Особливості функціонування галузі м’ясного скотарства
DOI:
https://doi.org/10.31548/bioeconomy2019.01.124Анотація
У статті розглянуто сучасний стан розвитку м’ясного скотарства, досліджено динаміку його основних показників, а також фактори, які стримують розвиток галузі.
Визначено, що скотарство є надзвичайно важливою галуззю сільського господарства, проте нестабільність соціально-економічної ситуації, низький рівень концентрації капіталу в аграрній сфері, диспаритет цін між сільськогосподарською продукцією і продукцією промисловості та його наслідки зумовили хронічні негаразди в даній галузі.
Встановлено, що скорочення поголів’я тварин, погіршення його якісного складу спричинили зниження якості продукції та зменшення об’ємів її виробництва, і як наслідок споживання цінних продуктів харчування. Тому для стабілізації ситуації в даній галузі з боку держави варто запроваджувати механізм державної підтримки розвитку тваринництва з метою відновлення потенціалу галузі та забезпечення населення продуктами харчування, а країну – стабільними міжнародними позиціями.
Обґрунтовано, що невід’ємною умовою ефективного господарювання в галузі м’ясного скотарства є активне використання переваг ринкових відносин. Виробничо-економічні зв'язки у м’ясопродуктовому підкомплексі мають базуватись на взаємоузгодженій співпраці на стадіях виробництва сировини, її переробки та споживання готової м’ясної продукції, а також створенні інтегрованих виробничих формувань.
Доведено, що одним із вирішальних факторів поступального розвитку галузі м’ясного скотарства є кормова база та нарощування селекційного ядра. Зазначено, що відносини між виробниками продукції скотарства і переробними підприємствами повинні базуватись на об'єктивно-обґрунтованій ціновій політиці, яка виключала б ціновий диспаритет у відносинах учасників м'ясопродуктового підкомплексу країни.Посилання
P.R.Putsenteilo. Osoblyvosti funkcionuvannya myasnogo skotarstva Kanady i SShA [Features of the operation of meat cattle in Canada and the United States]. Retrieved from: http://dspace.tneu.edu.ua/bitstream/316497/3557/1/CPE_2_2011.pdf
Y.V. Kernasyuk. Rynok myasa vrx v Ukrayini: problemyi perspektyvy [Market of cattle meat in Ukraine: problems and prospects]. Retrieved from: http://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/7925-rynok-miasa-vrkh-v-ukraini-problemy-i-perspektyvy
V.K. Beregovyi Zbilshennya vyrobnycztva yalovychyny ta telyatyny osnovni napryamy vyrishennya prodovolchoyi bezpeky Ukrayiny [An increase in the production of beef and veal is the main direction of Ukraine's food security]. Retrieved from: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3782
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.ukАвтори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).