Господарська цінність технічних нішевих культур і перспективи розвитку їхнього виробництва

Автор(и)

  • Viktoriia Baidala Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • Tetiana Mirzoieva Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • Timur Mirzoiev Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/economics14(1).2023.001

Ключові слова:

нішеві технічні культури, виробництво, економічна доцільність, господарська цінність, додана вартість

Анотація

Метою публікації є охарактеризувати господарську цінність нішевих технічних культур із позицій сьогодення та обґрунтувати економічні перспективи їхнього виробництва у контексті сучасних загроз і викликів. Актуальність дослідження зумовлюється насамперед загостренням продовольчої безпеки, погіршенням стану ґрунтів, а також тим, що традиційні культури ‒ і примхлива до погодних умов соя, вологолюбна кукурудза і, навіть, соняшник ‒ за прогнозами у деяких регіонах даватимуть усе менші прибутки, тому аграріям необхідно вже нині замислюватися про альтернативу та диверсифікувати виробництво. Для досягнення поставленої мети були використані загальнонаукові і спеціальні методи пізнання: діалектичний, який дозволив визначити актуальність і теоретичний базис досліджуваного питання; абстрактно-логічний ‒ за допомогою якого було систематизовано теоретичний матеріал, сформовано структуру та взаємозв’язок елементів наукового дослідження; аналізу та синтезу ‒ що дали змогу визначити та згрупувати переваги нішевих технічних культур, які були розглянуті як аргументи на користь розвитку їхнього виробництва; узагальнення ‒ з метою формування комплексного підходу щодо представлення досліджуваного питання та формулювання висновків. Для того, щоб підвищити рівень конкретики і предметності дослідження стосовно перспектив розвитку виробництва нішевих технічних культур зосередили увагу на окремих їх представниках – сафлорі фарбувальному та гірчиці. Основними результатами дослідження стали: узагальнення аргументів на користь економічної доцільності розвитку виробництва сафлору та гірчиці, серед яких виділено їх багатофункціональність, яка притаманна більшості нішевих технічних культур; детальне розкриття переваг зазначених культур, значимість яких зростає в контексті загострення продовольчої безпеки; представлення господарської цінності нішевих технічних культур у якості комплексної характеристики, що охоплює тісно пов’язані економічну, агротехнічну, екологічну, агрономічну, соціально-економічну складові. Загалом, розвиток виробництва зазначених культур представлено як інструмент диверсифікації сільськогосподарського виробництва та інструмент посилення продовольчої безпеки в умовах сучасних загроз і викликів, що й обумовлює практичну значимість дослідження

Посилання

Ahrolaifkhak: yak ahrarii boriatsia z posukhoiu na poliakh. (2017). [Agrolifehack: how farmers fight drought in the fields]. Retrieved from https://propozitsiya.com/ua/agrolayfhak-yak-agrariyi-boryatsya-z-posuhoyu-na-polyah

Bilenkyi, A. (2022). Vyroshchuvannia nishevykh kultur potrebuie spetsyfichnykh znan v ahrotekhnolohii, zberihanni ta lohistytsi, ‒ dumka [Cultivation of niche crops requires special knowledge in agrotechnology, storage and logistics, ‒ opinion]. Retrieved from https://superagronom.com/news/16306-viroschuvannya-nishevih-kultur-potrebuye-spetsifichnih-znan-v-agrotehnologiyi-zberiganni-ta-logistitsi--dumka

Vyroshchuvannia hirchytsi biloi mozhe zmenshyty vytraty na dobryva na 30-50%. (2022). [Growing white mustard can reduce fertilizer costs by 30-50%]. Retrieved from https://superagronom.com/news/16238-viroschuvannya-girchitsi-biloyi-moje-zmenshiti-vitrati-na-dobriva-na-30-50

Hubenko, L. (2019). Hirchychni realii ta perspektyvy [Mustard realities and perspectives]. Propozytsiia. №1. C. 54-59. Retrieved from https://propozitsiya.com/ua/girchychni-realiyi-ta-perspektyvy

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua

Zhuravel, V. & Budilka, H. (2018). Hirchytsia ‒ alternatyvna oliina kultura [Mustard is an alternative oil crop]. Propozytsiia. № 3. C. 88-90. Retrieved from https://propozitsiya.com/ ua/gorchica-alternativnaya-maslichnaya-kultura

Kryshtop, Ye. & Voloshchenko, V. (2019). Ye shansy staty stratehichnoiu oliinoiu [There are chances to become a strategic oil crop]. Retrieved from https://a7d.com.ua/plants/47069-ye-shansi-stati-strategchnoju-oljnoju.html

Ozturk, I. (2017). «Svoia nisha»: yak zarobliaiut na vyrobnytstvi olii z harbuza, ryzhiiu, konopel [«Your niche»: how to make money in the production of oils from pumpkin, rye, and hemp]. Retrieved from https://agravery.com/uk/posts/show/svoa-nisa-ak-zaroblaut-na-virobnictvi-olij-z-garbuza-riziu-konopel

Osoblyvosti vyroshchuvannia safloru. Nishevi kultury. (2021). [Features of growing safflower. Niche cultures]. Retrieved from https://agronomy.com.ua/statti/nishevi-kultury/888-osoblyvosti-vyroshchuvannia-safloru.html

Petrova, O.O. (2020). Dyversyfikatsiia oliinoho biznesu ta rozvytok vyrobnytstva netradytsiinykh olii na Khersonshchyni [Diversification of vegetable oils business and development of non-traditional oils production in Kherson region]. Retrieved from http://www.agrosvit.info/pdf/21_2020/7.pdf

Pospielov, S. & Palii, O. (2020). Dribnym fermeram neobkhidno rozvyvaty vyroshchuvannia nishevykh kultur ‒ ekspert [Small farmers need to develop cultivation of niche crops ‒ expert]. Retrieved from https://agravery.com/uk/posts/show/dribnim-fermeram-neobhidno-rozvivati-virosuvanna-nisevih-kultur---ekspert

Sadova, I. (2017). Hirchychnyi alhorytm ukrainskykh ahrariiv [Mustard algorithm of Ukrainian farmers]. Retrieved from https://agroportal.ua/publishing/infografika/analiz-rynka-gorchitsy-2016

Saflor yak alternatyva soniashnyku. (2022). [Safflower as an alternative to sunflower]. Retrieved from https://agrarii-razom.com.ua/article/saflor-yak-alternativa-sonyashniku

Udova, L.O. & Prokopenko, K.O. (2018). Nishevi kultury – novi perspektyvy dlia malykh subiektiv hospodariuvannia v ahrarnomu sektori [Niche crops are new prospects for small businesses in the agricultural sector]. Ekonomika i prohnozuvannia. № 3. C. 102-117. Retrieved from http://eip.org.ua/docs/EP_18_3_102_uk.pdf

Cherevko, I. (2018). Poniattia nishevykh kultur ta yikhnie mistse u dyversyfikatsii silskohospodarskoho vyrobnytstva [The concept of niche crops and their place in the diversification of agricultural production]. Retrieved from https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/448686.pdf

Akgun, M. & Soylemez, E. Determining the Future Trends of Safflower Plant in Türkiye. International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences. 2022. Vol. 6 (1). pр. 50-57. URL: https://doi.org/10.31015/jaefs.2022.1.8

Bohach, L., Heraimovych, V., Humeniuk, I., Nahornyi, V. & Gerasymenko, N. Formation of optimal field crop structure on leased lands of agricultural enterprises. Journal of Advanced Research in Law and Economics. 2019. Vol. 10. No. 6. pр. 1868-1876 URL: https://journals.aserspublishing.eu/jarle/article/view/4976

Craig, Schluttenhofer & Ling, Yua. Challenges towards Revitalizing Hemp: A Multifaceted Crop. Trends in Plant Science. 2017. Vol. 22. No. 11. URL: https://doi.org/10.1016/j.tplants.2017.08.004

Flax Plant: Fibers, Seeds, And Everything Else. 2022. URL: https://www.epicgardening.com/flax-plant/

Gomashe, S. S., Ingle, K. P., Sarap, Y. A., Chand, D. & Rajkumar, S. Safflower (Carthamus tinctorius L.): An underutilized crop with potential medicinal values. Annals of Phytomedicine: An International Journal. 2021. Vol. 10(1). URL: http://dx.doi.org/10.21276/ap.2021.10.1.26

Kontic, L., Zeсeviс Stanojeviс, O., & Vasiс, M. Оrganic production of lavender in Serbia ‒ economic and financial analysis. Economics of Agriculture. 2022. Vol. 69(3). pр. 911–924. https://doi.org/10.5937/ekoPolj2203911K

Kozlovskyi, S., Baidala, V., Tkachuk, O. & Kozyrska, T. Managament of the sustainable development of the Agrarian sector of the regions of Ukraine. Montenegrin Journal of Economicsthis link is disabled. 2018. Vol. 14(4). pp. 175–190. URL: doi: 10.14254/1800-5845/2018.14-4.12

Mazur, N., Tkachuk, V., Sulima, N., Semenets, I., Nikolashyn, A. & Zahorodnia, A. Foreign Agricultural Markets: State and Challenges in Sustainable Development. Lecture Notes in Networks and Systems, Springer, Cham. 2023. Vol. 488. рp. 545-563. URL: https://doi.org/10.1007/978-3-031-08090-6_35

Mirzoieva, T., Chupriak, A., Avramchuk, B., Heraimovych, V. & Ilkiv, L. Economic assessment of the production potential of medicinal plants in Ukraine. E3S Web of Conferences. 2021. Vol. 284. 03003. URL: https://doi.org/10.1051/e3sconf/202128403003

Missing mustard: Why this condiment could be absent at your next cookout. URL: https://www.foxweather.com/weather-news/mustard-shortage-canada

Mitroviс, P.M., Stamenkoviс, O.S., Bankoviс-Iliс, I, Djaloviс, I.G., Njezic, Z.B., Farooq, M., Siddique, KHM & Veljkovic, V.B. White Mustard (Sinapis alba L.) Oil in Biodiesel Production: A Review. Front. Plant Sci. 2020. 11:299. URL: doi: 10.3389/fpls.2020.00299

Mustard production. Govt targets 17 million tonnes mustard production by 2025-26. 2021. URL: https://www.thehindubusinessline.com/economy/agri-business/govt-targets-17-million-tonnes-mustard-production-by-2025-26/article34392637.ece

Mustard Seed Crop Outlook Deteriorates in Top Exporter Canada. 2022. URL: https://gro-intelligence.com/insights/mustard-seed-crop-outlook-deteriorates-in-top-exporter-canada

Mustard seeds: significant production increase in sight. 2022. URL: https://www.mundus-agri.eu/news/mustard-seeds-significant-production-increase-sight.n28478.html

Rahman, M., Amina Khatun, A., Liu, L. & Barkla, B. J. Brassicaceae mustards: traditional and agronomic uses in Australia and New Zealand. Molecules. 2018. 23:231. URL: doi: 10.3390/molecules23010231

Shcherbak, V., Ganushchak-Yefimenko, L., Nifatova, O., Fastovets, N., Plysenko, H., Lutay, L., Tkachuk, V. & Ptashchenko, O. Use of key indicators to monitor sustainable development of rural areas. Global Journal of Environmental Science and Managementthis link is disabled. 2020. Vol. 6(2). pp. 175–190. URL: https://doi.org/10.22034/gjesm.2020.02.04

Skrypnyk, A.V., Tkachuk, V.A., Andruschenko, V.M. & Bukin, E. Sustainable development facets: Farmland market demand estimation. Journal of Security and Sustainability Issues. 2018. Vol. 7(3). pp. 513–525. URL: https://doi.org/10.9770/jssi.2018.7.3(11)

Wąs, A., Sulewski, P., Gerasymchuk, N., Stepasyuk, L., Krupin, V., Titenko, Z. & Pogodzinska, K. The Potential of Ukrainian Agriculture’s Biomass to Generate Renewable Energy in the Context of Climate and Political Challenges ‒ The Case of the Kyiv Region. Energiesthis link is disabled. 2022. Vol. 15(18). 6547. URL: https://doi.org/10.3390/en15186547

Xin-Pei, Ye, Ming-Feng, Xu, Zhen-Xing, Tang, Hang-Jie, Chen, Dan-Ting, Wu, Zheng-Yun, Wang, Yuan-Xiao, Songzhen, Juan, Hao, Li-Min, Wu & Lu-E, Shi. Flaxseed protein: extraction, functionalities and applications. Food Sci. Technol, Campinas. 2022. Vol. 42. e22021. URL: https://doi.org/10.1590/fst.22021

Zghurska, О., Malik, M., Baidala, V., Somkina, T., Kubiv, S., Huzhavina, I., Sukhostavets, A., Kulik, A. & Zakharzhevska, A. Modelling the influence of the environmental factor on ensuring the sustainability of Ukraine’s food security. Journal of Hygienic Engineering and Design. 2022. Vol. 40. pp. 191–200. URL: https://keypublishing.org/jhed/wp-content/uploads/2022/11/12.-Abstract-%D0%9Eksana-Zghurska.pdf

Завантаження

Опубліковано

2023-03-02

Номер

Розділ

Статті