Фізико-хімічні показники плодів яблуні залежно від способу і строку обрізування

Автор(и)

  • A. M. Chaploutskyi Уманський національний університет садівництва
  • V. V. Borysenko Уманський національний університет садівництва

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.03.005

Ключові слова:

контурне обрізування, ранньолітнє обрізування, щільність м’якуша, сухі розчинні речовини, титровані кислоти, яблуня

Анотація

Стаття присвячена дослідженню фізико-хімічних  показників плодів яблуні за різних способів і строків обрізування у сортів Голден Делішес та Джонавелд в інтенсивному зрошуваному насаджені на підщепі М.9 Т337. У роботі науково обґрунтовано і доведено, вплив контурного обрізування та його виконання під час вегетації на зміну фізико-хімічних  показників плодів яблуні.

Сучасні прийоми обрізування саду, зокрема ранньолітнє, – важливі агротехнічні заходи регулювання росту та плодоношення, що забезпечує отримання сталих врожаїв якісних плодів з мінімальними затратами праці при їх вирощуванні. Нові способи обрізування крони, зокрема контурне, стає більш актуальнішим в зв’язку зі збільшенням насаджень у спеціалізованих садівничих господарствах і зростанням дефіциту кваліфікованих працівників.

Досліджувані дерева обрізували взимку, або взимку і в ранньолітній період – за наявності 10 листків на прирості та в перший рік взимку для формування плодової стіна, а надалі лише в ранньолітній період способом традиційним (вручну), контурним та контурним з доробкою вручну. Контурне обрізування здійснювали за розробленим шаблоном з формуванням габаритів крони шириною 80 см в нижній частині та 50 см у верхній та щорічному масовому вкороченні пагонів на периферії крони. Встановлено, що контурне обрізування (з ручною доробкою) забезпечує збільшення значень щільності плодів та сухих розчинних речовин на 11% у порівнянні з традиційном його виконанням та зменшуння на 3% з запровадженням ранньолітнього обрізування. Проте вміст в плодах титрованих кислот дещо знижується.

Біографії авторів

A. M. Chaploutskyi, Уманський національний університет садівництва

кафедра плодівництва і виноградарства

V. V. Borysenko, Уманський національний університет садівництва

кафедра загального землеробства

Посилання

Melnyk O.V., Melekhova I.O. (2012) Osnovy formuvannia y obrizuvannia. [Fundamentals of forming and pruning] Horticulture News, 1, 5-8. (in Ukrainian).

Sansavini S. Мechanical pruning of fruit trees. Available at: http://actahort.org/books/65/65_28.htm (in English)

Wilczyńska A. (2013) Mechaniczne cięcie jabłoni. MPS Sad, 2, 37-40, (in Polish)

Baab G. (2012) The fruit wal - Le Mur Fruitier. Part 4: Influence on production and quality. European Fruit Magazine, 1, 8-10, (in English)

Smahyn N.E. (1997) Letniaia konturnaia obrezka yablony. [Summer contour pruning apple]. Horticulture and viticulture, 4, 9. (in Russian)

Peter van Arkel. Mechanischer Schnitt von Äpfeln - eine neue Entwicklung. URL: http://obstwein-technik.eu/1020/Details? fachbeitrag ID=230

GOST 28562-90. Product processing of fruits and vegetables. Refractometric method for the identification of rozdinnyh dry speech. Мoscow, 1-15 (State standard) (in Russian).

GOST 25555.0-82. Fruit and vegetable processing products. Methods for determination of titratable acidity. Мoscow, 1-9. (Interstate standard) (in Russian).

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-06-27

Номер

Розділ

Агрономія