Вплив добрив на вміст елементів мінерального живлення в рослинах пшениці озимої та ярої

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/agr2020.04.068

Ключові слова:

пшениця яра, пшениця озима, добрива, елементи живлення.

Анотація

Досліджено вплив систематичного застосування мінеральних добрив на фоні післядії 30 т/га гною на вміст елементів живлення в рослинах пшениці ярої районованого сорту «Миронівська яра» та пшениці озимої сорту «Миронівська 61», а також на їх винос рослинами за вирощування на лучно-чорноземному карбонатному ґрунті. Отримані результати свідчать про тісний зв’язок між зовнішніми умовами і внутрішніми процесами обміну речовин в рослинах пшениці озимої та ярої. Таким чином, зрівноважене співвідношення азоту, фосфору і калію забезпечує більш інтенсивне надходження цих елементів і ґрунт, що сприяє підвищенню їх вмісту в рослинах. Так, найбільший вміст загального азоту, фосфору і калію в рослинах пшениці озимої відмічений у варіанті, де вносили полуторну норму мінеральних добрив на фоні післядії 30 т/га гною у фазу кущення і становили – 4,86; 2,17; 3,48% відповідно, що майже і 2 рази вище порівняно з контролем. Упродовж вегетаційного періоду показники вмісту елементів живлення на всіх варіантах знижувалися. Така ж закономірність спостерігалася і в рослинах пшениці ярої. Максимальний вміст елементів живлення був зафіксований на всіх варіантах у фазу весняного кущення та помітне зменшення їх надходження з ґрунту і використання рослинами в процесі вегетації. Вміст загального азоту в рослинах ярої пшениці в фазі кущення коливався у варіантах, що удобрювалися в межах 2,21-2,51 %, порівняно з контролем – 2,10 %; фосфору – в межах 1,20-1,47 %, порівняно з вмістом на контролі – 1,04%; калію – 1,88–3,08 %, у контролі відповідно – 1,68 %.

Результати досліджень свідчать про те, що багаторічне внесення добрив у сівозміні позначається в результаті і на виносі елементів живлення з урожаєм. Так, винос основних елементів живлення рослинами озимої та ярої пшениці був найвищим у варіанті Фон+N110P120K120, і становив під озимою пшеницею 210 кг/га N, 122 кг/га Р2О5, 157 кг/га К2О, порівняно з контролем 86,3 кг/га N, 48,2 кг/га Р2О5, 57,8 кг/га К2О, під ярою відповідно 119 кг/га N, 66,4 кг/га Р2О5, 85,4 кг/га К2О, у контролі відповідно 46,6 кг/га N, 26,5 кг/га Р2О5, 32,8 кг/га К2О.

Біографія автора

K. S. Karabach, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

к.с.-г. н., доц.

Посилання

Potikha A. (2020) Vesnyano-polʹovi roboty ta perspektyvy vrozhayu 2020 r. [Elektronnyy resurs]. Ukrayina: podiyi, fakty, komentari. [Spring field work and perspectives for the harvest of 2020], 6. P. 29-35. Rezhym dostupu: http://nbuviap.gov.ua/images/ukraine/2020/ukr6.pdf.

Demydov O.A., Siroshtan A.A. (2018) Vplyv pohodnykh umov i ahrotekhnichnykh zakhodiv na posivni yakosti nasinnya ta vrozhaynistʹ pshenytsi ozymoyi. [Influence of weather conditions and agrotechnical measures on sowing qualities of seeds and productivity of winter wheat]: Agroecological Journal, 1. P. 74-80. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.1.2018.160564

Adamenko T. (2006). Zmina ahroklimatychnykh umov ta yikh vplyv na zernove hospodarstvo [Change of agroclimatic conditions and their influence on grain economy]. : Ahronom, 3. Р. 12-15.

Kazakov Ye., Karpilenko G. (2005). Biokhimiya zerna i khleboproduktov. [Biochemistry of grain and bakery products]. Uchbovyy posibnyk. SPB.: GIORD. 512 p.

Khomovsʹkyy D. (2012). Vplyv norm vysivu ta mineralʹnykh dobryv na urozhaynistʹ pshenytsi yaroyi mʺyakoyi v umovakh pivdenno-zakhidnoyi chastyny Lisostepu Ukrayiny [Influence of sowing rates and mineral fertilizers on the yield of soft spring wheat in the south-western part of the Forest-Steppe of Ukraine]: Zbirnyk naukovykh pratsʹ [Instytutu bioenerhetychnykh kulʹtur i tsukrovykh buryakiv], 14. Р. 371-375.

Lentochkin A.M. (2003). Rezervy povysheniya urozhaya yarovoy pshenitsy [Reserves for increasing the yield of spring wheat]. Zemledeliye, 2. Р. 24.

Lytvynenko M. (2018). Faktory vplyvu na vyrobnytstvo ozymoyi pshenytsi v Ukrayini. [Factors influencing the production of winter wheat in Ukraine.] Propozytsiya, 4. Rezhym dostupu: https://propozitsiya.com/ua/faktory-vliyaniya-na-proizvodstvo-ozimoy-pshenicy-v-ukraine

Naukovi osnovy ahropromyslovoho vyrobnytstva v zoni Lisostepu Ukrayiny [Scientific bases of agro-industrial production in the Forest-Steppe zone of Ukraine]. (2004) / Redkol.: M.V. Zubetsʹ ta in. K.: Lohos, 776 p.

Hospodarenko H. (2019). Osinnye udobrennya ozymykh zernovykh i zernobobovykh kulʹtur. [Autumn fertilizer for winter cereals and legumes]. Propozytsiya, 9. Rezhym dostupu: https://propozitsiya.com/ua/osinnye-udobrennya-ozymyh-zernovyh-i-zernobobovyh-kultur

Hospodarenko H. (2018). Ahrokhimiya: pidruchnyk. [Agrochemistry]. K.: TOV «SIK HRUP UKRAYINA», 560 p.

Kochmarskiy V., Kochmarskiy V., Solenaya V. (2011). Yarovaya pshenitsa: adaptivnost' k stressam [Spring wheat: adaptability to stress]. Zerno, 12. Р. 14 –17.

Horodniy M., Melʹnyk S., Malinovsʹkyy A., Bondar O. (2003). Агрохімія. [Ahrokhimiya]. K.: Vyshcha shkola, 775 p.

Mazurkevych L. (2014). Vplyv tryvaloho zastosuvannya dobryv na vmist pozhyvnykh elementiv u hrunti, vrozhaynistʹ pshenytsi yaroyi ta yakistʹ zerna. [Influence of long-term application of fertilizers on the nutrients content in the soil, yield of spring wheat and grain quality]. Naukovyy visnyk Natsionalʹnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannya Ukrayiny. Seriya : Ahronomiya, 195(1). Р. 78-84.

Horodniy M., Hryshchenko O., Henhalo O. (2013). Vykorystannya novykh dobryv iz shyrokym spektrom diyi. [Use of new fertilizers with a wide range of action].: Naukovi pratsi Instytutu bioenerhetychnykh kulʹtur i tsukrovykh buryakiv : zb. nauk. pratsʹ. – K.: FOP Korzun D.YU., V. 17, T. II, P. 22-24.

Horodniy M. (2004). Naukovo-metodychni rekomendatsiyi z optymizatsiyi mineralʹnoho zhyvlennya silʹsʹkohospodarsʹkykh kulʹtur ta stratehiyi udobrennya [Scientific and methodological recommendations for optimizing the mineral nutrition of agricultural crops and fertilization strategies]. Za zah. red. M. M. Horodnʹoho. K.: TOV "Alefa", 140 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-03

Номер

Розділ

Ґрунтознавство та агрохімія