Система інформаційного забезпечення якості виробництва органічної продукції
DOI:
https://doi.org/10.31548/bioeconomy2019.01.040Ключові слова:
органічне виробництво, органічна продукція, облік, контроль, система, якість, механізмиАнотація
За останні роки в світі спостерігається стрімке зростання органічного сектору спрямоване на активне виробництво органічної продукції та динамічне зростання кількості країн, де попит на органічну продукцію зростає. Враховуючи світову тенденцію в Україні також набуває розвитку збільшення обсягів виробництва органічної продукції. Метою дослідження є формування системного інформаційного забезпечення якості виробництва органічної продукції через механізми державного контролю, що забезпечують його дієвість за умови взаємозв’язку з обліковим інформаційним середовищем та доказами контрольного середовища. В статті систематизовано інформацію щодо органічного виробництва и Європі і ЄС, здійснено оцінку законодавчо-нормативного забезпечення процесу виробництва органічної продукції в Україні. Визначено, що органічне землеробство в Україні є найпривабливішим напрямком для вкладення інвестицій, однак потребує доопрацювання регламентів державного контролю за дотримання технологічних процесів та їх впливу на якісні характеристики виробленої продукції.
Затвердження детальних правил сприятиме збільшенню обсягів виробництва, насиченню внутрішнього ринку високоякісними продуктами харчування, поглибленню інтеграції українського аграрного виробництва до ринку ЄС та світових ринків загалом. Для цього необхідно розробити довготривалу стратегію щодо здійснення ряду заходів спрямованих на забезпечення технологічних умов виробництва екологічно чистої органічної продукції з забезпеченням дієвості таких функцій управління, як облік та контроль. Визначено, що об’єктами обліку в органічному землеробстві є: ресурси, продукти та процеси, які не містять генетично модифікованих організмів і речовин. Доведено необхідність системного підходу щодо оперативного облікового відображення господарських операцій, що охоплює всі процеси – постачання, виробництва та реалізації органічної сертифікованої продукції з дієвою державною функцією контролю, спрямовані на формування її якості та безпеки харчування. Визначено механізми державного контролю якості органічного виробництва.
Посилання
Boiko L. (2011). Peredumovy rozvytku orhanichnoho vyrobnytstva v Ukraini [Background of organic production in Ukraine]. Zemlevporiadnyi visnyk. Kyiv, No 2. P.30-35
Hanhal L.S. (2016). Kontseptualni zasady oblikovoho zabezpechennia upravlinnia konkurentospromozhnistiu silskohospodarskykh pidpryiemstv na osnovi ekolohichnykh pokaznykiv [Conceptual framework for management of your farm competitiveness based on environmental performance]. Investytsii: praktyka ta dosvid. Kyiv, No 6. P. 71-75
Derzhprodspozhyvsluzhba rozrakhovuie na vprovadzhennia suchasnoi systemy kontroliu orhanichnoho vyrobnytstva [The State Food Consumer Service is counting on the introduction of a modern control system for organic production]. Available at: http://minagro.gov.ua/node/24651
Ishchenko Yu.B. Holovni polozhennia rozrobky i vprovadzhennia systemy HACCP [The main provisions of the development and implementation of HACCP]. Available at: http://market.avianua.com/?p=4100
Melnychuk Ya.P. (2016). Oblikova polityka shchodo vyrobnytstva ta realizatsii orhanichnoi produktsii [Accounting policy for the production and marketing of organic products.]. Ekonomika: realii chasu. Odesa. No 3 (25). P.86-92.
Moroz Yu.Yu. (2011). Oblikovo-informatsiina systema monitorynhu ekonomichnoho potentsialu pidpryiemstva: monohrafiia [Accounting information system monitoring the economic potential of the enterprise: monograph.]. Zhytomyr: PP «Ruta», 352 s.
Orhanichna polityka u 2017 rotsi: 5 vektoriv rozvytku [Organic Policy in 2017: 5 development vectors]. Available at: https://agropolit.com/spetsproekty/236-organichna-politika-u-2017-rotsi-5-vektoriv-rozvitku.
On the production and turnover of organic agricultural products and raw materials: Law of Ukraine (Application no. 425-VII). Available at: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/425-18. (Last accessed: 05.03.2019).
Rozvytok orhanichnoho rynku - Ukraina ta svit. (2019). [The development of the organic market is Ukraine and the world]. Available at: https://ukraine.fibl.org/fileadmin/documents-ukraine/.../Information_Note_2018.pdf
Standarty orhanichnoho silskohospodarskoho vyrobnytstva ta markuvannia silskohospodarskoi produktsii i produktiv kharchuvannia «BioLan». [Standards for Organic Agricultural Production and Labeling of Agricultural Products and Foodstuffs "BioLan"]. Available at: www.biolan.org.ua/download.php?downloadid=5
Ukraina zaimaie 20-e mistse po «orhanitsi». [Ukraine occupies 20th place in "organic matter"]. Available at: https://propozitsiya.com/ua/ukrayina-zaymaye-20-e-misce-po-organici.
Chychkalo-Kondratska I.B., Novytska I.V. (2018). Svitovyi dosvid prosuvannia orhanichnoi produktsii [World experience of promotion of organic products.]. Efektyvna ekonomika. Kyiv. No 2. Available at: www.economy.nayka.com.ua.
Shvydke zrostannia orhanichnoho sektoru u sviti: bilshe fermeriv, bilshe zemel i rynok, shcho zrostaie (2018). [The rapid growth of the organic sector in the world: more farmers, more land and a growing market]. Available at: http://organicinfo.ua/shared/promo/73/3/FiBL%20media%20release_Fast%20growth%20of%20organic%20lands%20in%20the%20world_2018.pdf
Marchuk U. (2017). Product quality as a condition for maximisation of profit: accounting and control aspects. Ekonomicnij Casopis - XXI (Economic Annals-XXI), 163(1-2(1)). Р.85-90
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.ukАвтори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).