Оцінка впливу на довкілля різних систем виробництва м'яса курчат-бройлерів



V.O. Melnyk, O.V. Ryabinina

Анотація


В останні десятиліття клімат планети швидко змінюється, і ці зміни пов'язують, головним чином, з антропогенною діяльністю. Встановлено, що діяльність людини є основним джерелом викидів парникових газів і речовин, що призводять до підкислення земельних угідь і евтрофікації водойм. Стрімко збільшується також споживання людством невідновлюваних ресурсів. У зв'язку з цим, у світі зростає занепокоєння, викликане негативним впливом діяльності людини у всіх сферах на навколишнє середовище, здійснюється пошук найбільш екологічно ефективних технологічних і технічних рішень. Хоча виробництво м'яса курчат-бройлерів не відносять до числа найбільш екологічно "брудних" технологій у сільському господарстві, проте, як і в інших галузях, зменшення негативного впливу на навколишнє середовище є актуальною проблемою. До основних систем виробництва м'яса курчат-бройлерів відносять інтенсивну та екстенсивну (вільно-вигульну та органічну) системи. Ведеться багато суперечок, яка з них найбільш екологічно безпечна. Однак до недавнього часу фундаментальних досліджень з цього приводу проводилося мало, або ж вони обмежувалися тільки власне процесом вирощування птиці. Тому отримані результати не повною мірою відображали вплив тієї чи іншої системи на довкілля. Але в останні роки методичний підхід до вивчення цього питання змінився. У дослідженнях стали враховувати весь "життєвий" цикл виробництва м'яса курчат-бройлерів (Life cycle assessment). Метою цього огляду був аналіз результатів цих досліджень, оцінка негативного впливу на довкілля різних систем виробництва м'яса курчат-бройлерів і визначення можливих способів його зменшення. Результати аналізу не підтвердили поширену думку, що органічна система виробництва м'яса курчат-бройлерів є найбільш екологічно безпечною, а, навпаки, за більшістю показників такою виявилася її антипод – інтенсивна система. У той же час, усі системи виробництва м'яса курчат- бройлерів з екологічного погляду можуть бути вдосконалені.

Ключові слова


птахівництво, курчата-бройлери, системи виробництва м'яса бройлерів, екологічний тягар, довкілля, потенціал глобального потепління, евтрофікація

Повний текст:

PDF

Посилання


Boggia, A., Paolotti, L., & Castellini, C. (2010). Environmental impact evaluation of conventional, organic and organic-plus poultry production systems using life cycle assessment. World’s Poultry Science Journal, 66 (1), 95-114. doi.org/10.1017/S0043933910000103. [in English].

Galanakis, C. (Ed.). (2021). Environmental Impact of Agro-Food Industry and Food Consumption. Editor: Charis Galanakis. Imprint: Academic Press, 293. doi: 10.1016/C2019-0-03292-X. [in English].

Guiziou, F., & Beline, F. (2005). In situ measurement of ammonia and greenhouse gas emissions from broiler houses in France. Bioresource Technology, 96. No. 2. P. 203-207. doi:10.1016/j.biortech.2004.05.009. [in English].

Hall G., Rothwell, A., Grant, T., Bronwyn, I., Ford, L., Dixon, J., Kirk, M., & Friel S. (2014). Potential environmental and population health impacts of local urban food systems under climate change: a life cycle analysis case study of lettuce and chicken. Agriculture & Food Security, 3, 6, 13. doi: 10.1186/2048-7010-3-6. [in English].

ISO 14040-2006. (2006). Environmental management: Life Cycle Assessment. Principles and framework. International Organisation for Standardisation, Geneva, Switzerland. [in English].

ISO 14044-2006. (2006). Life Cycle Assessment. Requirements and guidelines. International Organisation for Standardisation. Geneva, Switzerland. [in English].

Kalhor, T., Rajabipour, A., Akram, A., & Sharifi, M. (2016). Environmental impact assessment of chicken meat production using life cycle assessment. Information Processing in Agriculture, 3, 262–271. doi: 10.1016/j.inpa.2016.10.002. [in English].

Leinonen, I., Williams, A.G., Wiseman, J., Guy, J., & Kyriazakis I. (2012). Predicting the environmental impacts of chicken systems in the United Kingdom through a life cycle assessment: Broiler production systems. Poultry Science, 91 (1), 8-25. doi: 10.3382/ps.2011-01634. [in English].

Leinonen, I., Williams, A.G., &Kyriazakis, I. (2014). The effects of welfare-enhancing system changes on the environmental impacts of broiler and egg production. Poultry Science, 93 (2), P. 256-266. doi: 10.3382/ps.2013-03252. [in English].

Leinonen, I., & Kyriazakis, I. (2016). How can we improve the environmental sustainability of poultry production? The Proceedings of the Nutrition Society , 75(3), 265-73. doi: 10.1017/S0029665116000094. [in English].

Pelletier, N. (2008). Environmental performance in the US broiler poultry sector: Life cycle energy use and greenhouse gas, ozone depleting, acidifying and eutrophying emissions. Agricultural Systems, 98 (2), 67-73. doi.org/10.1016/j.agsy.2008.03.007. [in English].

Wathes, C.M., Holden, M.R., Sneath, R.W., White R.P., & Phillips V.R. (1997). Concentrations and emission rates of aerial ammonia, nitrous oxide, methane, carbon dioxide, dust, and endotoxin in UK broiler and layer houses. British Poultry Science, 38, 14–28. doi:10.1080/00071669708417936. [in English].

Wiedmann, T., Minx, J., Barrett, J., & Wackernagel, M. (2006). Allocating ecological footprints to final consumption categories with inputoutput analysis. Ecological Economics, 56 (1), 28-48. doi: 10.1016/j.ecolecon.2005.05.012. [in English].

Wiedemann, S., McGahan, E., & Poad, G. (2012). Using Life Cycle Assessment to Quantify the Environmental Impact of Chicken Meat Production. RIRDC Publication No.12/029 RIRDC Project Nos. PRJ-004596 and PRJ-007445, 92. Retrieved from https://www.agrifutures.com.au/wp-content/uploads/publications/12-029.pdf. [in English].

Williams, A.G., Audsley, E., & Sandars, D.L. (2006). Determining the environmental burdens and resource use in the production of agricultural and horticultural commodities. Main Report. Defra Research Project IS0205. Retrieved from http://randd.defra.gov.uk/Default.aspx. [in English].


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.