Технологічна оцінка пивоварних якостей ароматичних і гірких сортів хмелю та продуктів його переробки

Автор(и)

  • А. В. Бобер Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • Л. В. Проценко Інститут сільського господарства Полісся НААН України

Ключові слова:

Якість, хміль, пиво, хмелепродукти, шишки хмелю, гранули хмелю тип 90, гранули хмелю тип 45, етанольні екстракти, вуглекислотні екстракти

Анотація

Наведено результати досліджень технологічної оцінки пивоварних якостей шишкового пресованого хмелю та типів гранул 90 сортів ароматичного та гіркого типів, найбільш поширених у виробничих умовах України, гранул тип 45, етанольних та вуглекислотних екстрактів закордонного виробництва. Встановлено, що тонкоароматичні і ароматичні сорти хмелю Слов’янка, Національний, Заграва та гранули тип 90, виготовлені з них, а також гранули тип 45 сортів Традиціон та Шпальт Селект придатні як для самостійного використання в пивоварінні, так і для покращення смакових якостей пива, в поєднанні з іншими продуктами переробки, при дотриманні певної технології охмеління сусла. Пиво, виготовлене з гранул хмелю, особливо сорту Заграва, мало надлишкову гіркоту, тому нормування гранул для охмеління сусла доцільно проводити з економією до 10%. Самостійне використання пресованого шишкового хмелю та гранул гіркого сорту Альта та Геркулес не дозволяє отримати гіркоту пива відмінної якості.

Етанольний та вуглекислотний екстракти хмелю сорту Геркулес для самостійного використання в пивоварінні не придатні. Можна рекомендувати їх використання у поєднанні з ароматичними сортами, дотримуючись при цьому певної технології охмеління сусла

Біографії авторів

А. В. Бобер, Національний університет біоресурсів і природокористування України

кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Л. В. Проценко, Інститут сільського господарства Полісся НААН України

кандидат технічних наук, с. н. с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-01-03

Номер

Розділ

Статті