Фізико-хімічні показники плодів яблуні залежно від способу і строку обрізування
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.03.005Ключові слова:
контурне обрізування, ранньолітнє обрізування, щільність м’якуша, сухі розчинні речовини, титровані кислоти, яблуняАнотація
Стаття присвячена дослідженню фізико-хімічних показників плодів яблуні за різних способів і строків обрізування у сортів Голден Делішес та Джонавелд в інтенсивному зрошуваному насаджені на підщепі М.9 Т337. У роботі науково обґрунтовано і доведено, вплив контурного обрізування та його виконання під час вегетації на зміну фізико-хімічних показників плодів яблуні.
Сучасні прийоми обрізування саду, зокрема ранньолітнє, – важливі агротехнічні заходи регулювання росту та плодоношення, що забезпечує отримання сталих врожаїв якісних плодів з мінімальними затратами праці при їх вирощуванні. Нові способи обрізування крони, зокрема контурне, стає більш актуальнішим в зв’язку зі збільшенням насаджень у спеціалізованих садівничих господарствах і зростанням дефіциту кваліфікованих працівників.
Досліджувані дерева обрізували взимку, або взимку і в ранньолітній період – за наявності 10 листків на прирості та в перший рік взимку для формування плодової стіна, а надалі лише в ранньолітній період способом традиційним (вручну), контурним та контурним з доробкою вручну. Контурне обрізування здійснювали за розробленим шаблоном з формуванням габаритів крони шириною 80 см в нижній частині та 50 см у верхній та щорічному масовому вкороченні пагонів на периферії крони. Встановлено, що контурне обрізування (з ручною доробкою) забезпечує збільшення значень щільності плодів та сухих розчинних речовин на 11% у порівнянні з традиційном його виконанням та зменшуння на 3% з запровадженням ранньолітнього обрізування. Проте вміст в плодах титрованих кислот дещо знижується.
Посилання
Melnyk O.V., Melekhova I.O. (2012) Osnovy formuvannia y obrizuvannia. [Fundamentals of forming and pruning] Horticulture News, 1, 5-8. (in Ukrainian).
Sansavini S. Мechanical pruning of fruit trees. Available at: http://actahort.org/books/65/65_28.htm (in English)
Wilczyńska A. (2013) Mechaniczne cięcie jabłoni. MPS Sad, 2, 37-40, (in Polish)
Baab G. (2012) The fruit wal - Le Mur Fruitier. Part 4: Influence on production and quality. European Fruit Magazine, 1, 8-10, (in English)
Smahyn N.E. (1997) Letniaia konturnaia obrezka yablony. [Summer contour pruning apple]. Horticulture and viticulture, 4, 9. (in Russian)
Peter van Arkel. Mechanischer Schnitt von Äpfeln - eine neue Entwicklung. URL: http://obstwein-technik.eu/1020/Details? fachbeitrag ID=230
GOST 28562-90. Product processing of fruits and vegetables. Refractometric method for the identification of rozdinnyh dry speech. Мoscow, 1-15 (State standard) (in Russian).
GOST 25555.0-82. Fruit and vegetable processing products. Methods for determination of titratable acidity. Мoscow, 1-9. (Interstate standard) (in Russian).
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).