Урожайність, якість і економічна ефективність вирощування ярих олійних культур та вплив добрив на продуктивність рижію ярого
Ключові слова:
рижій, ярі олійні культури, норми добрив, урожай¬ність, якість, економічна ефективністьАнотація
Показано актуальність пошуку перспективних нішових олійних культур. У статті проведено порівняльний аналіз потенціалу урожайності ярих олійних культур та удосконалено технологію вирощування рижію ярого. У результаті досліджень встановлено, що в умовах західного Лісостепу на темно-сірих грунтах найвищу врожайність забезпечував ріпак ярий – 2,45 2,50 т/га. Дещо нижча врожайність у рижію і льону – відповідно 2,16-2,25 та 2,18-223 т/га. Урожайність насіння рижію під впливом мінеральних добрив підвищилась з 1,28 т/га на варіанті без добрив до 2,44 т/га на варіанті з внесенням N120Р60К120, тобто зросла на 1,16 т/га. Високим вмістом олії характеризується льон (51,5 %), гірчиця сарептська (45,8 %) та рижій (44,3 %). Підвищення норми добрив призводить до зниження вмісту олії.
Найкращі показники економічної ефективності одержано за вирощування рижію і льону: прибуток відповідно становив 21750 та 21450 грн/га. Встановлено доцільність підвищення норми мінеральних добрив до N120Р60К120,чистий прибуток при цьому зростає до 22288 грн з 1 га.
Перспективи подальших досліджень необхідно зосередити на оптимізації інших елементів інтенсивної технології вирощування рижію.
Посилання
Демидась Г. І. Рижій посівний – олійна культура альтернативна ріпаку ярому для виробництва біодизеля [Текст] / Г. І. Демидась, Г. П. Квітко, Н. Я. Гетьман // Зб. наук. пр. ВНАУ. – 2011. – № 8 (48). – С. 3-8.
Лихочвор В. В. Рослинництво. Технології вирощування сільськогос-подарсь¬ких культур [Текст] / В. В. Лихочвор, В. Ф. Петриченко, П. В. Іващук, О. В. Корнійчук.– Львів: НВФ "Українські технології", 2010. – 1088 с.
Комарова І. Б. Рижій – альтернативна олійна культура та перспективи його використання [Текст] / І. Б. Комарова, В. В. Рожкован // Пропозиція. – 2003. – № 1. – С. 46-47.
Господаренко Г. М Винесення основних елементів живлення рижієм ярим залежно від удобрення [Текст] / Г. М. Господаренко, Ю. В. Новак, І. Ю. Рас-садіна // Збірник наукових праць Уманського НУС. – 2016. – Вип. №89. – Ч.1. – С. 7-13.
Москва І. С. Стан та перспективи вирощування рижію ярого на півдні Степу України [Текст]/ І. С. Москва // Вісн. аграр. науки Причорномор’я. – 2016. – Вип. 1. – С. 99-109.
Сизова Н. В. Жирнокислотный состав масла Саmеlinа sativa и выбор оптимального антиоксиданта [Текст] / Н. В. Сизова, ?. В. Пикулева, Т. М. Чи-кунова // Химия растительного сырья. – 2003. – № 2. – С. 27-31.
Zubr J. Unique dietry oil from Camelina sativa seed, Agro food industry [Text]. Hi Tech. – 2009. – 20: P.42-46
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).