Вплив добрив на вміст елементів мінерального живлення в рослинах пшениці озимої та ярої
DOI:
https://doi.org/10.31548/agr2020.04.068Ключові слова:
пшениця яра, пшениця озима, добрива, елементи живлення.Анотація
Досліджено вплив систематичного застосування мінеральних добрив на фоні післядії 30 т/га гною на вміст елементів живлення в рослинах пшениці ярої районованого сорту «Миронівська яра» та пшениці озимої сорту «Миронівська 61», а також на їх винос рослинами за вирощування на лучно-чорноземному карбонатному ґрунті. Отримані результати свідчать про тісний зв’язок між зовнішніми умовами і внутрішніми процесами обміну речовин в рослинах пшениці озимої та ярої. Таким чином, зрівноважене співвідношення азоту, фосфору і калію забезпечує більш інтенсивне надходження цих елементів і ґрунт, що сприяє підвищенню їх вмісту в рослинах. Так, найбільший вміст загального азоту, фосфору і калію в рослинах пшениці озимої відмічений у варіанті, де вносили полуторну норму мінеральних добрив на фоні післядії 30 т/га гною у фазу кущення і становили – 4,86; 2,17; 3,48% відповідно, що майже і 2 рази вище порівняно з контролем. Упродовж вегетаційного періоду показники вмісту елементів живлення на всіх варіантах знижувалися. Така ж закономірність спостерігалася і в рослинах пшениці ярої. Максимальний вміст елементів живлення був зафіксований на всіх варіантах у фазу весняного кущення та помітне зменшення їх надходження з ґрунту і використання рослинами в процесі вегетації. Вміст загального азоту в рослинах ярої пшениці в фазі кущення коливався у варіантах, що удобрювалися в межах 2,21-2,51 %, порівняно з контролем – 2,10 %; фосфору – в межах 1,20-1,47 %, порівняно з вмістом на контролі – 1,04%; калію – 1,88–3,08 %, у контролі відповідно – 1,68 %.
Результати досліджень свідчать про те, що багаторічне внесення добрив у сівозміні позначається в результаті і на виносі елементів живлення з урожаєм. Так, винос основних елементів живлення рослинами озимої та ярої пшениці був найвищим у варіанті Фон+N110P120K120, і становив під озимою пшеницею 210 кг/га N, 122 кг/га Р2О5, 157 кг/га К2О, порівняно з контролем 86,3 кг/га N, 48,2 кг/га Р2О5, 57,8 кг/га К2О, під ярою відповідно 119 кг/га N, 66,4 кг/га Р2О5, 85,4 кг/га К2О, у контролі відповідно 46,6 кг/га N, 26,5 кг/га Р2О5, 32,8 кг/га К2О.Посилання
Potikha A. (2020) Vesnyano-polʹovi roboty ta perspektyvy vrozhayu 2020 r. [Elektronnyy resurs]. Ukrayina: podiyi, fakty, komentari. [Spring field work and perspectives for the harvest of 2020], 6. P. 29-35. Rezhym dostupu: http://nbuviap.gov.ua/images/ukraine/2020/ukr6.pdf.
Demydov O.A., Siroshtan A.A. (2018) Vplyv pohodnykh umov i ahrotekhnichnykh zakhodiv na posivni yakosti nasinnya ta vrozhaynistʹ pshenytsi ozymoyi. [Influence of weather conditions and agrotechnical measures on sowing qualities of seeds and productivity of winter wheat]: Agroecological Journal, 1. P. 74-80. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.1.2018.160564
Adamenko T. (2006). Zmina ahroklimatychnykh umov ta yikh vplyv na zernove hospodarstvo [Change of agroclimatic conditions and their influence on grain economy]. : Ahronom, 3. Р. 12-15.
Kazakov Ye., Karpilenko G. (2005). Biokhimiya zerna i khleboproduktov. [Biochemistry of grain and bakery products]. Uchbovyy posibnyk. SPB.: GIORD. 512 p.
Khomovsʹkyy D. (2012). Vplyv norm vysivu ta mineralʹnykh dobryv na urozhaynistʹ pshenytsi yaroyi mʺyakoyi v umovakh pivdenno-zakhidnoyi chastyny Lisostepu Ukrayiny [Influence of sowing rates and mineral fertilizers on the yield of soft spring wheat in the south-western part of the Forest-Steppe of Ukraine]: Zbirnyk naukovykh pratsʹ [Instytutu bioenerhetychnykh kulʹtur i tsukrovykh buryakiv], 14. Р. 371-375.
Lentochkin A.M. (2003). Rezervy povysheniya urozhaya yarovoy pshenitsy [Reserves for increasing the yield of spring wheat]. Zemledeliye, 2. Р. 24.
Lytvynenko M. (2018). Faktory vplyvu na vyrobnytstvo ozymoyi pshenytsi v Ukrayini. [Factors influencing the production of winter wheat in Ukraine.] Propozytsiya, 4. Rezhym dostupu: https://propozitsiya.com/ua/faktory-vliyaniya-na-proizvodstvo-ozimoy-pshenicy-v-ukraine
Naukovi osnovy ahropromyslovoho vyrobnytstva v zoni Lisostepu Ukrayiny [Scientific bases of agro-industrial production in the Forest-Steppe zone of Ukraine]. (2004) / Redkol.: M.V. Zubetsʹ ta in. K.: Lohos, 776 p.
Hospodarenko H. (2019). Osinnye udobrennya ozymykh zernovykh i zernobobovykh kulʹtur. [Autumn fertilizer for winter cereals and legumes]. Propozytsiya, 9. Rezhym dostupu: https://propozitsiya.com/ua/osinnye-udobrennya-ozymyh-zernovyh-i-zernobobovyh-kultur
Hospodarenko H. (2018). Ahrokhimiya: pidruchnyk. [Agrochemistry]. K.: TOV «SIK HRUP UKRAYINA», 560 p.
Kochmarskiy V., Kochmarskiy V., Solenaya V. (2011). Yarovaya pshenitsa: adaptivnost' k stressam [Spring wheat: adaptability to stress]. Zerno, 12. Р. 14 –17.
Horodniy M., Melʹnyk S., Malinovsʹkyy A., Bondar O. (2003). Агрохімія. [Ahrokhimiya]. K.: Vyshcha shkola, 775 p.
Mazurkevych L. (2014). Vplyv tryvaloho zastosuvannya dobryv na vmist pozhyvnykh elementiv u hrunti, vrozhaynistʹ pshenytsi yaroyi ta yakistʹ zerna. [Influence of long-term application of fertilizers on the nutrients content in the soil, yield of spring wheat and grain quality]. Naukovyy visnyk Natsionalʹnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannya Ukrayiny. Seriya : Ahronomiya, 195(1). Р. 78-84.
Horodniy M., Hryshchenko O., Henhalo O. (2013). Vykorystannya novykh dobryv iz shyrokym spektrom diyi. [Use of new fertilizers with a wide range of action].: Naukovi pratsi Instytutu bioenerhetychnykh kulʹtur i tsukrovykh buryakiv : zb. nauk. pratsʹ. – K.: FOP Korzun D.YU., V. 17, T. II, P. 22-24.
Horodniy M. (2004). Naukovo-metodychni rekomendatsiyi z optymizatsiyi mineralʹnoho zhyvlennya silʹsʹkohospodarsʹkykh kulʹtur ta stratehiyi udobrennya [Scientific and methodological recommendations for optimizing the mineral nutrition of agricultural crops and fertilization strategies]. Za zah. red. M. M. Horodnʹoho. K.: TOV "Alefa", 140 p.
##submission.downloads##
##submission.additionalFiles##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).