Еспарцет – перспективна культура в кормовиробництві

Автор(и)

  • Г. І. Демидась НУБіП України
  • Е. С. Лихошерст НУБіП України
  • І. В. Свистунова НУБіП України

Ключові слова:

еспарцет посівний, еспарцет закавказький, еспарцет піщаний, кормова цінність, поживність

Анотація

Розглянуто роль еспарцету в забезпеченні тварин повноцінними кормами стосовно його придатності до використання на засадах біологізації сільського господарства і кормовиробництва зокрема.

Встановлено, що завдяки високій посухостійкості і зимостійкості, невибагливості до ґрунтової родючості та високій і стабільній за роками продуктивності еспарцет є перспективною культурою, вирощування якої дозволяє забезпечувати тваринництво якісними і поживними кормами. Також він є потужним фактором підвищення родючості орних земель.

Біографії авторів

Г. І. Демидась, НУБіП України

доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри кормовиробництва, меліорації і метеорології

Е. С. Лихошерст, НУБіП України

аспірант

І. В. Свистунова, НУБіП України

кандидат сільськогосподарських наук, старший викладач кафедри кормовиробництва, меліорації і метеорології

Посилання

Бабич А. О. Кормові і білкові ресурси світу / А. О. Бабич. – Київ, 1995 – 298 с.

Брунь І. М. Вплив погодних факторів на ріст, розвиток і формування урожаю листостеблової маси еспарцету піщаного в умовах правобережного Лісостепу [Текст] / І. М. Брунь // Корми і кормовиробництво. – Вінниця, 2007. – №59. – С. 71-76.

Варламова К. А. Модель польового кормовиробництва з залученням нетрадиційних кормових культур. / К. А. Варламова, Є. А. Приходько, Ю. А. При-ходько [Текст] // Вісник аграрної науки – 2000. – №6. – С. 77-80.

Демидась Г. І. Багаторічні бобові трави як основа природної інтенсифі-кації кормовиробництва [Текст]/ Г. І. Демидась, Г. П. Квітко, О. П. Ткачук та ін.; за ред. проф. Г. І. Демидася, Г. П. Квітка. – Київ: ТОВ «Нілан-ЛТД», 2013. – 322 с.

Квітко Г. П. Багаторічні трави як фактор стабільного розвитку земле¬роб-ства України [Текст] /Г. П. Квітко, І. С. Поліщук, В. А. Мазур, І. Г. Протопіш, О. В. Корнійчук, Н. Я. Гетман, Г. І. Демидась // Землеробство. – 2013. – Вип. 85. – С. 63-71.

Петриченко В. Ф. Стратегія розвитку кормовиробництва в Україні / В. Ф. Петриченко, Корнійчук О. В. [Текст] // Корми і кормовиробництво. – Вінниця, 2012. - №73. – С. 3-10.

Петрушкова О. М. Насіннєва продуктивність еспарцету при удоскона-ленні окремих елементів технології вирощування в умовах степової зони України [Текст] / О. М. Петрушкова, Р. В. Томчук, О. В. Кондратевич // Зрошуване землеробство. – 2014. – Вип. 62. С. 72-74.

Сніговий В. Еспарцет – цінна кормова і меліоративна культура / В. Сніговий, С. Яворський [Текст] // Пропозиція. –2001. – № 7. – С. 35.

Чипляка С. Еспарцет. Сіяти чи не сіяти / С. Чипляка // Агробізнес сьогодні. – 2012. – №1-2. – 23-25.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-09

Номер

Розділ

Статті