Вплив вступу України до зони вільної торгівлі ЄС на стан внутрішнього продовольчого ринку
DOI:
https://doi.org/10.31548/bioeconomy2019.01.093Ключові слова:
вплив ринку ЄС, часові ряди, економетричний аналіз, дисперсія цін, лаги, фіктивна зміна, стабілізація ринку.Анотація
Мета статті – аналіз наявної кількісної інформації за змінами стану внутрішнього і світового (європейського) продовольчих ринків під впливом вступу України до зони вільної торгівлі з ЄС. Методика дослідження базується на використанні методів статистичного та економетричного аналізу часових рядів спостережень за цінами українського та європейського продовольчих ринків. Наявність впливу вступу до ЗВТ визначається за допомогою фіктивної змінної, що відділяє час отримання торговельних преференцій від попереднього проміжку часу. Для обчислення лагу між ціновими варіаціями європейського ринку та внутрішнього продовольчого ринку України використовується розрахована в середовищі R взаємно кореляційна функція цих динамічних процесів. В результаті проведеного статистичного та економетричного аналізу виявилось, що рівень внутрішніх цін на кукурудзу та пшеницю значною мірою визначається цінами ЄС причому якщо для цін на кукурудзу лаг для України при місячній дискретності спостережень практично відсутній то для пшениці існує двомісячний лаг запізнення цін внутрішнього ринку України відносно ринку ЄС. Показано, що вступ до ЗВТ з ЄС стабілізувало рівень цін як внутрішнього продовольчого ринку так і ринку ЄС. Що стосується підвищення рівня цін внутрішнього ринку на зернові то воно спостерігалось тільки для кукурудзи (20 %) для пшениці рівень цін внутрішнього ринку зменшився на 7 %, на наш погляд у цілому вступ до ЗНВ мав позитивний стабілізуючий ефект. Наведені дослідження представляють методичну основу для прогнозування стану внутрішнього продовольчого ринку на підставі існуючих прогнозів цінової динамки на ринку ЄС.
Посилання
Kyrylenko I.H., Ivchenko V.Ye., Demianchuk V.V.(2018). Main trends in the development of the world food market and food production in Ukraine// Ekonomika APK, 2018, 9, 45-56.
https://doi.org/10.32317/2221-1055.201809034
Mesel-Veseliak V.Ya.(2018). Regional production of grain crops in agricultural enterprises of Ukraine// Ekonomika APK, 2018, 5, 5-14.
Prykhodko D.S., Sikachyna O.V.(2014) Forecast model of the grain balance // Ekonomika APK, 2014,№ 3, 36-41.
Pugachova K.M., Sheremet O.O. (2018). Foreign trade relations between Ukraine and EU // Ekonomika APK, 2018, 2, 45-51.
Skrypnyk A.V., Starychenko Ye.M. (2017). Methodical approaches to the definition of an integral indicator of food security / // Ekonomіka APK, 2017, 9, 25-33.
Skrypnyk A.V., Starychenko Y.M.(2016). Evaluation of export potential of agricultural products of Ukraine // Ekonomika APK, 2016, 8, 14-21.
Chetverik O. V.(2015). Market conditions of sugar market of Ukraine and modeling of market equilibrium options taking into account quotas// Accounting and Finance, 2015, 2, 158-167.
Chetverik O. V. (2014). Marketing price policy of sugar producers: taking into account the influence of the world market on the parameters of the internal sugar market: [electronic resource]. Global and national problems of the economy, 2014, 2. URL: http://global-national.in.ua/archive/2-2014/158.pdf
Shpychak O.M. (2015) Economic and institutional relations inconsistencies in the food chains under devaluation processes: guidelines and solutions // Ekonomika APK, 2015, № 6, 85-95.
Mykola Ryzhenkov, Svitlana Galko, Veronika Movchan, Jörg Radeke.(2013). The impact of the EU-Ukraine DCFTA on agricultural trade. Available at: http://www.3dcftas.eu/system/tdf/PolPap_01-2013_DCFTA_eng.pdf?file=1&type=node&id=53&force=
Ukraine and the EU: Prosperity and Principles Brussel. (2015) Available at: http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2018/june/tradoc_156919.pdf
EU - Ukraine Deep and Comprehensive Free Trade Area. (2016) Available at: https://eeas.europa.eu/sites/eeas/files/tradoc_150981.pdf
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.ukАвтори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).