Вплив гербіцидів на продуктивність та якість картоплі і ячменю ярого в умовах західного Ліcостепу

Автор(и)

  • І. А. Шувар Львівський національний аграрний університет
  • Г. М. Корпіта Львівський національний аграрний університет

Ключові слова:

ґрунт, технологія, картопля, ячмінь ярий, гербіциди, врожайність, продуктивність, якість продукції

Анотація

Досліджено вплив елементів інтенсивної технології вирощування картоплі та ячменю ярого, зокрема, використання гербі­цидів для контролювання чисельності бур’янів та збільшення врожай­ності картоплі сорту Воля і ячменю ярого сорту Сонцедар на темно-сірому лісовому ґрунті західного Лісостепу України. Встановлено кількісний склад сегетальної рослинності у посівах культур упродовж їх вегетації за 2014-2016 рр.

Досліджено взаємозв’язок між застосуванням гербіцидів та якісними показниками бульб картоплі і зерна ячменю ярого. У полі картоплі (контроль) вміст крохмалю, у середньому за роки дослідження, був у  1,2 рази меншим, порівняно до варіанту №6 (Гезагард – 4 л/га + Пантера – 1 л/га). Вміст білка в зерні ячменю ярого  на контролі, у середньому, за 3 роки був у 1,3 рази меншим, порівняно до варіанту №6 (Ланцелот – 33 г/га + Аксіал –  1л/га (фаза виходу в трубку).

 Встановлено, що продуктивність тестових культур, у середньому, за 3 роки становила: картоплі  – 10,6 т/га корм. од. у варіанті внесення гербіцидів Гезагард – 4 л/га + Пантера – 1 л/га (+ 34,2% до контролю), ячменю ярого – 7,2 корм. од. у варіанті внесення препаратів Ланцелот – 33 г/га + Аксіал –  1л/га (фаза виходу у трубку) (+ 26,3% до контролю)

Біографії авторів

І. А. Шувар, Львівський національний аграрний університет

доктор сільськогосподарських наук, професор,

Заслужений діяч науки і технікиУкраїни

Г. М. Корпіта, Львівський національний аграрний університет

аспірант

Посилання

Бондарчук А. А. Забур’яненість посівів / А. А. Бондарчук, Н. В. Горбач // Захист рослин. – 1990. – № 9. – С. 2-4.

Веселовський І. В. Довідник по бур’янах / І. В. Веселовський, Ю. П. Манько, О. Б. Козубський. – К.: Урожай, 1993. – 208 с.

Жеребко В. М. Засміченість посівів знижується / В. М. Жеребко, П.О. Рябчук // Карантин і захист рослин. – 2003. – № 12. – С. 11-12.

Захарченко Е. А. Ефективність застосування добрив при вирощуванні ярого ячменю / Е. А. Захарченко // Вісник Сумського НАУ. – 2007. – № 10-11. – С. 117-120.

Іващенко О. О. Наші завдання сьогодні / Забур’яненість посівів та засоби і методи її зниження (Матеріали конференції). – К., 2002. – С. 3-6.

Савченко Ю. І. Сучасний стан регіонального ринку зерна / Ю. І. Савченко, Т. Ю. Приймачук, О. В. Проценко // Вісник аграрної науки. – 2007. – № 3. – С. 65-69.

Шувар І. А. Екологічні основи зниження забур’яненості агрофітоценозів / І. А. Шувар . – Львів : „Новий Світ – 2000”, 2008. – 496с.

Шувар І. А. Продуктивність агроценозів ячменю ярого і картоплі залежно від типу і ступеня їх забур’янення / І. А. Шувар, Г. М. Корпіта // Международное периодическое научное издание International periodic scientific journal. Научный взгляд в будущее. Выпуск №2 (2), 2016.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-01-03

Номер

Розділ

Статті