Аналіз факторів впливу на ефективність виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах
DOI:
https://doi.org/10.31548/bioeconomy2021.03-04.005Ключові слова:
ефективність, молоко, якість, рівень рентабельності, цінаАнотація
В молокопродуктовому підкомплексі України успіх ринкових відносин у значній мірі залежить від ціноутворення на його продукцію. Доведено, що сьогодні ціна є одним із основних чинників, що формує конкурентні переваги молока та визначає його частку на ринку молочної продукції.
В умовах глобальних викликів аграрні підприємства мають обмежений вплив на ціну реалізації, тому реальним напрямом збільшення рентабельності виробництва продукції вважається зниження її собівартості. Проте, проведені дослідження свідчать, що на формування ціни на молоко виробник може впливати через якісний склад продукції. Так, через зростання показників вмісту жиру й білка понад базисні норми молоко набуває вищого або екстра ґатунку, що дає можливість виробнику отримати надбавки і, як наслідок, вищу ціну продажу.
Рентабельність є основним показником ефективності виробництва продукції і залежить від багатьох факторів, тому автором досліджено вплив основних із них, а саме ціни, собівартості та якісних параметрів продукції.
Доведено, що підвищення рівня рентабельності може бути досягнуто завдяки зниженню собівартості продукції, збільшенню ціни реалізації, на яку безпосередній вплив має якість продукції. Встановлено, що кожний процент зростання ціни забезпечує більший приріст рівня рентабельності у порівнянні з таким приростом за нижчого рівня рентабельності. На відміну від збільшення ціни, приріст показника рентабельності в разі зниження собівартості зростає не на однакову величину, а має тенденцію до зростання в разі кожного зниження собівартості на 1 %.
Обґрунтовано, що основними напрямами підвищення рівня рентабельності є зниження собівартості продукції та збільшення ціни реалізації через зростання якості продукції, оскільки ці фактори забезпечують приріст досліджуваного показника.
Посилання
Kernasiuk, Yu. (2016). Potentsial ukrainskoho moloka na svitovomu rynku [Potential of Ukrainian milk on the world market]. Retrieved from http://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/7918-potentsial-ukrainskoho-moloka-na-svitovomu-rynku.html
Ilchuk, M. M., & Konoval, І. А. (2018). Upravlinnia konkurentospromozhnistiu produktsii skotarstva silskohospodarskykh pidpryiemstv [Management of competitiveness of livestock products of agricultural enterprises]. Ekonomika APK, 7, 83–90.
Leheza, D. H. (2010). Rozvytok ahrarnoho sektora Ukrainy u sferi zovnishnoi torhivli [Development of the agricultural sector of Ukraine in the field of foreign trade]. "Economic strategy and perspectives of the development of trade and services sphere": Kharkiv State University of Food Technology and Trade collections of scientific papers, 2(12), 439.
Sabluk, P. Т. (2016). Innovatsiina model rozvytku ahrarnoho sektoru ekonomiky Ukrainy ta rol nauky v yii stanovlenni [Innovative model of development of the agricultural sector of the economy of Ukraine and the role of science in its formation]. Problems of innovation and investment development. Series: Economics and Management, 9, 34–42.
Lupenko, Yu. О., Mesel–Veseliak, V. Ya., & Hryshchenko, О. Yu. (2016). Stratehichni napriamy rozvytku silskohospodarskoho vyrobnytstva Ukrainy (metodychni pidkhody ta rozrakhunky) [Strategic directions of development of agricultural production of Ukraine (methodical approaches and calculations)]. Kyiv: IAE Scientific Research Center.
Kvasha, S. М., & Ivanko, А. V. (2017). Modeliuvannia chastkovoi rivnovahy na rynku moloka ta molochnoi produktsii v Ukraini [Modeling of partial equilibrium in the market of milk and dairy products in Ukraine]. Ekonomika APK, 7, 37–46.
Yatsenko, V. М., & Yakovlieva, А. О. (2012). Vplyv faktoriv zovnishnoho ta vnutrishnoho seredovyshcha ta pidvyshchennia konkurentospromozhnosti produktsii pidpryiemstv molochnoi haluzi [Influence of external and internal environmental factors and increasing the competitiveness of dairy products]. Scientific works of the National University of Food Technologies, 45, 109–115.
Andriichuk, V. H., & Sas, І. S. (2017). Kontsentratsiia v ahrarnii sferi ekonomiky: problemni aspekty [Concentration in the agricultural sector of the economy: problematic aspects]. Monograph. Kyiv: KNEU.
On approval of the Requirements for safety and quality of milk and dairy products. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0593-19#Text
Shpychak, О. М. (2016). Problemy tsinoutvorennia v konteksti kupivelnoi spromozhnosti naselennia ta infliatsiinykh protsesiv [Problems of pricing in the context of purchasing power of the population and inflation]. Ekonomika APK, 6, 59–70.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.ukАвтори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).