ВИВЧЕННЯ ВИДОВОГО СКЛАДУ МІКРОМІЦЕТІВ ЗЕРНА ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ПОСІВНОГО МІЦЕЛІЮ AGARICUS BISPORUS (J.E. LANGE) IMBACH
Abstract
Вивчено видовий склад мікроміетів зерна для виробництва посівного міцелію Agaricus bisporus (J.E. Lange) Imbach). Показано, що зерно є потенційним джерелом мікроміцетів-збудників захворювань, які за умов його недостатньої стерилізації, можуть спричиняти загибель посівного міцелію печериці. Це види родів Absidia, Alternaria, Penicillium та Trichoderma.References
Билай В.?. Аспергиллы / В. ?. Билай, Э. З. Коваль – К.: Наук. думка, 1988. – 204 с.
Бисько Н. А. Атлас возбудителей болезней и вредителей съедобных грибов при культивировании / Н. А. Бисько, В. Т. Билай – К.: ЧРОО «Центр поддержки грибоводства», 2001. – 26 с.
Бойко О. А. Проблеми екології та культивування їстівних та лікарських грибів / О. А. Бойко // Мат. Междунар. Научно-практической конференции «Достижения, проблемы и перспективы культивирования грибов. Современные технологии». – Донецк: Видавництво Дон. Ун-ту, 2005. – С. 16-18.
Грибные болезни Agaricus bisporus (Lange) Imbach и их профилактика в промышленной культуре на предприятиях Донбасса / [П. А. Сычев, Н. П. Ткаченко, С. ?. Морозов, С. А. Полтавец] // II Междунар. конфер. «Методические основы познания биологических особенностей грибов продуцентов физиологически активных соединений и пищевых продуктов»: тез. докл. (Донецк, 25-27 ноября 2002 г.). – Донецк: Видавництво Дон. Ун-ту, 2002. – С. 42–47.
Григанский А. Ф. Съедобный гриб шампиньон: мицелий, компост, выращивание / А. Ф. Григанский, Э. Ф. Соломко // Материалы семинара II–го съезда Всеукраинской ассоциации грибоводов. – К.: Видавництво «Фенікс», 2005, 2001. – С. 5–23.
Девочкин Л. А. Шампиньоны / Л. А. Девочкин. – М.: Агропромиздат, 1989. – 176 с.
Доспєхов Б. А. Методика полевого опыта / Б. А. Доспєхов. – М., 1985. – 235 с.
Дудка І. А. Культивирование съедобных грибов / І. А. Дудка, Н. А. Бисько, В. Т. Билай. – К.: Урожай, 1992. – 160 с.
Методы экспериментальной микологии. Справочник / Под. ред. Билай В. ?. – К.: Наукова думка, 1982. – 550 с.
Нугаева Н. Ф. Болезни шампиньонов / Н. Ф. Нугаева. – М.: Просвещение, 1999. – С. 13–17.
Смирнова Т. А. Микробиология зерна и продуктов его переработки: Учеб. пособие для вузов / Т. А. Смирнова, Е. ?. Кострова. – М.: Агропромиздат, 1989. – 159 с.
Helfer W. Pilze auf Pilzfruchtkorpern / W. Helfer. – IHW: Verlag, 1991. – 157 s.
Downloads
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).