Енергоефективна камерна сушарка з комбінованим нагріванням теплоносія
DOI: http://dx.doi.org/10.31548/energiya3(73).2024.090
Анотація
Камерні сушарки широко використовуються в переробці овочів та фруктів в Україні, США, Китаї, Франції та в ін. країнах. Вони призначені для сушіння кускових (штучних) продуктів (хліб, нарізані овочі та фрукти тощо). Камерна сушарка – це поєднання одного або більше шаф сушарки в послідовному розташуванні. У двозонній камерній сушарці можна проводити сушіння великих обсягів сировини, яка споживає менше енергії порівняно з потужністю, яку має кожна сушильна шафа при окремій її експлуатації. Але високі енергетичні витрати на процес сушіння матеріалів при великих цінах на пальне спонукають вирішувати завдання підвищення енергоефективності при створенні нових камерних сушарок із застосуванням електронагрівачів теплоносія.
В Інституті технічної теплофізики НАН України запропоновано використовувати парові теплогенератори в роботі багатозонної тунельної сушарки, що порівняно з теплогенераторами на органічному паливі дають можливість економити витрати теплоти в 1,7 – 2,3. Енергетичні витрати теплоти в тунельній сушарці складають 3800 кДж/кг випареної вологи.
Для зменшення енергетичних витрат набули поширення сонячні тунельні сушарки зі збільшенням поверхні теплообміну за рахунок максимального розведення піддонів з сировиною під різним кутом. За рахунок впливу сонячної енергії температура сушильного агенту може досягати 70 °С.
Основним напрямком розвитку сушіння рослинних матеріалів є поєднання існуючих технологій з відновлювальними джерелами енергії, зокрема використання сонячної енергії, теплових насосів, а також мікрохвильового, інфрачервоного та сублімаційного сушіння.
Комбінована технологія сушіння - це поєднання двох або більше різних процесів сушіння, які можуть забезпечити синергетичний ефект, що призводить до зменшення потреби в енергії та скорочення часу сушіння при збереженні більшості характеристик якості, наприклад, смаку, поживних речовин, кольору, аромату, текстури тощо.
Розглянуті різні методи комбінованого сушіння, такі як сонячно-інфрачервона, конвективно-інфрачервона, інфрачервона-мікрохвильова, конвективно-мікрохвильова та багатофункціональна, яка поєднує в собі мікрохвильове-сублімаційне сушіння під вакуумом. Порівняння комбінованих методів показало значне зниження тривалості сушіння та зменшення енерговитрат, що може бути використано при проектуванні тунельних енергоефективних сушарок.
Ключові слова: енергоефективні способи сушіння, тепломасообмін, теплофізичні властивості, товстоплівкові нагрівальні елементи, інфрачервоне випромінювання, комбіноване сушіння
Повний текст:
PDFПосилання
Petrova, Zh., Sniezhkin, Yu. & Samoilenko, K. (2021). Blending and drying of antioxidant raw materials. Monograph. Vinnitsa: LLC «TVORY», 6-8.
Vega-Galvez, A., Lemus-Mondaca, R., Bilbao-Sainz, C., Fito, P. & Andres, A. (2008). Effect of air drying temperature on the quality of rehydrated dried red bell pepper. Journal of Food Engineering, 85, 42-50.
Turhan, Mahir, K., Nazan Turhan. & Ferhunde Sahbaz. (1997). "Drying kinetics of red pepper." Journal of food processing and preservation, 21(3), 209-223.
Snezhkin, Yu.F., Petrova, Zh.O. & Pazyuk, V.M. (2016). Enerhoefektyvne vyrobnytstvo funktsionalnykh kharchovykh poroshkiv [Energy-efficient production of functional food powders]. Monograph. Vinnytsia: publishing house «RVV VSAU», 458.
Petrova, Zh., Grakov, O. & Vishnevsky, V. (2021). Overview of existing researches of the process of drying purple cabbage. Collection of abstracts of reports of the 20th international scientific and practical conference of students, postgraduates and young scientists "Resource-energy-saving technologies and equipment". Kyiv: "KPI named after Igor Sikorsky", 22-24
Petrova, Zh.O., Slobodyaniuk, K.S., Vyshnevskyi, V.M. & Grakov O.P. (2022). Doslidzhennia kinetyky sushinnia chervonokachannoi kapusty na konvektyvnii sushartsi [Study of drying kinetics of red cabbage on a convective dryer]. Collection of abstracts of reports of the 20th international scientific and practical conference of students, postgraduates and young scientists "Equipment of chemical production and building materials enterprises". Kyiv: "KPI named after Igor Sikorsky", 25-27.
Petrova, Zh.O., Slobodyaniuk, K.S., Vyshnevskyi, V.M. & Grakov, O.P. (2022). Doslidzhennia kinetyky sushinnia koloidnykh kapiliarno-porystykh materialiv u konvektyvnii sushylnii ustanovtsi [Study of drying kinetics of colloidal capillary-porous materials in a convective drying unit]. Collection of abstracts of reports of the 19th International Scientific Conference "Improvement of processes and equipment of food and chemical industries". Odesa: ONTU, 14-16.
Petrova, Zh.O., Slobodianiuk, K.S., Samoilenko, K.M. & Vishnevsky, V.M. (2020). Universal modes of technological processing of colloid capillary-porous materials by convective drying method. Enerhetyka ta avtomatyka, 6, ISSN 2223-0858.
Petrova, Zh., Slobodianiuk, K., Samoilenko, K., Vishnievsky, V. & Grakov, O. Research of the Kinetics of the Drying Process of Combined Plant Materials. Scientific Works, 86(1), 69-76.
Snezhkin, Y.F. & Shapar, R.O. (2021). Enerhoefektyvnist protsesiv sushinnia [Energy efficiency of drying processes: Thematic collection of articles in 2 volumes]. Kyiv: Tropea. Vol. 2, 268.
Метрики статей
Metrics powered by PLOS ALM
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.