Технологічна оцінка пивоварних якостей ароматичних і гірких сортів хмелю та продуктів його переробки

Authors

  • А. В. Бобер Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • Л. В. Проценко Інститут сільського господарства Полісся НААН України

Keywords:

Якість, хміль, пиво, хмелепродукти, шишки хмелю, гранули хмелю тип 90, гранули хмелю тип 45, етанольні екстракти, вуглекислотні екстракти

Abstract

Наведено результати досліджень технологічної оцінки пивоварних якостей шишкового пресованого хмелю та типів гранул 90 сортів ароматичного та гіркого типів, найбільш поширених у виробничих умовах України, гранул тип 45, етанольних та вуглекислотних екстрактів закордонного виробництва. Встановлено, що тонкоароматичні і ароматичні сорти хмелю Слов’янка, Національний, Заграва та гранули тип 90, виготовлені з них, а також гранули тип 45 сортів Традиціон та Шпальт Селект придатні як для самостійного використання в пивоварінні, так і для покращення смакових якостей пива, в поєднанні з іншими продуктами переробки, при дотриманні певної технології охмеління сусла. Пиво, виготовлене з гранул хмелю, особливо сорту Заграва, мало надлишкову гіркоту, тому нормування гранул для охмеління сусла доцільно проводити з економією до 10%. Самостійне використання пресованого шишкового хмелю та гранул гіркого сорту Альта та Геркулес не дозволяє отримати гіркоту пива відмінної якості.

Етанольний та вуглекислотний екстракти хмелю сорту Геркулес для самостійного використання в пивоварінні не придатні. Можна рекомендувати їх використання у поєднанні з ароматичними сортами, дотримуючись при цьому певної технології охмеління сусла

Author Biographies

А. В. Бобер, Національний університет біоресурсів і природокористування України

кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Л. В. Проценко, Інститут сільського господарства Полісся НААН України

кандидат технічних наук, с. н. с.

Published

2017-01-03

Issue

Section

Статті