Аналіз світової торгівлі нутом: перспективи для українського агробізнесу в контексті виробництва та експорту нішевих культур
DOI:
https://doi.org/10.31548/economics15(2).2024.079Ключові слова:
нішеві культури, нут, експорт, імпорт, агробізнесАнотація
У статті досліджено тенденції світового виробництва й торгівлі нутом, проаналізовано динаміку експортно-імпортних операцій України в цьому сегменті та окреслено перспективи нарощування експорту культури вітчизняним агробізнесом. Зазначено, що впродовж останнього десятиліття для світового ринку нуту характерною є тенденція до збільшення його ємності через зростання попиту на культуру, зумовленого поширенням різних видів вегетаріанства, концепцій здорового харчування, розвитку ринку нутового протеїну тощо. Проаналізовано динаміку та структуру світового виробництва нуту в розрізі країн станом на 2022 р. З’ясовано, що п’ятірку провідних імпортерів нуту формують Пакистан, Бангладеш, Об’єднані Арабські Емірати, Туреччина та Індія. Україна у світовому рейтингу експортерів нуту посідає 24-ту сходинку. Відмічено, що з-поміж усіх бобових культур через війну в Україні найбільше постраждало виробництво нуту, так як вирощується він переважно в Одеській, Харківській і Кіровоградській областях. У 2022 р. обсяги поставки культури на зовнішні ринки були майже в 5 разів меншими порівняно з попереднім періодом. Виявлено, що основними покупцями українського нуту є Туреччина, Саудівська Аравія та Ізраїль, у 2022 р. у ці країни було реалізовано більше половини (52,4 %) усього експорту. Встановлено, що країни Європейського союзу імпортують у середньому в межах 150 тис. тонн нуту щорічно, переважно з Мексики, Туреччини, Канади, Аргентини та США. Акцентовано увагу на прогнозі ємності світового ринку нуту. Зазначено, що динаміка зростання ємності світового та європейського ринку нуту, зокрема, формує для українських сільськогосподарських виробників перспективи зовнішньої торгівлі культурою, що є важливим з позицій нішевої диверсифікації агробізнесу.
Посилання
Baidala, V., Mirzoieva, T., Mirzoiev, T. (2023). Hospodarska tsinnist tekhnichnykh nishevykh kultur i perspektyvy rozvytku yikhnoho vyrobnytstva [Economic value of technical niche cultures and prospects for the development of their production]. Ekonomika i upravlinnia biznesom, 14, 1. Retrieved from http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Bioeconomy/article/view/25903
Bezhenar, I., Skyba, H. (2023). «Nishevi» kultury: stan, problemy ta perspektyvy. [«Niche» cultures: state, problems and prospects] Naukovi pratsi Mizhrehionalnoi akademii upravlinnia personalom. Ekonomichni nauky, 4 (71), 23‒32.
Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. Ofitsiinyi veb-sait. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/
Vysochanska, M., Zubchenko, V. (2024). Ekoloho-ekonomichni aspekty vyroshchuvannia nishevykh kultur silskohospodarskymy pidpryiemstvamy [Ecological and economic aspects of growing niche crops by agricultural enterprises]. Zbalansovane pryrodokorystuvannia, 5, 53‒59.
Znaiomtes ‒ nut abo turetskyi horokh [Meet chickpeas or Turkish peas]. (2014). Retrieved from https://www.zerno.org.ua/articles/marketing/409
Kernasiuk, Yu. (2021). Nishevi kultury v stratehii innovatsiinoi dyversyfikatsii ahrobiznesu [Niche cultures in the strategy of innovative diversification of agribusiness]. Retrieved from https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/22969-nishevi-kultury-v-stratehii-innovatsiinoi-dyversyfikatsii-ahrobiznesu.html
Kolesnikov, M.O., Kadyrov, T.R. (2022). Rekomendatsii po vyroshchuvanniu nutu v umovakh pivdnia Ukrainy [Recommendations for growing chickpeas in southern Ukraine]. Melitopol: TDATU, 44.
Kucher, A., Kucher, L., Pashchenko, Yu. (2021). Eksportnyi potentsial nishevykh kultur u formuvanni staloho rozvytku pidpryiemstv i rehioniv [Export potential of niche cultures in the formation of sustainable development of enterprises and regions]. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/353805243_Eksportnij_potencial_nisevih_kultur_u_formuvanni_stalogo_rozvitku_pidpriemstv_i_regioniv
Perspektyvnyi nut [Promising chickpeas]. (2018). Retrieved from https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/10611-perspektyvnyi-nut.html
Prokopenko, K., Udova, L. (2023). (Po)voienni perspektyvy vyroshchuvannia nishevykh kultur v ahrarnomu sektori [(Post-war) prospects of growing niche crops in the agricultural sector]. Ekonomika i prohnozuvannia, 2, 118‒133.
Tomashevska, O. (2024). Vyrobnytstvo nutu yak odyn iz napriamiv nishevoi dyversyfikatsii ahrobiznesu [Chickpea production as one of the areas of niche diversification of agribusiness]. Ekonomika ta suspilstvo, 59. Retrieved from https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/3443
Chickpea Market Growth, Size, Share, Trends, and Forecast 2032. (2023). URL: https://www.zionmarketresearch.com/report/chickpea-market
Chickpea Protein Market Outlook. (2023). URL: https://www.futuremarketinsights.com/reports/chickpea-protein-market
Chickpeas Market Update – November 2023. (2023). URL: https://seedea.pl/chickpeas-market-update-november-2023/
Entering the European market for chickpeas, (2023). URL: https://www.cbi.eu/market-information/grains-pulses-oilseeds/chickpeas/market-entry
Faostat. (2023). URL: https://www.fao.org/faostat/en/#data
India Scraps Pulses Import Tax to Cool Prices Amid Election. (2024). URL: https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-05-06/india-scraps-import-duty-on-pulses-to-cool-prices-amid-elections?srnd=economics-v2
Spotlight: Global Chickpea Exports Rise. (2023). URL: https://fas.usda.gov/data/spotlight-global-chickpea-exports-rise
The European market potential for chickpeas. (2023). URL: https://www.cbi.eu/market-information/grains-pulses-oilseeds/chickpeas/market-potential
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.ukАвтори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).