Господарська цінність і економічна привабливість вівса в контексті розвитку нішевого виробництва

Автор(и)

  • ANATOLIY DIBROVA Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • LIUDMYLA STEPASYUK Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/economics14(3).2023.045

Ключові слова:

нішеві культури, овес, господарська цінність, економічна привабливість, рентабельність.

Анотація

У статті розкрито господарську цінність і економічну привабливість виробництва вівса як однієї з основних нішевих зернових культур. Розглядаючи важливу роль вівса, окреслили його переваги в порівнянні з іншими нішевими культурами. Обґрунтовано, що економічна привабливість виробництва культури значною мірою зумовлюється її багатофункціональністю. Досліджено динаміку виробництва вівса в Україні в розрізі різних категорій господарств. Здійснено рейтинг виробництва вівса за регіонами України та розглянуто обсяги його надходження на переробні підприємства. Проаналізовано динаміку показників економічної ефективності виробництва вівса в сільськогосподарських підприємствах і окреслено перспективи розвитку виробництва нішевих зернових культур. Автори акцентують увагу на тому, що використання нішевих культур у сівозміні дозволяє зменшити домінування соняшнику та ріпаку, надмірне вирощування яких у значній мірі виснажує ґрунт, і урізноманітнити існуючу зерно-олійну спеціалізацію сільського господарства України. Також автори розкривають і інші переваги вирощування нішевих культур (висока рентабельність, диверсифікованість виробництва, тощо) та недоліки (висока вартість посівного матеріалу й технологій вирощування, нестабільність попиту на більшість нішевих культур, значні коливання ціни, невизначений розмір очікуваного прибутку). Встановлено, що важливою особливістю вирощування нішевих культур є висока ресурсомісткість їх виробництва. На підставі виконаного дослідження дійшли висновку, що: овес є високоцінною сільськогосподарською культурою; виробництво зерна вівса потенційно є економічно привабливим; вирощування нішевих зернових культур є одним із найбільш перспективних напрямів розвитку малих і середніх товаровиробників, виходячи з того, що дрібні фермери не можуть конкурувати з агрохолдингами у виробництві традиційних сільськогосподарських культур, тому їм варто освоювати виробництво нішевої продукції; вирощування нішевих культур дасть можливість малим підприємствам виходити на міжнародні ринки й пропонувати унікальну продукцію.

 

Біографії авторів

  • автор ANATOLIY DIBROVA, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України

    доктор економічних наук, професор,

    професор кафедри глобальної економіки
  • автор LIUDMYLA STEPASYUK, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки

Посилання

Baidala, V.I., Mirzoieva, T.V., Mirzoiev, T.D. (2023). Hospodarska tsinnist tekhnichnykh nishevykh kultur i perspektyvy rozvytku yikhnoho vyrobnytstva [Economic value of technical niche cultures and prospects for the development of their production]. Ekonomika i upravlinnia biznesom, 14, 1, 5‒23. [in Ukrainian]

Vilvert, E., Olson, E., Vallenkhammar, A.C. ta in. (2021). Naukovi dokazy stiikykh stratehii zakhystu vivsa vid khvorob roslyn u Shvetsii: systematychna karta [Scientific evidence for sustainable oat plant disease protection strategies in Sweden: a systematic map]. Environ Evid, 10, 24. DOI:10.1186/s13750-021-00239-7 [in Ukrainian]

Volodin, S. (2017). Metodychni zasady fastplant-tekhnolohii shvydkoho vyrobnytstva nishevykh kultur [Methodological principles of fastplant technologies for rapid production of niche crops]. Agricultural and Resource Economics, 3, 4, 43–56. DOI:10.22004/ag.econ.267894 [in Ukrainian]

Volodin, S.A. (2021). Stymuliuvannia vyrobnytstva nishevykh kultur v Ukraini na osnovi fastplant-tekhnolohii [Stimulating the production of niche crops in Ukraine based on fastplant technologies]. Ekonomika APK, 2, 82‒89. [in Ukrainian]

Horbatenko, A.I., Sudak, V.M., ta in. (2022). Oves na chornozemakh Stepu: potentsial strakhovoi kultury [Oats on the chernozems of the Steppe: the potential of an insurance crop]. Retrieved from https://agro-business.com.ua/agro/ahronomiia-sohodni/item/26919-oves-na-chornozemakh-stepu-potentsial-strakhovoi-kultury.html [in Ukrainian]

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. Ofitsiinyi veb-sait. Retrieved from https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm [in Ukrainian]

Kaminska, A.I. (2016). Analiz dynamiky rozvytku rynku vivsa v Ukraini [Analysis of the dynamics of oat market development in Ukraine]. Efektyvna ekonomika, 5, 26‒32. [in Ukrainian]

Kernasiuk, Yu.V. (2022). Nishevi kultury v stratehii innovatsiinoi dyversyfikatsii ahrobiznesu. Retrieved from https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/22969-nishevi-kultury-v-stratehii-innovatsiinoi-dyversyfikatsii-ahrobiznesu.html [in Ukrainian]

Korysni vlastyvosti i osoblyvosti vyroshchuvannia holozernoho vivsa [Useful properties and features of growing bare oats]. (2023). Retrieved from https://remontu.com.ua/korisni-vlastivosti-i-osoblivosti-viroshhuvannya-golozernogo-vivsa [in Ukrainian]

Ministerstvo ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy [Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine]. Ofitsiinyi veb-sait. Retrieved from https://minagro.gov.ua/ [in Ukrainian]

Nad prirvoiu marzhi: ohliad rynku nishevykh kultur vid AgroDay [Over the Margin Gap: An Overview of the Niche Crops Market from Agrodai]. (2017). Retrieved from nad-prirvoyu-marzhi-yak-483zarobyty-na-nishevyh-kulturah-i-skilky-tsogo-chekaty [in Ukrainian]

Nishevi kultury: perevahy, ryzyky, mozhlyvosti v sezoni-2023 [Niche crops: advantages, risks, opportunities in the 2023 season]. (2022). Retrieved from https://superagronom.com/blog/926-nishevi-kulturi-perevagi-riziki-mojlivosti-v-sezoni-2023 [in Ukrainian]

Pukhnach, V. (2022). Oves. Retrieved from https://ogorodniki.com/uk/catalog/oves [in Ukrainian]

Rohach, S.M., Ilkiv, D.A., Stepasiuk, L.M., Mirzoieva, T.V., Tomashevska, O.A. (2019). Ekonomichni zasady vyrobnytstva nishovykh silskohospodarskykh zernovykh i zernobobovykh kultur [Economic principles of production of niche agricultural grain and leguminous crops]. Monohrafiia. Kyiv : TsP «Komprynt», 398. [in Ukrainian]

Stepanushko, L. (2020). De siiaty oves, shchob rozkryty potentsial produktyvosti kultury. Retrieved from https://agrotimes.ua/agronomiya/de-krashhe-siyaty-oves-shhob-rozkryty-potenczial-produktyvosti-kultury/ [in Ukrainian]

Trofimtseva, O. (2017). Vyrobnytstvo nishevoi produktsii vidkryvaie mozhlyvist dlia malenkoho vyrobnyka staty velykym hravtsem [The production of niche products opens the possibility for a small manufacturer to become a big player]. Retrieved from https://minagro.gov.ua/news/virobnitstvo-nishevoi-produktsii-vidkrivae-mozhlivist-dlya-malenkogo-virobnika-stati-velikim-gravtsem-olga-trofimtseva [in Ukrainian]

Udova, L.O., Prokopenko, K.O. (2018). Nishevi kultury – novi perspektyvy dlia malykh sub’iektiv hospodariuvannia v ahrarnomu sektori [Niche crops are new prospects for small businesses in the agricultural sector]. Ekonomika prohnozuvannia, 3, 102‒117. [in Ukrainian]

Tsikavi fakty pro oves (2019). Retrieved from https://dobrodiya.com.ua/czikavi-fakti-pro-oves/ [in Ukrainian]

Kucher, O., Hutsol, T., Glowacki, S., Andreitseva, I., Dibrova, A., Muzychenko, A., Szeląg-Sikora, A., Szparaga, A., Kocira, S. (2022). Energy Potential of Biogas Production in Ukraine. Energies, 15, 1710. DOI:10.3390/en15051710

Mirzoieva, Т., Nechyporenko, О., Chupriak, А., Avramchuk, В., Heraimovych, V., and Ilkiv, L. (2021). Economic substantiation of expediency of production of niche cultures. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science, 937, 032095. DOI:10.1088/1755-1315/937/3/032095

Oats in high demand for milk production. 2023. URL: https://www.world-grain.com/articles/18099-oats-in-high-demand-for-milk-production

Завантаження

Опубліковано

2023-09-30

Номер

Розділ

Статті