Господарська цінність технічних нішевих культур і перспективи розвитку їхнього виробництва
DOI:
https://doi.org/10.31548/economics14(1).2023.001Ключові слова:
нішеві технічні культури, виробництво, економічна доцільність, господарська цінність, додана вартістьАнотація
Метою публікації є охарактеризувати господарську цінність нішевих технічних культур із позицій сьогодення та обґрунтувати економічні перспективи їхнього виробництва у контексті сучасних загроз і викликів. Актуальність дослідження зумовлюється насамперед загостренням продовольчої безпеки, погіршенням стану ґрунтів, а також тим, що традиційні культури ‒ і примхлива до погодних умов соя, вологолюбна кукурудза і, навіть, соняшник ‒ за прогнозами у деяких регіонах даватимуть усе менші прибутки, тому аграріям необхідно вже нині замислюватися про альтернативу та диверсифікувати виробництво. Для досягнення поставленої мети були використані загальнонаукові і спеціальні методи пізнання: діалектичний, який дозволив визначити актуальність і теоретичний базис досліджуваного питання; абстрактно-логічний ‒ за допомогою якого було систематизовано теоретичний матеріал, сформовано структуру та взаємозв’язок елементів наукового дослідження; аналізу та синтезу ‒ що дали змогу визначити та згрупувати переваги нішевих технічних культур, які були розглянуті як аргументи на користь розвитку їхнього виробництва; узагальнення ‒ з метою формування комплексного підходу щодо представлення досліджуваного питання та формулювання висновків. Для того, щоб підвищити рівень конкретики і предметності дослідження стосовно перспектив розвитку виробництва нішевих технічних культур зосередили увагу на окремих їх представниках – сафлорі фарбувальному та гірчиці. Основними результатами дослідження стали: узагальнення аргументів на користь економічної доцільності розвитку виробництва сафлору та гірчиці, серед яких виділено їх багатофункціональність, яка притаманна більшості нішевих технічних культур; детальне розкриття переваг зазначених культур, значимість яких зростає в контексті загострення продовольчої безпеки; представлення господарської цінності нішевих технічних культур у якості комплексної характеристики, що охоплює тісно пов’язані економічну, агротехнічну, екологічну, агрономічну, соціально-економічну складові. Загалом, розвиток виробництва зазначених культур представлено як інструмент диверсифікації сільськогосподарського виробництва та інструмент посилення продовольчої безпеки в умовах сучасних загроз і викликів, що й обумовлює практичну значимість дослідженняПосилання
Ahrolaifkhak: yak ahrarii boriatsia z posukhoiu na poliakh. (2017). [Agrolifehack: how farmers fight drought in the fields]. Retrieved from https://propozitsiya.com/ua/agrolayfhak-yak-agrariyi-boryatsya-z-posuhoyu-na-polyah
Bilenkyi, A. (2022). Vyroshchuvannia nishevykh kultur potrebuie spetsyfichnykh znan v ahrotekhnolohii, zberihanni ta lohistytsi, ‒ dumka [Cultivation of niche crops requires special knowledge in agrotechnology, storage and logistics, ‒ opinion]. Retrieved from https://superagronom.com/news/16306-viroschuvannya-nishevih-kultur-potrebuye-spetsifichnih-znan-v-agrotehnologiyi-zberiganni-ta-logistitsi--dumka
Vyroshchuvannia hirchytsi biloi mozhe zmenshyty vytraty na dobryva na 30-50%. (2022). [Growing white mustard can reduce fertilizer costs by 30-50%]. Retrieved from https://superagronom.com/news/16238-viroschuvannya-girchitsi-biloyi-moje-zmenshiti-vitrati-na-dobriva-na-30-50
Hubenko, L. (2019). Hirchychni realii ta perspektyvy [Mustard realities and perspectives]. Propozytsiia. №1. C. 54-59. Retrieved from https://propozitsiya.com/ua/girchychni-realiyi-ta-perspektyvy
Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua
Zhuravel, V. & Budilka, H. (2018). Hirchytsia ‒ alternatyvna oliina kultura [Mustard is an alternative oil crop]. Propozytsiia. № 3. C. 88-90. Retrieved from https://propozitsiya.com/ ua/gorchica-alternativnaya-maslichnaya-kultura
Kryshtop, Ye. & Voloshchenko, V. (2019). Ye shansy staty stratehichnoiu oliinoiu [There are chances to become a strategic oil crop]. Retrieved from https://a7d.com.ua/plants/47069-ye-shansi-stati-strategchnoju-oljnoju.html
Ozturk, I. (2017). «Svoia nisha»: yak zarobliaiut na vyrobnytstvi olii z harbuza, ryzhiiu, konopel [«Your niche»: how to make money in the production of oils from pumpkin, rye, and hemp]. Retrieved from https://agravery.com/uk/posts/show/svoa-nisa-ak-zaroblaut-na-virobnictvi-olij-z-garbuza-riziu-konopel
Osoblyvosti vyroshchuvannia safloru. Nishevi kultury. (2021). [Features of growing safflower. Niche cultures]. Retrieved from https://agronomy.com.ua/statti/nishevi-kultury/888-osoblyvosti-vyroshchuvannia-safloru.html
Petrova, O.O. (2020). Dyversyfikatsiia oliinoho biznesu ta rozvytok vyrobnytstva netradytsiinykh olii na Khersonshchyni [Diversification of vegetable oils business and development of non-traditional oils production in Kherson region]. Retrieved from http://www.agrosvit.info/pdf/21_2020/7.pdf
Pospielov, S. & Palii, O. (2020). Dribnym fermeram neobkhidno rozvyvaty vyroshchuvannia nishevykh kultur ‒ ekspert [Small farmers need to develop cultivation of niche crops ‒ expert]. Retrieved from https://agravery.com/uk/posts/show/dribnim-fermeram-neobhidno-rozvivati-virosuvanna-nisevih-kultur---ekspert
Sadova, I. (2017). Hirchychnyi alhorytm ukrainskykh ahrariiv [Mustard algorithm of Ukrainian farmers]. Retrieved from https://agroportal.ua/publishing/infografika/analiz-rynka-gorchitsy-2016
Saflor yak alternatyva soniashnyku. (2022). [Safflower as an alternative to sunflower]. Retrieved from https://agrarii-razom.com.ua/article/saflor-yak-alternativa-sonyashniku
Udova, L.O. & Prokopenko, K.O. (2018). Nishevi kultury – novi perspektyvy dlia malykh subiektiv hospodariuvannia v ahrarnomu sektori [Niche crops are new prospects for small businesses in the agricultural sector]. Ekonomika i prohnozuvannia. № 3. C. 102-117. Retrieved from http://eip.org.ua/docs/EP_18_3_102_uk.pdf
Cherevko, I. (2018). Poniattia nishevykh kultur ta yikhnie mistse u dyversyfikatsii silskohospodarskoho vyrobnytstva [The concept of niche crops and their place in the diversification of agricultural production]. Retrieved from https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/448686.pdf
Akgun, M. & Soylemez, E. Determining the Future Trends of Safflower Plant in Türkiye. International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences. 2022. Vol. 6 (1). pр. 50-57. URL: https://doi.org/10.31015/jaefs.2022.1.8
Bohach, L., Heraimovych, V., Humeniuk, I., Nahornyi, V. & Gerasymenko, N. Formation of optimal field crop structure on leased lands of agricultural enterprises. Journal of Advanced Research in Law and Economics. 2019. Vol. 10. No. 6. pр. 1868-1876 URL: https://journals.aserspublishing.eu/jarle/article/view/4976
Craig, Schluttenhofer & Ling, Yua. Challenges towards Revitalizing Hemp: A Multifaceted Crop. Trends in Plant Science. 2017. Vol. 22. No. 11. URL: https://doi.org/10.1016/j.tplants.2017.08.004
Flax Plant: Fibers, Seeds, And Everything Else. 2022. URL: https://www.epicgardening.com/flax-plant/
Gomashe, S. S., Ingle, K. P., Sarap, Y. A., Chand, D. & Rajkumar, S. Safflower (Carthamus tinctorius L.): An underutilized crop with potential medicinal values. Annals of Phytomedicine: An International Journal. 2021. Vol. 10(1). URL: http://dx.doi.org/10.21276/ap.2021.10.1.26
Kontic, L., Zeсeviс Stanojeviс, O., & Vasiс, M. Оrganic production of lavender in Serbia ‒ economic and financial analysis. Economics of Agriculture. 2022. Vol. 69(3). pр. 911–924. https://doi.org/10.5937/ekoPolj2203911K
Kozlovskyi, S., Baidala, V., Tkachuk, O. & Kozyrska, T. Managament of the sustainable development of the Agrarian sector of the regions of Ukraine. Montenegrin Journal of Economicsthis link is disabled. 2018. Vol. 14(4). pp. 175–190. URL: doi: 10.14254/1800-5845/2018.14-4.12
Mazur, N., Tkachuk, V., Sulima, N., Semenets, I., Nikolashyn, A. & Zahorodnia, A. Foreign Agricultural Markets: State and Challenges in Sustainable Development. Lecture Notes in Networks and Systems, Springer, Cham. 2023. Vol. 488. рp. 545-563. URL: https://doi.org/10.1007/978-3-031-08090-6_35
Mirzoieva, T., Chupriak, A., Avramchuk, B., Heraimovych, V. & Ilkiv, L. Economic assessment of the production potential of medicinal plants in Ukraine. E3S Web of Conferences. 2021. Vol. 284. 03003. URL: https://doi.org/10.1051/e3sconf/202128403003
Missing mustard: Why this condiment could be absent at your next cookout. URL: https://www.foxweather.com/weather-news/mustard-shortage-canada
Mitroviс, P.M., Stamenkoviс, O.S., Bankoviс-Iliс, I, Djaloviс, I.G., Njezic, Z.B., Farooq, M., Siddique, KHM & Veljkovic, V.B. White Mustard (Sinapis alba L.) Oil in Biodiesel Production: A Review. Front. Plant Sci. 2020. 11:299. URL: doi: 10.3389/fpls.2020.00299
Mustard production. Govt targets 17 million tonnes mustard production by 2025-26. 2021. URL: https://www.thehindubusinessline.com/economy/agri-business/govt-targets-17-million-tonnes-mustard-production-by-2025-26/article34392637.ece
Mustard Seed Crop Outlook Deteriorates in Top Exporter Canada. 2022. URL: https://gro-intelligence.com/insights/mustard-seed-crop-outlook-deteriorates-in-top-exporter-canada
Mustard seeds: significant production increase in sight. 2022. URL: https://www.mundus-agri.eu/news/mustard-seeds-significant-production-increase-sight.n28478.html
Rahman, M., Amina Khatun, A., Liu, L. & Barkla, B. J. Brassicaceae mustards: traditional and agronomic uses in Australia and New Zealand. Molecules. 2018. 23:231. URL: doi: 10.3390/molecules23010231
Shcherbak, V., Ganushchak-Yefimenko, L., Nifatova, O., Fastovets, N., Plysenko, H., Lutay, L., Tkachuk, V. & Ptashchenko, O. Use of key indicators to monitor sustainable development of rural areas. Global Journal of Environmental Science and Managementthis link is disabled. 2020. Vol. 6(2). pp. 175–190. URL: https://doi.org/10.22034/gjesm.2020.02.04
Skrypnyk, A.V., Tkachuk, V.A., Andruschenko, V.M. & Bukin, E. Sustainable development facets: Farmland market demand estimation. Journal of Security and Sustainability Issues. 2018. Vol. 7(3). pp. 513–525. URL: https://doi.org/10.9770/jssi.2018.7.3(11)
Wąs, A., Sulewski, P., Gerasymchuk, N., Stepasyuk, L., Krupin, V., Titenko, Z. & Pogodzinska, K. The Potential of Ukrainian Agriculture’s Biomass to Generate Renewable Energy in the Context of Climate and Political Challenges ‒ The Case of the Kyiv Region. Energiesthis link is disabled. 2022. Vol. 15(18). 6547. URL: https://doi.org/10.3390/en15186547
Xin-Pei, Ye, Ming-Feng, Xu, Zhen-Xing, Tang, Hang-Jie, Chen, Dan-Ting, Wu, Zheng-Yun, Wang, Yuan-Xiao, Songzhen, Juan, Hao, Li-Min, Wu & Lu-E, Shi. Flaxseed protein: extraction, functionalities and applications. Food Sci. Technol, Campinas. 2022. Vol. 42. e22021. URL: https://doi.org/10.1590/fst.22021
Zghurska, О., Malik, M., Baidala, V., Somkina, T., Kubiv, S., Huzhavina, I., Sukhostavets, A., Kulik, A. & Zakharzhevska, A. Modelling the influence of the environmental factor on ensuring the sustainability of Ukraine’s food security. Journal of Hygienic Engineering and Design. 2022. Vol. 40. pp. 191–200. URL: https://keypublishing.org/jhed/wp-content/uploads/2022/11/12.-Abstract-%D0%9Eksana-Zghurska.pdf
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.ukАвтори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).