Вплив абіотичних факторів на ріст і розвиток рослин пастернаку посівного
DOI:
https://doi.org/10.31548/agr2021.03.100Ключові слова:
пастернак, температура, опади, врожайність, приріст коренеплодів та листків.Анотація
Основні чинники, які мають великий вплив на ріст рослин, а також на збільшення врожаю та його якісних характеристик – це біотичні та абіотичні чинники. Поєднання абіотичних стресів, наприклад, посуха та спека, мають значно більший вплив на врожайність та якість продукції. Реакція рослин на ці стреси може відрізнятися залежно від виду, а також на різних етапах розвитку. Розуміння механізмів і як вони захищають рослини від стресів стали життєво важливим значенням для підвищення врожайності та якості продукції пастернаку в мінливих кліматичних умовах.
Метою досліджень стало вивчення впливу абіотичних чинників (температурний режим та кількість опадів) на врожайність, тривалість фенологічних фаз росту й розвитку рослин, динаміку наростання маси листків та коренеплодів пастернаку посівного в умовах Правобережного Лісостепу України.
Дослідження проводили в польовому досліді кафедри овочівництва й закритого ґрунту в НЛ «Плодоовочевий сад» НУБіП України в умовах Правобережного Лісостепу України впродовж 2015 – 2017 рр. Площа облікової ділянки становила 11,3 м2, повторність досліду – чотирьохразова. Розміщення варіантів систематичне.
У результаті досліджень встановлено, що найкоротший період сівба-сходи тривав 16 діб у варіантах за сівби в 3 декаді травня та 1 декаді червня. Відчутну затримку на 21 добу даного періоду відмічено за сівби від 1 до 3 декади квітня. Тривалість періоду від початку формування коренеплодів до пучкової стиглості був найменшим за сівби в 1 декаді квітня – 28 діб, а найбільшим за сівби в 1 декаді червня – 51 добу. Вегетаційний період коливався від 110 до 165 діб і проходив за суми температур (> 10 °C) 1102,4-1439,0 °C та суми опадів 128,1-225,2 мм. За сівби у квітні інтенсивний приріст коренеплодів від 2,9 до 3,5 г/добу спостерігали в другій половині серпня. За сівби в травні найбільший приріст коренеплодів від 2,1 до 2,7 г/добу відмічено в першій половині вересня. Так, за сівби в 1 декаді червня цей показник був найбільшим у другій половині вересня (1,9 г/добу). Варіант за сівби в 1 декаді квітня забезпечив високу врожайність коренеплодів 50,3 т/га, що на 5,3 т/га або 11,8 % істотно більше за контроль. За сівби в наступні строки спостерігали істотне зниження врожайності в порівняні з контролем, а саме: за 3 декади квітня – на 3,5 т/га, або 7,7 %, за 1 декади травня – на 8,8 т/га, або 19,6 %, за 2 декади травня – на 17,4 т/га, або 38,6 %, за 3 декади травня – на 23,0 т/га, або 51,1 %, за 1 декади червня – на 31,7 т/га, 70,6 % у порівнянні з контролем.
Виявлено прямий сильний зв’язок (r = 0,74-0,99) між вегетаційним періодом та врожайністю, масою коренеплоду, товарністю, і біохімічними показниками, а саме: суха речовина, суха розчинна речовина, цукри, вітамін C. Обернений сильний зв’язок (r = -0,98) відмічений між тривалістю вегетаційним періодом та нітратами.
Збільшення вегетаційного періоду на 10 діб збільшує врожайність до 6,9 т/га, товарність до 2,7 %, масу коренеплоду до 31 г, вміст сухої речовини до 0,7 %, сухої розчинної речовини до 0,3 %, цукрів до 0,5 %, вітаміну C до 0,8 мг/100 г та зменшує вміст нітратів до 8,4 мг/кг.
Площа листків, фотосинтетичний потенціал, чиста продуктивність фотосинтезу перебувають у сильному прямому зв'язку (r = 0,92-0,98) з врожайністю.
За збільшення площі листкової поверхні до 1,0 тис. м2/га зростає і врожайність до 0,7 т/га. Збільшення фотосинтетичного потенціалу до 0,05 млн м2 діб/га підвищує врожайність до 0,2-1,2 т/га. Також, підвищується врожайність до 0,3-0,7 т/га за збільшення чистої продуктивності фотосинтезу до 0,05 г/м2 добу.
Перспективним для подальшого вивчення є молекулярні знання на реакції рослин на абіотичний стрес, ймовірно, прокладуть шлях до того, щоби зробити сільськогосподарські культури стійкими до кліматичних змін і забезпечити підвищення економічної ефективності виробництва.##submission.downloads##
##submission.additionalFiles##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).