Використання сорто підщепних комбінувань – перспективний прийом підвищення продуктивності та якості помідора за вирощування способом малооб’ємної гідропоніки

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/agr2020.04.078

Ключові слова:

помідор, гібрид, прищепа, підщепа, сорто-підщепне комбінування, урожайність, біохімічний склад

Анотація

Щеплення рослин помідора представляє значний науковий і практичний інтерес, оскільки сприяє підвищенню стійкості рослин до хвороб, шкідників, стресових факторів, поліпшує умови живлення і, як наслідок, підвищує урожайність культури та сприяє екологізації вирощування. Актуальним є вивчення цього питання в умовах закритого ґрунту, зокрема, за вирощування у скляних теплицях методом малооб’ємної гідропоніки. Досліди з вивчення трьох індетермінантних гібридів помідора Тореро F1, Бартеза F1 і Мерліс F1 із щепленням на підщепи Максіфорт F1, ТД-1 F1 і Емперадор F1 проведено у теплицях типу «Венло» ПрАТ «Комбінат «Тепличний». Метою досліджень було визначити ефективність сорто‑підщепних комбінувань на індетермінантних гібридах F1 помідора. Встановлено, що використання підщеп сприяє збільшенню ранньої урожайності в усіх варіантах. Істотно вищу урожайність порівняно з нещепленими рослинами в усі роки досліджень отримано у гібриду Тореро F1 на підщепі ТД-1 F1 (у середньому за 3 роки 30,4 кг/м2), у гібриду Бартеза F1 на підщепі Емперадор F1 (30,53 кг/ м2), у гібриду Мерліс F1 також на Емперадорі F1 (31 кг/м2). Математично достовірної різниці за ранньою урожайністю між досліджуваними сорто-підщепними комбінаціями не виявлено. Використання підщеп також покращує біохімічні показники, зокрема, сприяє збільшенню вмісту сухих речовин у плодах усіх гібридів на 0,1–0,8 %. Підщепа Емперадор F1 зумовлює підвищення вмісту загального цукру  в помідорах на 0,3–0,5 % і аскорбінової кислоти на 1–4,7 % для усіх досліджуваних прищеп. Уміст нітратів у плодах помідора в усіх варіантах не перевищував максимально допустимого рівня 300 мг/кг. Для збільшення частки раннього врожаю (на 10 липня) у сучасних блокових гідропонних зимових теплицях типу „Венло” на рівні 30,4–31,0 кг/м2 з високими біохімічними показниками плодів рекомендується застосовувати наступні варіанти щеплення: Тореро F1 / ТД-1 F1, Бартеза F1 / Емперадор F1, Мерліс F1 / Емперадор F1.


Біографія автора

O. M. Tsyz, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри овочівництва і закритого ґрунту

Посилання

Singh, H., Kumar, P., Chaudhari, S. & Edelstein, M. (2017). Tomato Grafting: A Global Perspective. HortScience, 52(10), 1328–1336. doi: 10.21273/HORTSCI11996-17

Iliuk, N.A. (2005). The grafting of tomato and its productivity. Plant varieties studying and protection, 1, 60¬–65. http://journal.sops.gov.ua/article/viewFile/66845/62126

https://doi.org/10.21498/2518-1017.1.2005.66845

Spano, R., Ferrara, M., Montemurro, C. Mule, G., Gallitelli, D., & Mascia, T. (2020). Grafting alters tomato transcriptome and enhances tolerance to an airborne virus infection. Scientific Reports, 10(2538). doi: 10.1038/s41598-020-59421-5

Khah, E. M., Kakava, E., Mavromatis, A., Demos Chachalis, D., & Goulas, C. (2002). Effect of grafting on growth and yield of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) in greenhouse and open-field. Journal of Applied Horticulture, 8(1), 3–7. doi: 10.37855/jah.2006.v08i01.01

Alzate, J.B., Puente, E.O.R., Juarez, O. G., Mendoza, D. G., & Diaz, L. C. (2018). Studies of Grafts in vegetables, an alternative for agricultural production under stress conditions: Physiological responses. Journal of Plant Science and Phytopathology, 2, 6–14.doi: 10.29328/journal.jpsp.1001014

Singh, H., Kumar, P., Kumar, A., Kyriacou, M.C., Colla, G., & Rouphael, Y. (2020). Grafting Tomato as a Tool to Improve Salt Tolerance. Agronomy, 10(2), 263–285.doi.org/10.3390/agronomy10020263

Guimaraes, M. A., Garcia, M. F., Tello, J. P., Lemos Neto, H. S., Lima Neto, B.L., & Rabelo, J. S. (2019). Tomato grafting on rootstock of Jilo, Cocona and Jurubeba. Horticultura Brasileira, 37(2), 138–145. doi: 10.1590/S0102-053620190203

Soare R., Dinu, M., & Babeanu, C. (2018). The effect of using grafted seedlings on the yield and quality of tomatoes grown in greenhouses. Horticultural Science, 45(2), 76–82. doi: 10.17221/214/2016-HORTSCI

Gratao, P. L., Monteiro, C. C., & Tezotto, T. (2015). Cadmium stress antioxidant responses and root-to-shoot communication in grafted tomato plants. Biometals, 28, 803–816. doi: 10.1007/s10534-015-9867-3

Grieneisen, M. L., Aegerter, B. J. Stoddard, C. S., & Zhang, M. (2018). Yield and fruit quality of grafted tomatoes, and their potential for soil fumigant use reduction. A meta-analysis. Agronomy for Sustainable Development, 38(29). https://doi.org/10.1007/s13593-018-0507-5

Chaudhari, S., Jennings, K. M., Monks, D. W., Jordan, D. L., Gunter, C. C., Basinger, N. T., & Louws, F. J. (2016). Response of Eggplant (Solanum melongena) Grafted onto Tomato (Solanum lycopersicum) Rootstock to Herbicides. Weed Technology, 30(1), 207–216. doi: 10.1614/WT-D-15-00079.1

Sora, D., Doltu, M., Draghici, E. M., & Bogoescu, M. I. (2019). Effect of Grafting on Tomato Fruit Quality. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 47(4), 1246–1251. https://doi.org/10.15835/nbha47411719

Karimov, B.A., Lyan, E.E., Mavlyanova, R.F., & Aramov, M.K. (2019). Promising rootstocks for increasing of tomato yield and quality in greenhouses. Potato and Vegetable, 11, 20–22. doi: 10.25630/PAV.2019.28.38.002

Edelstein, M. (2004). Grafting vegetable-crop plants: Pros and cons Actahorticulturae, 659, 235–238. doi: 10.17660/ActaHortic.2004.659.29

Goto, R., de Miguel, A., Marsal, I. J., Gorbe, E., & Calatayud, A. (2013). Effect of different rootstocks on growth, chlorophyll a fluorescence and mineral composition of two grafted scions of tomato. Journal of Plant Nutrition, 36(5), 825–835. doi: 10.1080/01904167.2012.757321

Bondarenko, G.L., & Yakovenko, K.I. (2001). Method of research affairs in Vegetables and Melons. Kharkiv: Osnova, 369.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-03

Номер

Розділ

Плодоовочівництво