukrainian]
Ministerstvo ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy [Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine]. Ofitsiinyi veb-sait. Retrieved from https://minagro.gov.ua/ [in Ukrainian]
Nad prirvoiu marzhi: ohliad rynku nishevykh kultur vid AgroDay [Over the Margin Gap: An Overview of the Niche Crops Market from Agrodai]. (2017). Retrieved from nad-prirvoyu-marzhi-yak-483zarobyty-na-nishevyh-kulturah-i-skilky-tsogo-chekaty [in Ukrainian]
Nishevi kultury: perevahy, ryzyky, mozhlyvosti v sezoni-2023 [Niche crops: advantages, risks, opportunities in the 2023 season]. (2022). Retrieved from https://superagronom.com/blog/926-nishevi-kulturi-perevagi-riziki-mojlivosti-v-sezoni-2023 [in Ukrainian]
Pukhnach, V. (2022). Oves. Retrieved from https://ogorodniki.com/uk/catalog/oves [in Ukrainian]
Rohach, S.M., Ilkiv, D.A., Stepasiuk, L.M., Mirzoieva, T.V., Tomashevska, O.A. (2019). Ekonomichni zasady vyrobnytstva nishovykh silskohospodarskykh zernovykh i zernobobovykh kultur [Economic principles of production of niche agricultural grain and leguminous crops]. Monohrafiia. Kyiv : TsP «Komprynt», 398. [in Ukrainian]
Stepanushko, L. (2020). De siiaty oves, shchob rozkryty potentsial produktyvosti kultury. Retrieved from https://agrotimes.ua/agronomiya/de-krashhe-siyaty-oves-shhob-rozkryty-potenczial-produktyvosti-kultury/ [in Ukrainian]
Trofimtseva, O. (2017). Vyrobnytstvo nishevoi produktsii vidkryvaie mozhlyvist dlia malenkoho vyrobnyka staty velykym hravtsem [The production of niche products opens the possibility for a small manufacturer to become a big player]. Retrieved from https://minagro.gov.ua/news/virobnitstvo-nishevoi-produktsii-vidkrivae-mozhlivist-dlya-malenkogo-virobnika-stati-velikim-gravtsem-olga-trofimtseva [in Ukrainian]
Udova, L.O., Prokopenko, K.O. (2018). Nishevi kultury – novi perspektyvy dlia malykh sub’iektiv hospodariuvannia v ahrarnomu sektori [Niche crops are new prospects for small businesses in the agricultural sector]. Ekonomika prohnozuvannia, 3, 102‒117. [in Ukrainian]
Tsikavi fakty pro oves (2019). Retrieved from https://dobrodiya.com.ua/czikavi-fakti-pro-oves/ [in Ukrainian]
Kucher, O., Hutsol, T., Glowacki, S., Andreitseva, I., Dibrova, A., Muzychenko, A., Szeląg-Sikora, A., Szparaga, A., Kocira, S. (2022). Energy Potential of Biogas Production in Ukraine. Energies, 15, 1710. DOI:10.3390/en15051710
Mirzoieva, Т., Nechyporenko, О., Chupriak, А., Avramchuk, В., Heraimovych, V., and Ilkiv, L. (2021). Economic substantiation of expediency of production of niche cultures. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science, 937, 032095. DOI:10.1088/1755-1315/937/3/032095
Oats in high demand for milk production. 2023. URL: https://www.world-grain.com/articles/18099-oats-in-high-demand-for-milk-production
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.ukАвтори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).