ЗМІНИ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ ТА ВТРАТИ МАСИ БУЛЬБ КАРТОПЛІ В ПЕРІОД ЗБЕРІГАННЯ ПІД ЧАС ЗАСТОСУВАННЯ БІОПРЕПАРАТІВ

Authors

  • В. В. Бородай НУБіП України
  • Л. Ф. Скалецька НУБіП України
  • К. М. Бальвас
  • Г. М. Ткаленко Інститут захисту рослин НААН України
  • В. А. Колтунов Київський національний торговельно-економічний університет

Abstract

Під час застосування мікробіологічних препаратів регулюються складні біохімічні процеси в бульбах, змінюється їх спрямованість та інтенсивність. Обробка бульб Триходерміном, Планризом та Фітоцидом перед закладанням сприяє зменшенню в 1,2−1,5 раз після тривалого зберіганні втрат маси, крохмалю та сухих речовин. Це сприяє підвищенню збереженості та харчової цінності картоплі під час тривалого зберігання. Застосовуючи Ридомілу Голд, втрати маси виявились більшими, а сухих речовин і крохмалю – подібними до втрат у контролі.

Author Biographies

В. В. Бородай, НУБіП України

кандидат біологічних наук

Л. Ф. Скалецька, НУБіП України

кандидат сільськогосподарських наук

К. М. Бальвас

магістр

Г. М. Ткаленко, Інститут захисту рослин НААН України

кандидат сільськогосподарських наук

В. А. Колтунов, Київський національний торговельно-економічний університет

доктор сільськогосподарських наук

References

Аксенова Е. С. Влияние биологических иммуностимуляторов на техноло-гические и кулинарные достоинства картофеля / Е. С. Аксенова, О. В. Савина // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2007. – № 6. – С. 10–13.

Аминев ?. Н. Влияние биопрепаратов на качество клубней картофеля в условиях южной лесостепи Республики Башкортостан / ?. Н. Аминев, М. М. Хайбуллин, Ф. Ф.?шкинина // Вестник Башкирского государственного аг-рарного университета. – 2012. – № 1. – С. 5–7.

Биопрепараты в сельском хозяйстве. (Методология и практика применения микроорганизмов в растениеводстве и кормопроизводстве) / [Тихонович ?. А., Кожемяков А. П., Чеботарь В. К. и др.]. – М. : Россельхозака-демия, 2005. – 154 с.

Жученко А. А. Биологизация интенсификационных процессов как основа перехода к адаптивному развитию АПК / А. А. Жученко // Роль адаптивной ин-тенсификации земледелия в повышении эффективности аграрного производства. – Жодино, 1998. – Т.2. – С. 3–10.

Іутинська Г. О. Шляхи регулювання функцій мікробних угруповань ґрунту в аспекті біологізації землеробства і стійкого розвитку агроекосистем /

Г. О. Іутинська // Сільськогосподарська мікробіологія : Зб. наук. праць. – Чернігів : ЦНТЕІ,2006. – Вип. 3. – С. 7–18

Колтунов В. А. Якість плодоовочевої продукції та технологія її збері-гання. Ч.1. Якість і збереженість картоплі та овочів : моногр. / В. А. Колтунов. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2004. – 568 с.

Коломиец Э. М. Спорообразующие бактерии рода Bacillus в биологичес-ком контроле фитопатогенных бактерий / Э. М. Коломиец Н. В. Сверякова // Фі-топатогенні бактерії. Фітонцидологія. Алелопатія : зб. статей учасників Міжнаро-дної наукової конференції, 4–6 жовтня 2005 р. – Житомир, 2005. – С. 176–181.

Скалецька Л. Ф. Методи досліджень рослинницької сировини. Лаборатор-ний практикум : навч. посіб. / Л. Ф. Скалецька, Г. І. Подпрятов, О.В.Завадська. – К.: Центр інформаційних технологій, 2009. – 153 с.

Скалецька Л. Ф. Біохімічні зміни продукції рослинництва при її зберіганні та переробці : навч. посіб. / Л. Ф. Скалецька, Г. І. Подпрятов. – К. : Видавничий центр НАУ, 2008. – 287 с.

Федоренко В. П. ?спользование биологических препаратов на овощных культурах в условиях частого хозяйствования / В. П. Федоренко, А. Н. Ткаленко // Защита растений. Стратегия и тактика защиты растений : тез. докл. научн. конф. посв. 35-летию организации РУП «?нститут защиты растений». – Минск, 2006. – С. 512–514.