Якісні характеристики гриба CYCLOCYBE AEGERITA штамів 2229, 2230, 2231 ІВК за умов промислового культивування
DOI:
https://doi.org/10.31548/agr2021.03.085Ключові слова:
Опеньок тополевий, Вегетаційний цикл, Урожайність, Біологічна ефективність, Морфологічні ознакиАнотація
Опеньок тополевий має привабливі за зовнішнім виглядом та смаковими властивостями плодові тіла. Відомо також, що гриби C. aegerita містять унікальні речовини, зокрема білки, полісахариди та ароматичні речовини з доведеною харчовою цінністю та лікарською дією. Втім, відсутність обґрунтованої технології вирощування за використання доступної рослинної сировини обмежує насиченість вітчизняного ринку грибами цього виду. Досліджено три штами C. aegerita з Національної колекції культур шапинкових грибів ІВК на предмет можливості впровадження їх у промислову культуру. Визначено, що в штамів 2230 та 2231 тривалість вегетаційного циклу становить 42 доби проти 46–64 діб для попередньо досліджених штамів. Найвищу урожайність у досліді отримано для штаму 2231, яка коливалася від 217 до 220 г із кілограма субстрату за три цикли культивування. Біологічна ефективність штамів за результатами першої хвилі плодоношення складала від 20,2 (2229) до 60,4 % (2231), що узгоджується з опублікованими даними інших дослідників. Детально описано зовнішній вигляд та проаналізовано параметри плодових тіл штамів, що відрізнялися між собою як за кольором шапинок, так і за розмірами. Штами 2230 та 2231 за мікрокліматичних умов досліду мали насичений коричневий колір шапинок, тоді як сформовані плодові тіла штаму 2229 відрізнялися приємним молочно-кремовим кольором. Найбільші за масою плодові тіла отримували за вирощування штаму 2229 (7,5 ± 0,4 г), що в середньому на 2 г вище, ніж вага грибів інших штамів, що вивчалися. Найвищі плодові тіла виявлено ву штаму 2230 з висотою 91,0 ± 1,8 мм, які мали також найширші шапинки з діаметром 29,5 ± 0,9 мм. Найбільший діаметр ніжки, що досягав у середньому 10,8 ± 0,3 мм, було визначено у плодових тіл штаму 2229. Досліджено варіативність морфологічних ознак та виявлені тенденції щодо кількості плодових тіл певного розміру в загальному об’ємі зібраних грибів, що спрощує проєктування пакувальних та маркетингових заходів.
Посилання
Bandura, I., Kulyk, A., Chausov, S., Tsyz, O. (2020). Influence of plant substrate composition on the efficiency of edible mushrooms cultivation Cyclocybe aegerita (V. Brig.), Pleurotus eryngii (DC.) Quel., Pleurotus citrinopileatus Singer та Flammulina velutipes (Curtis) Singer. Vìsn. agrar. nauki Pričornomor'â, 3(107), 62-71. https://doi.org/10.31521/2313-092X/2020-3(107)-8 (in Russ.)
Bandura, I., Kulyk, A. S., Makohon, S. V., Khareba, O. V., Khareba, V. V. (2021). Influence of the substrate composition on the yield and nutritional value of the fruiting bodies of the edible mushrooms Pleurotus citrinopileatus and Cyclocybe aegerita. Plant Varieties Studying and Protection, 17(2), 130–138. https://doi.org/10.21498/2518-1017.17.2.2021.236519. (in Ukrainian).
Bandura, I., Kulik, A., Makogon, S., Sinyagovskiy, S. (2018). Study of features of introduction of productive strains of exotic fungi Cyclocybe aegerita (V. Brig.) Vizzini and Pleurotus eryngii (DC.) Quél. Scientific Bulletin of the Tavria State Agrotechnological University 8(2), 1–11. https://doi.org/10.31388/2220-8674-2018-2-52 (in Ukrainian).
Bisko, N. A., Babitskaya, V. G., Bukhalo, A. S. (2012). Biological properties of medicinal macromycetes in culture: Collection of scientific papers in two volumes. Т. 2/ Edited by Wasser, S. P., Kiev: Alterpress, 345-371. (in Russ.)
Bisko, N. A., Lomberg, M. L., Mitropolska, N. Y., Mikhaylova, O. B. (2016). Collection of Cap Fungi Cultures (IBK) (Institute of Botany named M.G. Kholodnyi, National Academy of Sciences of Ukraine). Alterpres, 29–30. (in Ukrainian).
Buhalo, A. S., Babitskaya, V. G., Bisko, N. A., Wasser, S. P., Dudka, I. A., Mitropolskaya, N. Y., Mikhaylova, O. B., Negreiko, A. M., Poedinok, N. L., Solomko, E. F. (2011). Biological properties of medicinal macromycetes in culture: Collection of scientific papers in two volumes. Т. 1/ Edited by Wasser, S. P., Kiev: Alterpress, 123–124. (in Russ.)
Chang, S. T., Wasser, S. P. (2017). The Cultivation and Environmental Impact of Mushrooms. Oxford Research Encyclopedia of Environmental Science. https://doi.org/10.1093/acrefore/9780199389414.013.231.
Cheong, J.-C., Jhune, C.-S., Lee, C.-J., Oh, J.-A., Yoo, Y.-B. (2010). Common substrates for bottle cultivation of Pleurotus eryngii and Agrocybe cylindracea. 한국버섯학회지, 8(4), 190–190.
Diyabalanage, T., Mulabagal, V., Mills, G., DeWitt, D. L., Nair, M. G. (2008). Health-beneficial qualities of the edible mushroom, Agrocybe aegerita. Food Chemistry, 108(1), 97–102. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.10.049.
Dudka, I. A., Wasser, S. P., Ellanskaya, I. A. et al. (1982). Methods of experimental mycology: Handbook. Naukova Dumka. (in Russ.)
Frings, R. A., Maciá-Vicente, J. G., Buße, S., Čmoková, A., Kellner, H., Hofrichter, M., Hennicke, F. (2020). Multilocus phylogeny- and fruiting feature-assisted delimitation of European Cyclocybe aegerita from a new Asian species complex and related species. Mycological Progress, 19(10), 1001–1016. https://doi.org/10.1007/s11557-020-01599-z.
Fujisawa, T. (2002). Effect of the high temperature control processing in sawdust-based cultivation of Agrocybe cylindracea (DC.: Fr) Maire (preliminary report). Bulletin of the Kanagawa Prefecture Natural Environment Conservation Center (Japan). https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=JP2003000924.
Heo, B.-S., Seo, S.-Y., Choi, K.-H., Choi, Y.-M., Kwon, S.-J., Jang, K.-Y., Yoo, Y.-J. (2019). Development of a safe culture technique for Agrocybe cylindracea. Journal of Mushroom, 17(1), 1–6. https://doi.org/10.14480/JM.2019.17.1.1
Huaqi, H., Gang, W., Changru, C., Guoshi, L. (2004). Test on the Cultivation of Agrocybe aegerita with Corncobs. Quarterly of Forest By-product and Speciality In China.
Isikhuemhen, O. S., Mikiashvili, N. A., Kelkar, V. (2009). Application of solid waste from anaerobic digestion of poultry litter in Agrocybe aegerita cultivation: Mushroom production, lignocellulolytic enzymes activity and substrate utilization. Biodegradation, 20(3), 351–361. https://doi.org/10.1007/s10532-008-9226-y.
Jasińska, A., Siwulski, M., & Sobieralski, K. (2012). Mycelium growth and yielding of black poplar mushroom-Agrocybe aegerita (Brig.) Sing. on different substrates. Journal of Agricultural Science and Technology A, 2(9), 1040–1047.
Jasińska, A., Siwulski, M., Sobieralski, K. (2011). Mycelium growth and yielding of Agrocybe aegerita (Brig.) Sing. On different substrates. Mushroom biology and mushroom products. Proceedings of the 7th International Conference on Mushroom Biology and Mushroom Products, Arcachon, France, 4-7 October, 2011. Volume 2. Poster session, 168–175.
Jing, H., Li, J., Zhang, J., Wang, W., Li, S., Ren, Z., Gao, Z., Song, X., Wang, X., Jia, L. (2018). The antioxidative and anti-aging effects of acidic- and alkalic-extractable mycelium polysaccharides by Agrocybe aegerita (Brig.) Sing. International Journal of Biological Macromolecules, 106, 1270–1278. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2017.08.138
Jun-long, M. (2006). Effect of Different Composts on the Yield of Agrocybe Cylindracea. Journal of Shanxi Agricultural University (Natural Science Edition).
Landi, N., Pacifico, S., Ragucci, S., Iglesias, R., Piccolella, S., Amici, A., Di Giuseppe, A. M. A., Di Maro, A. (2017). Purification, characterization and cytotoxicity assessment of Ageritin: The first ribotoxin from the basidiomycete mushroom Agrocybe aegerita. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - General Subjects, 1861(5, Part A), 1113–1121. https://doi.org/10.1016/j.bbagen.2017.02.023.
Landingin, H. R. R., Francisco, B. E., Dulay, R. M. R., Kalaw, S., & Reyes, R. (2020). Optimization of culture conditio optimization of culture conditions for mycelial growth and basidiocarp production of Agrocybe cylindracea (Maire). CLSU International Journal of Science & Technology, 4(1), 1–17. https://doi.org/10.22137/ijst.2020.v4n1.01.
Lee, H.-D., Kim, Y.-G., Kim, H.-G., Han, G.-H., Moon, C.-S., & Hur, I.-B. (1998). Bottle cultivation of Pleurotus ostreatus and Agrocybe aegerita using agricultural by-product. The Korean Journal of Mycology, 26(1), 47–50.
Lo, K. M., Cheung, P. C. K. (2005). Antioxidant activity of extracts from the fruiting bodies of Agrocybe aegerita var. Alba. Food Chemistry, 89(4), 533–539. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.03.006.
Muthu, N., Shanmugasundaram, K., Subramanian, K. (2014). Comparitive study of various substrate supplements in the growth and yield of Agrocybe aegerita, Black poplar mushroom. World Journal of Pharmaceutical Research, 3(8), 487–496.
Niveiro, N., Uhart, M., Albertó, E. (2020). Revision of the genera Agrocybe and Cyclocybe (Strophariaceae, Agaricales, Basidiomycota) in Argentina. Rodriguésia, 71. https://doi.org/10.1590/2175-7860202071038.
Mulderi, J R. (2016). Overview global market mushrooms. Retrieved July 6, 2021, from https://www.freshplaza.com/article/2165878/overview-global-market-mushrooms/
Siwulski, M., Rzymski, P., Budka, A., Kalač, P., Budzyńska, S., Dawidowicz, L., Hajduk, E., Kozak, L., Budzulak, J., Sobieralski, K., Niedzielski, P. (2019). The effect of different substrates on the growth of six cultivated mushroom species and composition of macro and trace elements in their fruiting bodies. European Food Research and Technology, 245(2), 419–431. https://doi.org/10.1007/s00217-018-3174-5
Stamets, P. (2000). Growing gourmet and medicinal mushrooms (third edition). Ten Speed Press.
Stránský, K., Semerdžieva, M., Otmar, M., Procházka, Ž., Budĕs̆ı́nský, M., Ubik, K., Kohoutová, J., Streinz, L. (1992). Antifungal Antibiotic from the Mushroom Agrocybe aegerita (BRIG.) SING. Collection of Czechoslovak Chemical Communications, 57, 590-603. https://doi.org/10.1002/CHIN.199228275.
Surup, F., Hennicke, F., Sella, N., Stroot, M., Bernecker, S., Pfütze, S., Stadler, M., & Rühl, M. (2019). New terpenoids from the fermentation broth of the edible mushroom Cyclocybe aegerita. Beilstein Journal of Organic Chemistry, 15(1), 1000–1007. https://doi.org/10.3762/bjoc.15.98
Uhart, M., Piscera, J. M., Albertó, E. (2008). Utilization of new naturally occurring strains and supplementation to improve the biological efficiency of the edible mushroom Agrocybe cylindracea. Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology, 35(6), 595–602. https://doi.org/10.1007/s10295-008-0321-1.
Vizzini, A., Angelini, C., & Ercole, E. (2014). Le sezioni velatae e aporus di agrocybe sottogenere aporus: rivalutazione del genere Cyclocybe velen. Ed una nuova specie. Bollettino della associazione micologica ed ecologica Romana 92. 21-38. http://hdl.handle.net/2318/151924
Xing, C., Yangqiu, Z., Xiaokun, L. (2004). Statistical analysis on the impact of Agrocybe aegerita on the properties of cultivation. Edible Fungi of China, 23(4), 16–19
Zhao, C., Sun, H., Tong, X., & Qi, Y. (2003). An antitumour lectin from the edible mushroom Agrocybe aegerita. The Biochemical Journal, 374(Pt 2), 321–327. https://doi.org/10.1042/BJ20030300
##submission.downloads##
##submission.additionalFiles##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).