The impact of the colloidal solution of zinc and copper in the process of seed germination of oats
Ключові слова:
Oats, seeds colloidal solution of copper and zinc, concentration phytotoxicityАнотація
The article shows results of impact colloidal solution various concentrations of zinc and copper and their complex on laboratory germination of oats seeds. Noted, that copper concentration 1:1 had reduced seed germination for 3-14%, which has a negative impact on subsequent processes of growth oats. Concentration of copper 1:10 was affecting on germination of seeds at the same level as control variant, so is not evident phytotoxicity of copper in that solution concentration. Established, that with copper concentration 1: 100 seeds germination of all surveyed crops was increased, what allow argue about the effectiveness of solution at this concentration.Посилання
Гончар Л. Н. Применение наноразмерных биогенных металлов в технологии выращивания пшеницы озимой в условиях Правобережной Лесостепи Украины / Л. Н. Гончар// Технические науки–от теории к практике. ‒ 2013, № 26. ‒ АНС «СибАК». ‒ С. 25‒27.
Каплуненко В. Г. Нанотехнологии в сельском хозяйстве /
В. Г. Каплуненко, Н. В. Косинов, А. Н. Бовсуновский, С. А. Черный // Зерно, № 4 (25). – 2008. – С. 47‒54.
Патент № 38459 від 12.01.2009. ‒ [Лопатько К. Г., Афтанділянц Є. Г., Каленська С. М., Тонха О. Л.].
Рыбалкина М. Нанотехнологии для всех. – М.: Nanotechnology News Network, 2005. – 444 с.
Франтійчук В. В. Вплив неіонного колоїдного розчину наночасток металів на ріст і розвиток озимої пшениці / В. В. Франтійчук, М. С. Коваленко, Л. М. Гончар та ін.// Збірник наукових праць [Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків]. – 2012, № 14. – С. 119‒123.
Colloidal Nanomolybdenum Influence upon the Antioxidative Reaction of Chickpea Plants (Cicer arietinum L.) / N. Taran, L. Batsmanova, O. Kosyk and other // Nanoscale Research Letters – T. 11(1), 2016. ‒ P. 476-480.
Lin D. Phytotoxicity: of Nanoparticles: inhibition of seed germination and root growth, Environ/ D. Lin, B. Xing // Pollut. ‒ 2007 ‒ № 150 ‒ Р. 243–250.
Sozer N. Nanotechnology and its applications in the food sector / N. Sozer, J.L. Kokini // Trends Biotechnol. – 2009, 27, – Р. 82–89.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).