Товарна якість плодів вишні з післязбиральною обробкою розчином саліцилової кислоти



O. Vasylyshyna

Анотація


Проблема якості і ефективності зберігання на сьогодні актуальна, особливо для малолежких плодів вишні. Тому покращення якості та післязбиральної доробки плодів є актуальним питанням.

Останнім часом зростає інтерес до використання саліцилової кислоти та її похідних. Однак, майже не існує відомостей щодо впливу обробки плодів вишні саліциловою кислотою на їх якість після зберігання. Тому метою нашої роботи було вивчення впливу попередньої обробки розчином саліцилової кислоти на товарну якість плодів вишні після зберігання.

Для цього плоди вишні сортів Шпанка та Лотовка 2017–2018 року врожаю обприскували за день до збирання водним розчином 50 мг / л чи 100 мг / л саліцилової кислоти. Висушували природним шляхом. Через 24 години плоди знімали з дерева типові за забарвленням та формою, укладали в ящики № 5 по 5 кг у кожний. Зберігали за температури 5 ± 0,5 °С та відносної вологості повітря 95 ± 1 %. За наступними варіантами: контроль ‒ необроблені плоди та плоди вишні, оброблені розчинами саліцилової кислоти.

Після зберігання визначали товарну якість продукції та облік природних втрат маси плодів шляхом їх зважування на вагах.

Результати досліджень показали, що обприскування плодів вишні 100 мг / л розчином саліцилової кислоти подовжує термін їх зберігання до 21 доби з виходом товарної продукції 81,2–84,4 %  та природними втратами маси 3,3–3,5 %. На втрати маси найбільше  впливають фактори тривалість зберігання – 37 % та вид обробки – 4,1 %.


Ключові слова


плоди вишні, товарна якість, втрати маси, саліцилова кислота

Повний текст:

PDF

Посилання


Wani, A. A., Singh, P., Gul, K., Wani, M. H., Langowski, H. C. (2014). Sweet cherry (Prunusavium): Critical factors affecting the composition and shelf life.FoodPackagingandShelfLife, 1(1), 86–99.

Vasylyshyna, O. (2017). Changes in antioxidant activity of cherry fruits and grapes during freezing. Journal of Food, Agriculture&Environment, 15(2), 61−63.

Gimenez, M. J., Valverde, J. M. ,Valero, D., Guillen, F., Martinez-Romero, D., Serrano, M. , Castillo, S. (2014). Qualityand antioxidant properties on sweet cherries as affected by preharvest salicylic and acetylsalicylic acids treatments. Food Chemistry, 160, 226−232.doi:10.1016/j.foodchem.2014.03.107

Giménez, M. J., Valverde, J. M., Valero, D., Díaz-Mula, H. M., Zapata, P. J., Serrano ,M., Moral ,J., Castillo, S. (2015). Methyl salicylate treatments of sweet cherry trees improve fruit quality at harvest and during storage. ScientiaHorticulturae, 197(14), 665−673.doi:10.1016/j.scienta.2015.10.033

Wang, Z.; Ma, L.; Zhang, X.; Xu, L.; Cao, J.; Jiang, W. (2015). The effect of exogenous salicylic acid on antioxidant activity, bioactive compounds and antioxidant system in apricot fruit. ScientiaHorticulturae, 181(2), 113–120.doi:10.1016/j.scienta.2014.10.055

Valero, D.; Díaz-Mula, H.M.; Zapata, P J.; Castillo, S.; Guillén, F.; Martínez, R. D.; Serrano, M. (2011). Postharvest treatments with salicylic acid, acetylsalicylic acid or oxalic acid delayed ripening and enhanced bioactive compounds and antioxidant capacity in sweet cherry. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59(10), 5483–5489.doi: 10.1021/jf200873j

Martínez-Esplа, A., Serrano, M., Valero, D. ,Martínez-Romero, D. , Castillo, S., Zapata, P. J. (2017). Enhancement of antioxidant systems and storability of two plum cultivars by preharvest treatments with salicylates. International Journal of Molecular Sciences,18(9), 1911.doi: 10.3390/ijms18091911

Soleimani Aghadam, M., Asghari, M. R., Moradbeygi, H., Mohammadkhani, N., Mohayeji, M., Rezapour-Fard, J. (2012). Effect of postharvest salicylic acid treatment on reducing chilling injury in tomato fruit. Romanian Biotechnological Letters,17(2), 7466−7473.

Giménez, M. J., Valverde, J. M., Valero, D., Zapata , P. J., Castillo, S., Serrano, М. (2016). Postharvest methyl salicylate treatments delay ripening and maintain quality attributes and antioxidant compounds of ?Early Lory’ sweet cherry. Postharvest Biology and Technology, 117, 102−109.doi:10.1016/j.postharvbio.2016.02.006

Kumar, N., Tokas, J., Kumar, P., Singal, H. R. (2018). Effect of salicylic acid on post-harvest quality of tomato (Solanumlycopersicum L.) fruit. International Journal of Chemical Studies,6(1), 1744–1747.

Dzheneeva, S. Yu., Yvanchenko ,V. Y.(1998). Metodycheskye rekomendatsyy po khranenyiu plodov, ovoshchei y vynohrada. Orhanyzatsyia y provedenyia yssledovanyi. [Methodical recommendations on the storage of fruits, vegetables and grapes. Organization and conducting of research]. Yalta: Ynstytutvynohrada y vyna «Maharach», 152.

Naichenko, V. M. (2001). Praktykum z tekhnolohiizberihannia i pererobky plodiv ta ovochiv z osnovamy tovaroznavstva: navchalnyi posibnyk. [Practicum on technology of storage and processing of fruits and vegetables]. Kyiv: FADA LTD, 211.

Moiseichenko, V. F. (1992). Osnovy naukovykh doslidzhen u plodivnytstvi, ovochivnytstvi, vynohradarstvi ta tekhnolohii zberihannia plodoovochevoi produktsii. [Fundamentals of scientific research in fruit growin, vegetable growing and storage technology of fruit and vegetable production]. Kyiv: NMK VO, 362.

Naichenko, V. M., Zamorska I. L. (2010). Tekhnolohiia zberihannia i pererobky plodivtaovochiv.[Technology of storage and processing of fruits and vegetables]. Uman: Sochinskyi, 328.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.