Класифікація різних видів питного молока та молока-сировини з використанням ультразвукового аналізу та хемометричних інструментів



DOI: http://dx.doi.org/10.31548/bio2017.01.003

N. P. Suxodolskaya, V. M. Ischenko, O. V. Kochubei-Lytvynenko, M. V. Ischenko, T. K. Panchuk

Анотація


Проведено ультразвуковий аналіз 30 зразків різних видів молока: натурального незбираного; розведеного водою у кількості від 5 до 20 % мас.; питних видів пастеризованого, ультрапастеризованого, безлактозного; відновленого. Визначено такі показники: вміст жиру, білка, лактози, сухого знежиреного молочного залишку, води; густина; температура замерзання. Охарактеризовано оцінку можливості поєднання ультразвукового методу аналізу молока з хемометричними методами з подальшим їх застосуванням для класифікації молочних продуктів.

Ключові слова: молоко, жир, білок, лактоза, густина, ультразвуковий метод, хемометричний метод


Повний текст:

PDF

Посилання


Mazaev, A.N., Shel, Y. A., Popova, M.A., Uvarova, V.M., Prokhasko, L.S. (2014). About adulteration of milk products. Young schientist, 12, 90-93.

Kovalenko, D.N. (2011). Adulteration of milk and dairies. Milk processing, 3, 8-11.

Dmytrychenko, M.Y., Pylypenko, T.V. (2004). Production and expertise of naturals fats, milk and dairy products. SPB: Pyter, 352ю (in Russia).

Leo, M.L., Nollet, F.T. ed. (2010). Handbook of Dairy Foods Analysis. U.S.: CRC Press, 920.

https://doi.org/10.1201/9781420046328

Stadler, R., Cavin, C., Zbinden, P., Konings, E.J.M. (2016). Analytical Approaches to Verify Food Integrity: Needs and Challenges. Journal of АОАC InternatIonal, 99 (5), 1135-1144.

https://doi.org/10.5740/jaoacint.16-0231

Kochubei-Lytvynenko, O.V., Yushchenko, N.M. (2013). Technology of primary milk processing. Kiev: NUHT, 211 (in Ukraine).

Esbensen, K. (2005). Multivariate data analysis. Tchernogolovka: IPHF RAN, 160. (in Russia).

Kamal, M., Karoui, R. (2015). Analytical methods coupled with chemometric tools for determining the authenticity and detecting the adulteration of dairy products: A review. Trends in Food Science & Technology, 46, 27-48.

https://doi.org/10.1016/j.tifs.2015.07.007


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.