Економічна ефективність виробництва озимої пшениці в типовому господарстві Центрального регіону України

Автор(и)

  • N. Kovalenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • O. Labenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • V. Kovalenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • M. Klymenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/bioeconomy2020.02.025

Анотація

Родючі землі та сприятливий клімат України наділяють її колосальними можливостями для розвитку аграрного сектору та формування високоефективного кластеру економіки. За дієвого менеджменту, аграрного потенціалу вистачить як на забезпечення внутрішніх потреб, так і формування вагомої частини експортного виторгу. Об’єми та якість агропродовольства спроможні сформувати не тільки власну продовольчу безпеку, але і Європи, Азії та Африки.

Однак, з огляду на більшу тривалість виробничого циклу в порівнянні з промисловістю, аграрні підприємства на етапі вибору виробничої програми не в змозі передбачити та швидко реагувати на зміни кон’юнктури ринку, підвищуючи конкурентоспроможність товару та привабливість пропозиції для споживача, базуючись на сучасних схемах виробництва.

Тому основною метою нашого дослідження є створення дорожньої карти для обрання управлінських рішень під час планування виробничої програми через оцінку ефективності вирощування озимої пшениці в типовому господарстві Центральної України. Для цього було обрано методику на основі розрахунків маржинального доходу, сукупних витрат, порогів виробництва та рентабельності, окупності факторів виробництва. У зв’язку із кліматичними змінами, важливість вирощування озимих культур стає дедалі вищою й особливу увагу потрібно приділяти підвищенню їхньої економічної ефективності. Отже, проблема та актуальність статті зумовлена вимогами щодо сталого успішного функціонування сільськогосподарських підприємств у ринковому середовищі та, у зв'язку з цим, доцільністю використання доступних розрахункових методів оцінки економічної ефективності виробництва для полегшення процесу прийняття управлінських рішень.

Посилання

Perederii, N. O. (2013). Dosvid finansovoho planuvannia v krainakh Yevropy. [The financial planning in Europe]. Naukovyi visnyk NUBiP Ukrainy. №181 (5). S. 78-82. Access mode: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvnau_econ_2013_181%285%29__13.

Halushko,V. P., Shtrobel, H., etc. (2005). Vyrobnycha ekonomika. [Production economics]. Vinnytsia: Nova knyha. 418 s.

Perederii, N. O., Nidzelska, T. L. (2016). Stratehii upravlinnia vytratamy v ahroformuvanniakh [Cost management strategies in agricultural formations]. Naukovyi visnyk NUBiP Ukrainy. № 247. P. 245-254. Access mode: http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Economica/article/view/8167.

Kovalenko N. O., Kovalenko V. P. (2018). Economic Basis for the Creation of Fodder Base of the Enterprise. International scientific days 2018 "The Agri-Food Value Chain: Challenges for Natural Resources Management and Society". Slovak University of Agriculture in Nitra. P. 840-850. Access mode: http://www.slpk.sk/eldo/2018/dl/9788075981806/files/03/s3p10.html.

Perederiy N., Kuzmenko S., Labenko O. (2016). Energy-saving technologies in agriculture of Ukraine. Quantitative methods in economics. Volume XVII, No. 4. P. 89-100. Access mode: https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=473655.

Завантаження

Опубліковано

2021-03-18

Номер

Розділ

Статті