ВИВЧЕННЯ ВИДОВОГО СКЛАДУ МІКРОМІЦЕТІВ ЗЕРНА ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ПОСІВНОГО МІЦЕЛІЮ AGARICUS BISPORUS (J.E. LANGE) IMBACH

Authors

  • Н. М. Волощук Українська лабораторія якості і безпеки продукйії АПК, НУБіП України

Abstract

Вивчено видовий склад мікроміетів зерна для виробництва посівного міцелію Agaricus bisporus (J.E. Lange) Imbach). Показано, що зерно є потенційним джерелом мікроміцетів-збудників захворювань, які за умов його недостатньої стерилізації, можуть спричиняти загибель посівного міцелію печериці. Це види родів Absidia, Alternaria, Penicillium та Trichoderma.

Author Biography

Н. М. Волощук, Українська лабораторія якості і безпеки продукйії АПК, НУБіП України

кандидат біологічних наук

References

Билай В.?. Аспергиллы / В. ?. Билай, Э. З. Коваль – К.: Наук. думка, 1988. – 204 с.

Бисько Н. А. Атлас возбудителей болезней и вредителей съедобных грибов при культивировании / Н. А. Бисько, В. Т. Билай – К.: ЧРОО «Центр поддержки грибоводства», 2001. – 26 с.

Бойко О. А. Проблеми екології та культивування їстівних та лікарських грибів / О. А. Бойко // Мат. Междунар. Научно-практической конференции «Достижения, проблемы и перспективы культивирования грибов. Современные технологии». – Донецк: Видавництво Дон. Ун-ту, 2005. – С. 16-18.

Грибные болезни Agaricus bisporus (Lange) Imbach и их профилактика в промышленной культуре на предприятиях Донбасса / [П. А. Сычев, Н. П. Ткаченко, С. ?. Морозов, С. А. Полтавец] // II Междунар. конфер. «Методические основы познания биологических особенностей грибов продуцентов физиологически активных соединений и пищевых продуктов»: тез. докл. (Донецк, 25-27 ноября 2002 г.). – Донецк: Видавництво Дон. Ун-ту, 2002. – С. 42–47.

Григанский А. Ф. Съедобный гриб шампиньон: мицелий, компост, выращивание / А. Ф. Григанский, Э. Ф. Соломко // Материалы семинара II–го съезда Всеукраинской ассоциации грибоводов. – К.: Видавництво «Фенікс», 2005, 2001. – С. 5–23.

Девочкин Л. А. Шампиньоны / Л. А. Девочкин. – М.: Агропромиздат, 1989. – 176 с.

Доспєхов Б. А. Методика полевого опыта / Б. А. Доспєхов. – М., 1985. – 235 с.

Дудка І. А. Культивирование съедобных грибов / І. А. Дудка, Н. А. Бисько, В. Т. Билай. – К.: Урожай, 1992. – 160 с.

Методы экспериментальной микологии. Справочник / Под. ред. Билай В. ?. – К.: Наукова думка, 1982. – 550 с.

Нугаева Н. Ф. Болезни шампиньонов / Н. Ф. Нугаева. – М.: Просвещение, 1999. – С. 13–17.

Смирнова Т. А. Микробиология зерна и продуктов его переработки: Учеб. пособие для вузов / Т. А. Смирнова, Е. ?. Кострова. – М.: Агропромиздат, 1989. – 159 с.

Helfer W. Pilze auf Pilzfruchtkorpern / W. Helfer. – IHW: Verlag, 1991. – 157 s.