ВИДОВІ, СОРТОВІ, ТРОФІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ФРАК-ЦІЙНОГО СКЛАДУ БІЛКІВ ЗЕРНА ОЗИМИХ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР

Автор(и)

  • В. П. Каленський НУБіП України
  • А. І. Матвієнко

Анотація

Висвітлено результати досліджень щодо особливостей фракційного складу білків зерна озимих зернових культур. Установлено видову й сортову специфіку фракційного складу білків пшениці озимої, жита озимого, тритикале озимого. Доведено, що диференційоване застосування білків азоту сприяє збільшенню вмісту клейковиноутворючих фракцій. Вміст біологічно цінних фракцій альбумінів та глобулінів вищий у зерні жита та тритикале, а також за вирощування зернових культур із застосуванням низьких норм добрив або без них.

Біографії авторів

В. П. Каленський, НУБіП України

 кандидат сільськогосподарських наук, професор

А. І. Матвієнко

аспірант

Посилання

Зерно України: стратегія розвитку, ринку збуту, продовольча та енергети-чна безпека [Електронний ресурс] // Голос України. – 2008. – 7 серпня. – № 148 (4398). – Режим доступу : www.golos.com.ua.

Рибалка О. І. Якість пшениці та її поліпшення / О. І. Рибалка. – К. : Логос, 2011. – 496 с.

Зерновые культуры / [Шпаар Д., Гинапп Х., Захаренко А. и др.]; под общ. ред. Д. Шпаара. – М. : ?Д ООО “DLV АГРОДЕЛО” – 656 с.

Šramkováa Z. Chemical composition and nutritional quality of wheat grain / Z. Šramkováa, E. Gregováb, E. Šturdíka // Acta Chimica Slovaca. – 2009. – Vol. 2, № 1.– Р. 115–138.

Stit M. Nitrate regulation of metabolism and growth / M. Stit // Curr. Opin. Plant Biol. – 1999. – № 2. – P. 178–186.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті