Досвід і перспективи вирішення проблеми поводження з полімерною упаковкою у світі та Україні

Автор(и)

  • O. S. Malyshevska Івано-Франківський національний медичний університет image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.05.002

Анотація

Метою дослідження було провести гігієнічну оцінку, на базі біолого-гігієнічних критеріїв, ефективності розробленої технології введення у якості наповнювача подрібнених фрагментів полімерної упаковки, з (без) їх попередньої механічної переробки, в цементно-піщані композиції.

Під час проведення досліджень використані методи: гігієнічні, фізико-механічні, експертної оцінки, статистичного аналізу, гігієнічного моніторингу.

Встановлено, що для стимулювання вирішення проблеми утилізації полімерної упаковки в світі запроваджено ряд заходів: плата за використання полімерних пакетів; зниження ціни для екоупаковки; податкові пільги для підприємницької діяльності у разі введення «екологічно дружніх» технологій; заборона на ввезення, розповсюдження та використання із передбаченими, у разі порушення, штрафними, адміністративними та режимно-обмежувальними видами відповідальності.

Результатами досліджень встановлено, що введення фрагментів полімерних плівкових відходів у цементно-піщані суміші:

- без механічної активації практично не впливає на фізико-механічні властивості готових виробів і навіть дещо погіршує міцність на стиск. Причиною є низький рівень зчеплення компонентів цементно-піщаної суміші з хімічно та фізично інертним полімерним наповнювачем;

- після механічної активації сприяє покращенню їх фізико-механічних характеристик. Зокрема, значно зростає міцність виробів на згин, зменшується усадка цементних композицій у порівнянні із ненаповненими сумішами, відсутні процеси утворення тріщин у зразках, зменшено вагу виробів на 17,3 % без втрати їх міцності.

Гігієнічною оцінкою ефективності розробленої технології на базі біолого-гігієнічних критеріїв встановлено, що завдяки її реалізації можна вирішити ряд санітарно-гігієнічних та екологічних проблем, які виникають внаслідок накопичення, зберігання та переробки плівкових полімерних відходів.

Ключові слова: гігієнічна оцінка, екотехнологія, переробка полімерів, утилізація упаковки, екологічний ризик.


Біографія автора

  • автор O. S. Malyshevska, афіліація Івано-Франківський національний медичний університет
    кафедра гігієни та екології, доцент

Посилання

Food and Drug Administration (FDA) (2006, 2010). Guidance for Industry: Use of Recycled Plastics in Food Packaging: Chemistry Considerations. August 2006. April 15, 2010. https://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/Guidance Documents RegulatoryInformation/ucm120762.htm

Food and Drug Administration (FDA) (2017) No Objection Letter for Recycled Plastics. www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/packagingfcs /recycledplastics/ucm 155232, accessed 20 November 2016.

World Packaging Organization (WPO) (2017) Packaging is the Answer to World Hunger. www.worldpackaging.org%2fi4a%2f doclibrary%2fgetfile. cfm%3fdoc_id %3d12&ei=xqigusoilts2awro4hgaw&usg=afqjcngoz68kz4haxekobx smcvf8inxssa, accessed 20 november 2016.

Trash and Recycling. Worcester Department of Park Works and Parks. (2010). < http://www.ci.worcester.ma.us/dpw/trash-recycling>

Brinkmami (2006) Behaviour of organic pollutants of municipal solid waste during mechanical-biological pretreatment. Poster auf der VAAM-Tagung Bayreuth, Biospektrum, Sonderausgabe. 125 p. https://doi.org/10.1021/es980193e

G. E. Zaikov et al. (2008). Gorenie, destruktsiia i stabilizatsiia polimerov. [Burning, degradation and stabilization of polymers]. Saint Petersburg: Nauchnye osnovy i tekhnologii, 422 p.

Kanishka Bhunia, Shyam S. Sablani, Juming Tang, Barbara Rasco (2013). Migration of Chemical Compounds from Packaging Polymers during Microwave, Conventional Heat Treatment, and Storage // Comprehensive Reviewsin Food Science and Food Safety. Vol.12, рp. 523-545. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12028.

Proekt Zakonu pro regulyuvannya virobnitstva, vikoristannya, vvezennya ta rozpovsyudzhennya na teritoriyi Ukrayini polimernih paketіv № 6020 vіd 03.02.2017. [Draft Law on Regulation of Production, Use, Importation and Distribution of Polymer Packets in Ukraine. No. 6020 dated February 3, 2017.]. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=61049

Dijen F. K. 2003. New Initiatives on Municipal Solid Waste Incineration (MSWI) in Netherlands // VGB Power Tech. V.7. pp. 57-59.

Testin, Robert F., Peter J. Vergano (2010). Food packaging - environmental issues affecting packaging; includes related articles. Food Review. http://findarticles.com/p/articles/mi_m3765/is_n2_v14/ai_11190346/

Hopewell J., Dvorak R., Kosior E. (2009). Plastics recycling: challenges and opportunities // Philisophical transactions of the royal society B. Vol. 364, pp. 2115-2126. https://doi.org/10.1098/rstb.2008.0311.

Sharma M., Sharma P., Sharma A., Chandra S. (2015). Microbial degradation of plastic- a brief revie // CIBTech Journal of Microbiology. Vol. 4 (1), pp. 85-89. https://pdfs.semanticscholar.org/ad15/f04eee32278674b5149cfae7f59fcdb de984.pdf

Klinkov A. S., Belyaev P. S., Skuratov V. K., Sokolov M. V., Odnolko V. G. (2010). Utilizatsiya i vtorichnaya pererabotka taryi i upakovki iz polimernyih materialov: uchebnoe posobie. [Recycling and recycling of packaging and packaging of polymer materials: a tutorial]– Tambov, 100 p.

Derkach Ya. (2004). Pererabotka othodov polimernoy plenochnoy taryi i upakovka. Tara i upakovka. [Recycling of polymer film packaging waste and packaging. Packaging and packaging], V. 6, pp. 48-49.

Dainelli D. (2008). Recycling of food packaging materials: an overview. In: Chiellini E (ed) Environmentally Compatible Food Packaging. Boca Raton, FL: CRC Press, pp. 294–325. https://doi.org/10.1533/9781845694784.2.294

Sidique, Shaufique F., Frank Lupi, Satish V. Joshi (2010). The effects of behavior and attitudes on dropoff recycling activities. Resources, Conservation and Recycling, Volume 54, Issue 3, pp. 163-170. https://doi.org/10.1016/j.resconrec.2009.07.012.

Siracusa, Valentina, Pietro Rocculi, Santina Romani, Marco Dalla Rosa (2008). Biodegradable polymers for food packaging: a review. Trends in Food Science & Technology, Volume 19, Issue 12, pp 634-643. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2008.07.003.

Rivero, S., M.A. Garcia, A. Pinotti (2009). Composite and bi-layer films based on gelatin and chitosan. Journal of Food Engineering, Volume 90, pp. 531-539. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2008.07.021.

Portes, Elise, Christian Gardrat, Alain Castellan, Veronique Coma (2009). Environmentally friendly films based on chitosan and tetrahydrocurcuminoid derivatives exhibiting antibacterial and antioxidative properties. Carbohydrate Polymers, Volume 76, Issue 4, pp. 578-584. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2008.11.031.

Vašková et al. (2008). Biodegradable polymer packaging materials. Acta Chimica Slovaca, Vol. 1, No. 1, pp. 301-308. http://eeb.lu.lv/grozs/Mikrobiologijas/ Akt_probl/Raksti_Journal_club/2011_03_11/Biodegradejami%20iepakojumi_Jans%20Kolosovskis.pdf

P. A. Pawar, Aachal. H. Purwar (2017). Bioderadable Polymers in Food Packaging // American Journal of Engineering Research (AJER). Volume 2, Issue 05, pp-151-164 www.ajer.us http://www.ajer.org/papers/v2(5)/U0251510164.pdf

Завантаження

Опубліковано

2018-10-31

Номер

Розділ

Біологія, біотехнологія, екологія