Обґрунтування потенціалу жита в контексті розвитку нішевого виробництва
DOI:
https://doi.org/10.31548/economics14(3).2023.017Ключові слова:
нішеві культури, нішеві зернові, жито, потенціал, рентабельність.Анотація
У статті розкрито актуальність виробництва нішевих сільськогосподарських культур в умовах сьогодення. Закцентовано увагу, що в Україні вона зросла в умовах воєнного стану, так як ціни на традиційні бізнес-культури суттєво знизилися. Аналіз виробництва нішевих зернових культур в умовах сьогодення виконано на прикладі такого представника цієї групи як жито. Розкрито основні переваги, що формують господарську цінність і потенціал культури в економічній, агротехнічній, соціальній площині й окреслено основні причини, які гальмують збільшення посівів і обсягів її виробництва. Зокрема, зазначено, що основними перевагами жита є універсальність, можливість застосування у багатьох сферах і експортоорієнтованість. Також зроблено акцент на вагомому агротехнічному значенні культури і можливостях задоволення соціальних потреб, відповідно до сучасних трендів здорового й екологічного життя. Проаналізовано рівень і динаміку виробництва жита в Україні за основними товаровиробниками. Зокрема, виконано аналіз площ, обсягів виробництва і врожайності зазначеної культури. Виявлено, що більш активно виробництвом нішевих зернових культур, зокрема жита, займаються українські фермерські господарства і суттєво зросла врожайність культури в досліджуваний період. Висвітлено географію вирощування жита в Україні. Досліджено динаміку показників економічної ефективності вирощування і реалізації нішевих зернових культур (на прикладі жита) сільськогосподарськими підприємствами України – повну собівартість 1 ц, ціну реалізації 1 ц, рівень рентабельності. Установлено, що економічна доцільність виробництва зазначеної культури зумовлюється також потенційно високою рентабельністю. Дійшли висновку, що в умовах загрози продовольчій безпеці держави і в складних умовах господарювання багатьох фермерів, виробництво та переробка нішевих зернових культур, зокрема жита з його високим потенціалом, цілком спроможне стати одним із інструментів стабілізації ситуації на внутрішньому зерновому ринку через розвиток нішевого виробництва та освоєння нових зарубіжних ринків.Посилання
AhroMatematyka. Yak optymizuvaty vyroshchuvannia zhyta ozymoho [Agromathematics. How to optimize the cultivation of winter rye]. (2017). Retrieved from https://kurkul.com/blog/425-agromatematika-yak-optimizuvati-viroschuvannya-jita-ozimogo
Baidala, V.I., Mirzoieva, T.V., Mirzoiev, T.D. (2023). Hospodarska tsinnist tekhnichnykh nishevykh kultur i perspektyvy rozvytku yikhnoho vyrobnytstva [Economic value of technical niche cultures and prospects for the development of their production]. Ekonomika i upravlinnia biznesom, 14, 1, 5‒23.
Bilous, A. (2018). Zhyto ‒ alternatyvnyi hrubyi korm [Rye is an alternative roughage]. Retrieved from http://milkua.info/uk/post/zito-alternativnij-grubij-korm
Vozhehova, R.A., Borovyk, V.O., Hrabovskyi, M.B., Marchenko, T.Yu., Hrabovska, T.O. (2022). Nishevi kultury – novi mozhlyvosti ahropromyslovoho kompleksu Ukrainy [Niche crops are new opportunities for the agro-industrial complex of Ukraine]. Ahrarni innovatsii (electronic journal), 13. Retrieved from https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2022.13.27
V Ukraini formuietsia trend do vyroshchuvannia nishevykh kultur. [In Ukraine, a trend towards the cultivation of niche cultures is forming]. (2023). Retrieved from https://www.growhow.in.ua/v-ukraini-formuietsia-trend-do-vyroshchuvannia-nishevykh-kultur/
Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. Ofitsiinyi veb-sait. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/ http://www.ukrstat.gov.ua/
Dmytro Yehorov: rentabelnist vyroshchuvannia zhyta stanovyt 900-1200% [Dmytro Egorov: the profitability of growing rye is 900-1200%]. (2016). Retrieved from https://kurkul.com/interview/68-dmitro-yegorov-rentabelnist-viroschuvannya-jita-stanovit-900-1200
Yehorov, D.K. (2019). Zhyto ozyme yak krup’iana kultura [Winter rye as a cereal crop]. Ahroelita. Vseukrainskyi ahrarnyi zhurnal. Retrieved from https://agroelita.info/zhyto-ozyme-yak-krupyana-kultura/
Zhyto povertaietsia [Returning Rye]. (2021). AgroONE, 63. Retrieved from https://www.agroone.info/publication/zhito-povertaietsja/
Lutytska, L. (2016). Rentabelnist vyroshchuvannia zhyta stanovyt 900-1200% [The profitability of growing rye is 900‒1200%]. Retrieved from https://kurkul.com/interview/68-dmitro-yegorov-rentabelnist-viroschuvannya-jita-stanovit-900-1200
Ministerstvo ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy [Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine]. Ofitsiinyi veb-sait. Retrieved from https://minagro.gov.ua/
Mirzoieva, T., Tomashevskyi, V. (2023). Analiz suchasnoho stanu vyrobnytstva nishevykh zernovykh kultur [Analysis of the current state of production of niche grain crops]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Seriia: Ekonomika, (15), 99-108. DOI: 10.32782/2708-0366/2023.15.12
Opara, M. (2020). Ne varto ihnoruvaty zhyto [Rye should not be ignored]. Retrieved from https://ukurier.gov.ua/uk/articles/ne-varto-ignoruvati-zhito/
Petrova, O. (2020). Stan ta perspektyvy vyroshchuvannia nishevykh bobovykh kultur v Ukraini [Status and prospects of growing niche leguminous crops in Ukraine.]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Seriia: Ekonomika, (1), 148–153. Retrieved from http://tnv-econom.ksauniv.ks.ua/index.php/journal/article/view/19
Ratushna, Yu. (2021). Marketynhovi doslidzhennia koniunktury zernovoho rynku (nishevi kultury) [Marketing studies of grain market conditions (niche crops)]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomor’ia, 4, 35–44. Retrieved from https://visnyk.mnau.edu.ua/statti/2021/n112/n112v42021ratushna.pdf
Rohach, S.M., Ilkiv, D.A., Stepasiuk, L.M., Mirzoieva, T.V., Tomashevska, O.A. (2019). Ekonomichni zasady vyrobnytstva nishovykh silskohospodarskykh zernovykh i zernobobovykh kultur [Economic bases of production of niche agricultural grain and leguminous crops]. Kyiv: TsP «Komprynt», 409
Supikhanov, B.K. (2017). Nishevi kultury [Niche cultures]. Visnyk ahrarnoi nauky, 4, 58–64. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/vaan_2017_4_12
Growing Rye as a Cover Crop in North Dakota (2021). URL: https://www.ag.ndsu.edu/publications/crops/growing-rye-as-a-cover-crop-in-north-dakota
Hye-Ji Kim (2016). Opportunities and Challenges of Alternative Specialty Crops: The Global Picture. HORTSCIENCE, 51(11):1316–1319. DOI: 10.21273/HORTSCI10659-16
Kistner, E., Kellner, O., Andresen, J. et al. (2018). Vulnerability of specialty crops to short-term climatic variability and adaptation strategies in the Midwestern USA. Climatic Change, 146, 145–158. DOI:10.1007/s10584-017-2066-1
Kozlovskyi, S., Baidala, V., Tkachuk, O., Kozyrska, T. (2018). Managament of the sustainable development of the Agrarian sector of the regions of Ukraine. Montenegrin Journal of Economicsthis link is disabled, 14(4), 175–190
Kucher, O., Hutsol, T., Glowacki, S., Andreitseva, I., Dibrova, A., Muzychenko, A., Szeląg-Sikora, A., Szparaga, A., Kocira, S. (2022). Energy Potential of Biogas Production in Ukraine. Energies, 15, 1710. DOI:10.3390/en15051710
Neill, C.L. and Morgan, K.L. (2021). Beyond Scale and Scope: Exploring Economic Drivers of U.S. Specialty Crop Production With an Application to Edamame. Front. Sustain. Food Syst, 4:582834. DOI:10.3389/fsufs.2020.582834
Rye area of the World (2022). URL: https://knoema.com/data/agriculture-indicators-area+rye
Rye production (2020). URL: https://www.yara.co.uk/crop-nutrition/rye/rye-production/
Rye Profile (2022). URL: https://www.agmrc.org/commodities-products/grains-oilseeds/rye-profile
Tretiak, N., Hebryn-Baidy, L., Sakal, O., Kovalenko, A., Shtohryn, H., Kovalyshyn, O., Vrublevska, O. (2021). Cultivation of niche crops and prospects. Acta Sci. Pol., Formatio Circumiectus, 20 (3/4), 29–46. DOI: 10.15576/ASP.FC/2021.20.3/4.29
Udova, L., Prokopenko, К. (2018). The niche crops as a new prospective guideline for small farms. Economy and Forecasting, Valeriy Heyets, 3, 102–117.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.ukАвтори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).