Розроблення методу оцінювання ризиків захисту харчових продуктів від навмисних загроз, як складова управління безпечністю харчових продуктів



DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2021.01.010

Yu. V. Sliva

Анотація


Актуальність роботи. Робота присвячена розробленню та обґрунтуванню методу ідентифікації і оцінювання ризиків захисту харчових продуктів від економічно мотивованого шахрайства та біотероризму з врахуванням вимог міжнародних стандартів до розроблення та функціонування систем управління безпечністю харчових продуктів.

Мета роботи – науково обґрунтувати та розробити метод ідентифікації і оцінювання ризиків захисту харчових продуктів від економічно мотивованого шахрайства та біотероризму, який базується на концепціях VACCP і TACCP з врахуванням вимог міжнародних стандартів GLOBALG.A.P. та ISO 22000:2018.

Методи дослідження – теоретико-моделювальні (розроблення методу ідентифікації та вибір критеріїв оцінювання ризиків), репрезентативні (представлення застосування розробленого методу) та діагностичні. В рамках останніх перевірено можливість застосування розробленого методу для оцінюванні ризиків захисту харчових продуктів від економічно мотивованого шахрайства та навмисної шкоди з врахуванням вимог міжнародних стандартів.

Результати. Розроблено метод ідентифікації і оцінювання ризиків захисту харчових продуктів від економічно мотивованого шахрайства та навмисної шкоди з врахуванням вимог міжнародних стандартів, визначені критерії та методологія оцінювання ризиків.


Ключові слова


управління ризиками, метод ідентифікації, критерії оцінювання, концепція VACCP та TACCP, економічно мотивоване шахрайство, біотероризм

Повний текст:

PDF

Посилання


Damodaran A. Strategic risk taking: a framework for risk management. - Pearson Education Inc., 2008. - 388 p.

Bernstayn P. Protiv bogov. Ukroshcheniye riska. - M.: Olimp-Biznes, 2008. - 400 p.

Bayes T. An essay towards solving a Problem in the Doctrine of Chances // Bayes's essay in the original notation: Website, 2017. URL: http://www.stat.ucla. edu/history/essay.pdf (last accessed date: 15.02.2021).

Codex Alimentarius Commission (1999). Principles and Guidelines for the Conduct of Microbiological Risk Assessment. CAC/GL-30, In: Codex Alimentarius, 15.01.2011, Available from: http://www.codexalimentarius.net/web/standard_list.do?lang=es

Codex Alimentarius Commission (CAC). (2003). Recommended International Code of Practice - General Principles of Food Hygiene. CAC/RCP1-1969, Rev. 4-2003, In: Codex Alimentarius, 15.01.2011, Available from: http://www.codexalimentarius.net/web/standard_list.do?lang=es

Codex Alimentarius Commission (CAC). (2007). Principles and guidelines for the conduct of microbiological risk management (MRM). CAC/GL 63-2007. In: Codex Alimentarius, 15.02.2011, Available from: http://www.codexalimentarius.net/web/standard_list.do?lang=es

Codex Alimentarius Commission (CAC). (2008). Guidelines for the validation of food safety control measures. CAC/GL 69-2008. In: Codex Alimentarius, 15.02.2011, Available from: http://www.codexalimentarius.net/web/standard_list.do?lang=es

European Commission; EFSA; TNS Opinion & Social (November 2010). Special eurobarometer 354. Food-related risks, In: EFSA, 15.02.2011, Available from: http://www.efsa.europa.eu/en/riskcommunication/riskperception.htm

European Food Safety Authority & European Centre for Disease Prevention and Control (EFSA & ECDC). (2011). The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2009, EFSA Journal, Vol. 09, No. 3:2090, (March 2011) ISSN 1831-47

Food Agriculture Organization/World Health Organization (FAO/WHO). (2006a). Food Safety Risk Analysis. A guide for national food safety authorities. FAO Food and Nutrition Paper No. 87. Food and Agriculture Organization of the United Nations, ISBN 978-92-5-105604-2, Rome, Italy

Food Agriculture Organization/World Health Organization (FAO/WHO). (2006b). The Use of Microbiological Risk Assessment Outputs to Develop Practical Risk Management Strategies: Metrics to improve food safety, In: FAO, 15.01.2011, Available from: ftp://ftp.fao.org/ag/agn/food/kiel.pdf

Food Agriculture Organization/World Health Organization (FAO/WHO). (n.d.). Assuring food safety and quality: guidelines for strengthening national food control systems. In: World Health Organization, 15.02.2011, Available from: http://www.who.int/foodsafety/publications/capacity/en/Englsih_Guidelines_Food_control.pdf

CFR7.3 (2014). Defined in the US Code of Federal Regulations, Title 21 Food and drugs, Sub-chapter A General and Part 7 Enforcement policy, section 7.3 definitions URL: https://www. fda.gov/Safety/Recalls/IndustryGuidance/ucm129337.htm.

PAS 96:2017 Guide to protecting and defending food and drink from deliberate attack//https://www.food.gov.uk/sites/default/files/media/document/pas962017_0.pdf

FOOD STANDARDS AGENCY. Available from: https:// www.food.gov.uk/enforcement/the-national-foodcrime-unit/what-is-food-crime-and-food-fraud

US Pharmacopeial Convention's Food Fraud Database. Available from: http://www.foodfraud.org

ISO (International Organization for Standardization). 2018. "Food Safety Management Systems: Requirements for Any Organization in the Food Chain." International Standard ISO 22000:2018(E), ISO, Geneva.

Slyva YU.V. Sertyfikatsiya silʹsʹkohospodarsʹkykh vyrobnytstv Ukrayiny vidpovidno do vymoh GLOBALGAP. Standartyzatsiya, sertyfikatsiya, yakistʹ. 2015, №1 (92). P. 26-29.

Kononovsʹkyy O.O., Slyva YU.V. Osoblyvosti provedennya otsinky ryzykiv pry vyroshchuvanni ovochiv z·hidno vymoh GLOBALG.A.P. versiya 5. Standartyzatsiya, sertyfikatsiya, yakistʹ. 2017. №4 (107). P. 19-30.

ISO 31000:2018 Risk management - Guidelines.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.