Особливості зміни чисельності та складу мікробіому ризосфери пшениці озимої в процесі онтогенезу

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/agr2021.03.056

Ключові слова:

ґрунтові мікроорганізми, мікробна біомаса, сортова специфічність, інтенсивність виділення СО2, динаміка поглинання О2, спороутворюючі бактерії

Анотація

В агроекосистемах мікроорганізми є основним чинником ґрунтоутворювального процесу, живлення рослин і фітосанітарного стану ґрунту. Усі заходи, які спрямовані на відновлення ґрунтової родючості та підвищення продуктивності, екологічної безпеки аграрного виробництва, тісно пов’язані з діяльністю мікроорганізмів. Підвищена локальна активність, біомаса й різноманітність мікробіоти є однією з найважливіших характеристик, які відрізняють ризосферу від загального обсягу ґрунту. Метою досліджень було вивчення чисельності та складу мікробного комплексу ризосфери зернових культур (пшениці озимої різних сортів вітчизняної селекції) у процесі онтогенезу. Для проведення комплексу мікробіологічних досліджень здійснено відбір та підготовку зразків ґрунту (чорнозем типовий) з дотриманням стандартних вимог пробопідготовки та зберігання проб у лабораторних умовах. Аналіз зразків ризосферного ґрунту проводили за варіантами різних сортів пшениці озимої вітчизняної селекції. Чисельність ґрунтових мікроорганізмів визначали методом посіву суспензій на поживні середовища за загальноприйнятими в мікробіології методиками. Визначення загальної мікробної біомаси в ґрунті здійснено регідратаційним методом, а інтенсивність «дихання» ґрунту відповідно за виділенням СО2 і поглинанням О2 манометричним методом (апарат Варбурга). Встановлено, що сорти пшениці озимої впливали на формування мікробіому чорнозему типового. Чисельність та склад мікробного комплексу ризосфери пшениці озимої в процесі онтогенезу значно змінюється, особливо за співвідношенням чисельності спороутворюючих та неспорових форм мікроорганізмів за однакових умов агротехніки вирощування культури. Загальний пул сапротрофних мікроорганізмів ризосфери демонструє варіабельність біомаси та зміни на користь екологопластичних бацил. Встановлено збільшення чисельності спороутворюючих бактерій до 4,2 х 107 КУО/г у варіантах вирощування певних сортів. Показано, що за вирощування різних сортів пшениці озимої спостерігається стабільні показники інтенсивності виділення СО2 ‒ від 5,2 до 7,0. Аналогічна динаміка простежується за показником поглинання О2  (не більше 5,3-6,8).

Посилання

Gadzalo YA.M., Patyka M.V., Zaryshnyak A.S., Patyka T.I. (2019). Ahromikrobiolohiya z osnovamy biotekhnolohiyi. [Agromicrobiology with the basics of biotechnology]: monography. K.: Ahrarna nauka NAAN, 204.

Gadzalo Y.M., Patyka M.V., Zarishnyak A.S. (2015). Agrobiologiya rizosfery rasteniy. [Agrobiology of the rhizosphere of plants]: monography. K.: Ahrarna nauka NAAN, 368.

Patyka M.V., Tonkha O.L., Sinchenko V.M., Honchar A.M., Patyka T.I. (2019). Osoblyvosti formuvannya strukturovo-funktsionalʹnoho skladu mikrobiomu chornozemu tsilynnoho v stepu Ukrayiny. [Peculiarities of formation of structural-functional composition of virgin chernozem microbiome in steppe of Ukraine]. Microbiological journal. Vol. 81, №4.Р. 90-106. https://doi.org/10.15407/microbiolj81.04.090

Bulyhin S. Yu. Biological evaluation of the rationality of soil usage in agriculture /Bulyhin S. Yu., Tonkha O. L.//Agricultural science and practice, 2019 Vol. 5 Р. 23-29. https://doi.org/10.15407/agrisp5.01.023

Karpenko O.Y., Rozhko V.M., Butenko, A.O. , Lychuk, A.I., Davydenko G.A., Tymchuk, D.S ., Tonkha O. L., Kovalenko V.P. (2020) The activity of the microbial groups of maize root-zone in different crop rotations. Ukrainian journal of ecology. Volume: 10, Issue: 2. 137-140. https://doi.org/10.15421/2020_209

Berg G. (2009). Plant-microbe interactions promoting plant growth and health: perspectives for controlled use of microorganisms in agriculture. Applied Microbiology and Biotechnology. Vol. 84. Р. 11-18.

https://doi.org/10.1007/s00253-009-2092-7

Olanrewaju O.S., Glick B. R., Babalola O.O. (2017). Mechanisms of action of plant growth promoting bacteria. World Journal of Microbiology and Biotechnology. Vol. 33. №11. Р. 197-204. https://doi.org/10.1007/s11274-017-2364-9

Chebotar' V.K. (2009). Antifungal'nyye i fitostimuliruyushchiye svoystva rizosfernogo shtamma Bacillus subtilis produtsenta biopreparatov. [Antifungal and phytostimulating properties of the rhizosphere Bacillus subtilis strain as a producer of biological products]. Applied Biochemistry and Microbiology. Vol. 45. №4. Р. 465-469. https://doi.org/10.1134/S0003683809040127

Patyka M.V., Tonkha O.L., Patyka T.I., Veretyuk S.V., Kiroyants M.О. (2018). Otsinka metahenomu prokariotnoho kompleksu chornozemu za ahrarnoho vykorystannya [Estimation of methagenome of prokaryotic chernozem complex by agricultural use]. Microbiological journal. Vol. 80. №6. Р. 109-122. https://doi.org/10.15407/microbiolj80.06.109

Mandic-Mulec I., Stefanic P., van Elsas J.D. (2015). Ecology of Bacillaceae. Microbiology Spectrum. Vol. 45. №3(1). Р. 1-24.

https://doi.org/10.1128/microbiolspec.TBS-0017-2013

Patyka N.V., Bublik N.A., PatykaT.I. (2015). Rhizosphere trophic chains: role and stability in soil processes and ecosystems. Journal of Characterization and Development of Novel Materials. Vol. 7, № 3. P. 413-418.

Smirnov V.V., Sorokulova I.B., Pinchuk I.V. (2000). Bakterii roda Bacillus - perspektivnyy istochnik biologicheski aktivnykh veshchestv. [Bacteria of the genus Bacillus are a promising source of biologically active substances]. Microbiological journal. Vol. 63. №1. Р. 72-78.

Gazheeva T.P., Gordeeva T.H., Maslennikova S.N. (2011). Dynamics of the number and composition of microorganisms of the rhizosphere of some cereal plants in the process of their growth and development. Bulletin of the OSU. № 12 (131). P. 328-330.

Avksentʹyeva, O. O., Vinnikova, O. I. (2018). Mikromitsety ryzosfery ta filosfery izohennykh za henamy VRN liniy pshenytsi (Triticum aestivum L.) u zvʺyazku z tempamy rozvytku ta produktyvnistyu. [Micromycetes of the rhizosphere and philosphere of wheat lines (Triticum aestivum L.) isogenic by VRN genes due to the rate of development and productivity]. Bulletin of VN Karazin Kharkiv National University. Biology Series, 30 (30). Р. 77-86. https://doi.org/10.26565/2075-5457-2018-30-9

Patyka M.V., Kolodyazhnyy O.YU., Ibatullin I.I. (2016). Otsinka metahenomu ta detektsiya funktsionalʹno znachushchykh polimorfizmiv prokariot hruntu z vykorystannyam metodu pirosekvenuvannya. [Evaluation of metagenomas and detection of functionally significant polymorphisms of soil prokaryotes using the method of pyrosequencing]. Microbiological journal. Vol. 78. №2. Р. 43-50. https://doi.org/10.15407/microbiolj78.02.043

Moshynets O.V., Kosakivska I.V. (2010). Phytosphere ecology: plant-microbial interactions. 2. Phytosphere as a niche for plant-microbial interactions. Functional microbial activity and its influence on plants. The Bulletin of Kharkiv National Agrarian University: Series Biology. Vol. 3. P. 6-22.

Iutynsʹka, H. O. Gruntova mikrobiolohiya. (2006). [Soil microbiology] Kуіv: Aristey, 284 p.

Novosad K.B., Havva D.V., Revtʹye A.V., Fisun M.M. (2010). Biohennistʹ chornozemiv typovykh Ukrayinsʹkoho stepovoho pryrodnoho zapovidnyka (viddilennya «Mykhaylivsʹka tsilyna». [Biogenicity of chernozems typical of the Ukrainian steppe nature reserve (branch "Mykhailivska virgin land"]. Visnyk KhNAU. №5. P. 67-75.

Dobrovol'skiy G.V., Kust G.S., Chernov I.YU. (2012). Pochvy v biosfere i zhizni cheloveka [Soils in the biosphere and human life. Moscow: FGBOU VPO MGUL, 2012. 584 p.

Volkohon V.V., Pyrih O.V., Brytan T.YU. (2018).

Spryamovanistʹ gruntovo-mikrobiolohichnykh protsesiv za vplyvu orhanichnykh i mineralʹnykh dobryv [Orientation of soil-microbiological processes under the influence of organic and mineral fertilizers]. Bulletin of Agricultural Science. №6. С. 5 - 11. https://doi.org/10.31073/agrovisnyk201806-01

Cerna B., Elhottova D., Santruckova H. (2003). Functional groups of soil microbial community. Structure and Function of Soil Microbiota. P. 3-6.

Zvyagintsev D.G. (1991). Metody pochvennoy mikrobiologii i biokhimii [Methods of soil microbiology and biochemistry]. М.: MSU Publishing House, 304 p

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-10

Номер

Розділ

Ґрунтознавство та агрохімія