Якість молока в контексті нових стандартів
DOI:
https://doi.org/10.31548/bioeconomy2020.01.088Анотація
У статті розкрито сучасний стан молочної галузі України. Охарактеризовано якість молоко-сировини в сільськогосподарських підприємствах та господарствах населення. Здійснено аналіз цінової ситуації на ринку молока.
У процесі дослідження доведено, що в аграрних підприємствах щорічно зменшується поголів’я корів, матеріально-технічне забезпечення знаходиться в критичному стані. Ситуація, що виникла, набуває загрозливих масштабів, оскільки країна перетворюється з експортера молочних продуктів в імпортера.
Встановлено, що на сьогодні однією з основних проблем є забезпечення переробних підприємств якісною сировиною. Проведені дослідження підтверджують, що забезпечити необхідну якість виробленого молока сьогодні можуть лише сільськогосподарські підприємства, у яких здійснюється механічне доїння, очистка та охолодження молока. Господарства населення не мають можливостей забезпечити необхідний технологічний процес виробництва продукції. Саме тому вироблене в господарствах населення молоко відповідає вимогам лише другого ґатунку або несортового. Як наслідок у більшості випадках у населення молоко закупляється за низькими цінами, тоді як у сільськогосподарських підприємствах воно реалізується екстра, вищим та першим ґатунком.
Отже, розвиток цивілізованої торгівлі вимагає якісної сертифікованої продукції. Встановлено, що визначальним фактором конкурентоспроможності молочної продукції на ринку є якість продукції. Без використання якісної сировини виробити конкурентоспроможний продукт неможливо.
Обґрунтовано, що одним із пріоритетних завдань для покращення показників якості та підвищення закупівельних цін на молоко, яке закуповується в особистих господарствах населення є розвиток кооперативів, дрібних і сімейних фермерських господарств та залучення їх в організований ринок. Тому дана проблема повинна вирішуватися активізацією аграрної політики у нерозривній підтримці розвитку молочної галузі на основі державної підтримки.Посилання
Yu. Kernasyuk. Dairy Sector: Realities and Perspectives [Electronic resource] Agribusiness today. Access Mode: http: // www. agro-business. com. ua
2. M.M. Ilchuk, I.A. Konoval. Management of the competitiveness of agricultural products. APK economy. 2018. №7. P. 83
D.G. Legeza. Development of Ukraine's Agrarian Sector in Foreign Trade. Economic Strategy and Prospects for Trade and Services Development: Coll. of sciences. against the CDCC. 2010. Vol. 2 (12). P. 439
P.T. Sabluck. Innovative model of development of agrarian sector of economy of Ukraine and role of science in its formation. Problems of innovation and investment development. Series: Economics and Management. 2016. № 9. S. 34-42.
Yu. O. Lupenko, V.Ya. Mesel-Veselyak, O.Yu. Grischenko. Strategic directions of agricultural production of Ukraine (methodological approaches and calculations). in a row. Yu. O. Lupenko, V. Ya. Messel-Veselyak. Kiev. IAE Scientific Center. 2016. 28 p.
S.M. Kvasha, A.V. Ivanko. Modeling of partial equilibrium in the market of milk and dairy products in Ukraine Economics of agro-industrial complex. 2017. № 7. S. 37-46.
V.M. Yatsenko. Influence of factors of external and internal environment and increase of competitiveness of production of dairy enterprises. Kiev. NAIL. Issue 45. 2012. pp. 109-115.
Raw cow's milk. Specifications: DSTU 3662: 2018. [Effective 2017-01-01]. K .: State Enterprise "UkrNDNTS". 2016. 16 p.
How the new milk quality standard will affect peasants: important details. Association of Livestock Breeders of Ukraine. [Electronic resource]. Access Mode: https://info.shuvar.com/news/3446/Yak-novyy-standart-schodo-yakosti-moloka-vplyne-na-selyan:-vazhlyvi-detali
The state of the dairy industry in Ukraine is deteriorating. [Electronic resource]. Access mode: http://milkua.info/en/post/stan-molocnoi-luuzi-ukraini-pogirsuetsa
L. S Patreeva. Analysis of milk safety indicators in an agricultural enterprise. Bulletin of Agrarian Science of the Black Sea. 2016. Vyp. 2. Part 1
On approval of the requirements for the safety and quality of milk and milk products: Order of the Ministry of Agrarian Policy of March 12, 2019 № 593/33564. Official Bulletin. 2019
Agriculture of Ukraine. Statistical collection. [Electronic resource] – Access mode: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2019/zb/09/Zb_sg_2018%20.pdf
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.ukАвтори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).