Урожайність, якість і економічна ефективність вирощування ярих олійних культур та вплив добрив на продуктивність рижію ярого

Автор(и)

  • A. М. Лихочвор Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН

Ключові слова:

рижій, ярі олійні культури, норми добрив, урожай¬ність, якість, економічна ефективність

Анотація

Показано актуальність пошуку перспективних нішових олійних культур. У статті проведено порівняльний аналіз потенціалу урожайності ярих олійних культур та удосконалено технологію виро­щу­вання рижію ярого. У результаті досліджень встановлено, що в умо­вах західного Лісостепу на темно-сірих грунтах найвищу врожайність забезпечував ріпак ярий – 2,45 2,50 т/га. Дещо нижча врожайність у рижію і льону – відповідно 2,16-2,25 та 2,18-223 т/га. Урожайність насін­ня рижію під впливом мінеральних добрив  підвищилась з 1,28 т/га на варіанті без добрив до 2,44 т/га на варіанті з внесенням N120Р60К120, тобто зросла на 1,16 т/га. Високим вмістом олії характеризується льон (51,5 %), гірчиця сарептська (45,8 %) та рижій (44,3 %). Під­ви­щення норми добрив призводить до зниження вмісту олії.

Найкращі показники економічної ефективності одержано за ви­рощу­вання рижію і льону: прибуток  відповідно становив 21750 та 21450 грн/га. Встановлено доцільність підвищення норми мінеральних добрив до N120Р60К120,чистий прибуток при цьому зростає до 22288 грн з 1 га.

Перспективи подальших досліджень необхідно зосередити на оп­ти­мізації інших елементів інтенсивної технології вирощування рижію.

Біографія автора

A. М. Лихочвор, Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН

аспірант

Посилання

Демидась Г. І. Рижій посівний – олійна культура альтернативна ріпаку ярому для виробництва біодизеля [Текст] / Г. І. Демидась, Г. П. Квітко, Н. Я. Гетьман // Зб. наук. пр. ВНАУ. – 2011. – № 8 (48). – С. 3-8.

Лихочвор В. В. Рослинництво. Технології вирощування сільськогос-подарсь¬ких культур [Текст] / В. В. Лихочвор, В. Ф. Петриченко, П. В. Іващук, О. В. Корнійчук.– Львів: НВФ "Українські технології", 2010. – 1088 с.

Комарова І. Б. Рижій – альтернативна олійна культура та перспективи його використання [Текст] / І. Б. Комарова, В. В. Рожкован // Пропозиція. – 2003. – № 1. – С. 46-47.

Господаренко Г. М Винесення основних елементів живлення рижієм ярим залежно від удобрення [Текст] / Г. М. Господаренко, Ю. В. Новак, І. Ю. Рас-садіна // Збірник наукових праць Уманського НУС. – 2016. – Вип. №89. – Ч.1. – С. 7-13.

Москва І. С. Стан та перспективи вирощування рижію ярого на півдні Степу України [Текст]/ І. С. Москва // Вісн. аграр. науки Причорномор’я. – 2016. – Вип. 1. – С. 99-109.

Сизова Н. В. Жирнокислотный состав масла Саmеlinа sativa и выбор оптимального антиоксиданта [Текст] / Н. В. Сизова, ?. В. Пикулева, Т. М. Чи-кунова // Химия растительного сырья. – 2003. – № 2. – С. 27-31.

Zubr J. Unique dietry oil from Camelina sativa seed, Agro food industry [Text]. Hi Tech. – 2009. – 20: P.42-46

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-09

Номер

Розділ

Статті