Технологічна оцінка пивоварних якостей ароматичних і гірких сортів хмелю та продуктів його переробки
Keywords:
Якість, хміль, пиво, хмелепродукти, шишки хмелю, гранули хмелю тип 90, гранули хмелю тип 45, етанольні екстракти, вуглекислотні екстрактиAbstract
Наведено результати досліджень технологічної оцінки пивоварних якостей шишкового пресованого хмелю та типів гранул 90 сортів ароматичного та гіркого типів, найбільш поширених у виробничих умовах України, гранул тип 45, етанольних та вуглекислотних екстрактів закордонного виробництва. Встановлено, що тонкоароматичні і ароматичні сорти хмелю Слов’янка, Національний, Заграва та гранули тип 90, виготовлені з них, а також гранули тип 45 сортів Традиціон та Шпальт Селект придатні як для самостійного використання в пивоварінні, так і для покращення смакових якостей пива, в поєднанні з іншими продуктами переробки, при дотриманні певної технології охмеління сусла. Пиво, виготовлене з гранул хмелю, особливо сорту Заграва, мало надлишкову гіркоту, тому нормування гранул для охмеління сусла доцільно проводити з економією до 10%. Самостійне використання пресованого шишкового хмелю та гранул гіркого сорту Альта та Геркулес не дозволяє отримати гіркоту пива відмінної якості.
Етанольний та вуглекислотний екстракти хмелю сорту Геркулес для самостійного використання в пивоварінні не придатні. Можна рекомендувати їх використання у поєднанні з ароматичними сортами, дотримуючись при цьому певної технології охмеління суслаDownloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).