Вплив гербіцидів на продуктивність та якість картоплі і ячменю ярого в умовах західного Ліcостепу
Ключові слова:
ґрунт, технологія, картопля, ячмінь ярий, гербіциди, врожайність, продуктивність, якість продукціїАнотація
Досліджено вплив елементів інтенсивної технології вирощування картоплі та ячменю ярого, зокрема, використання гербіцидів для контролювання чисельності бур’янів та збільшення врожайності картоплі сорту Воля і ячменю ярого сорту Сонцедар на темно-сірому лісовому ґрунті західного Лісостепу України. Встановлено кількісний склад сегетальної рослинності у посівах культур упродовж їх вегетації за 2014-2016 рр.
Досліджено взаємозв’язок між застосуванням гербіцидів та якісними показниками бульб картоплі і зерна ячменю ярого. У полі картоплі (контроль) вміст крохмалю, у середньому за роки дослідження, був у 1,2 рази меншим, порівняно до варіанту №6 (Гезагард – 4 л/га + Пантера – 1 л/га). Вміст білка в зерні ячменю ярого на контролі, у середньому, за 3 роки був у 1,3 рази меншим, порівняно до варіанту №6 (Ланцелот – 33 г/га + Аксіал – 1л/га (фаза виходу в трубку).
Встановлено, що продуктивність тестових культур, у середньому, за 3 роки становила: картоплі – 10,6 т/га корм. од. у варіанті внесення гербіцидів Гезагард – 4 л/га + Пантера – 1 л/га (+ 34,2% до контролю), ячменю ярого – 7,2 корм. од. у варіанті внесення препаратів Ланцелот – 33 г/га + Аксіал – 1л/га (фаза виходу у трубку) (+ 26,3% до контролю)Посилання
Бондарчук А. А. Забур’яненість посівів / А. А. Бондарчук, Н. В. Горбач // Захист рослин. – 1990. – № 9. – С. 2-4.
Веселовський І. В. Довідник по бур’янах / І. В. Веселовський, Ю. П. Манько, О. Б. Козубський. – К.: Урожай, 1993. – 208 с.
Жеребко В. М. Засміченість посівів знижується / В. М. Жеребко, П.О. Рябчук // Карантин і захист рослин. – 2003. – № 12. – С. 11-12.
Захарченко Е. А. Ефективність застосування добрив при вирощуванні ярого ячменю / Е. А. Захарченко // Вісник Сумського НАУ. – 2007. – № 10-11. – С. 117-120.
Іващенко О. О. Наші завдання сьогодні / Забур’яненість посівів та засоби і методи її зниження (Матеріали конференції). – К., 2002. – С. 3-6.
Савченко Ю. І. Сучасний стан регіонального ринку зерна / Ю. І. Савченко, Т. Ю. Приймачук, О. В. Проценко // Вісник аграрної науки. – 2007. – № 3. – С. 65-69.
Шувар І. А. Екологічні основи зниження забур’яненості агрофітоценозів / І. А. Шувар . – Львів : „Новий Світ – 2000”, 2008. – 496с.
Шувар І. А. Продуктивність агроценозів ячменю ярого і картоплі залежно від типу і ступеня їх забур’янення / І. А. Шувар, Г. М. Корпіта // Международное периодическое научное издание International periodic scientific journal. Научный взгляд в будущее. Выпуск №2 (2), 2016.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).