Дослідження мобільного комбінованого кормоприготувального агрегату
DOI:
https://doi.org/10.31548/machenergy2020.04.033Ключові слова:
подрібнення, сіно, годівля тварин, середній розмір часток, щільність, агрегат.Анотація
Розглянуті питання виконання технологічного процесу приготування кормових компонентів до згодовування для великої рогатої худоби. Головними факторами повноцінної годівлі є: повний набір незамінних поживних речовин, своєчасне, та у доступному вигляді і оптимально узгоджене у кількісному відношенні, надходження їх в організми тварин. Процес подрібнення кормових компонентів, в значній мірі, залежить від їх фізико-механічних властивостей. Однією з умов приготування кормової суміші є мінімальне використання додаткових машин, які виконують операції подрібнення, змішування та роздавання готової кормової суміші, адже це приводить до більших енергетичних та трудових затрат. Ці затрати пов’язані із додатковими розвантажувально-навантажувальними операціями кормових компонентів. При дослідженні процесів подрібнення кормових матеріалів, згідно технології підготовки кормів до згодовування, з використанням мобільних комбінованих кормоприготувальних агрегатів, за умови їх подрібнення, завантаження кормових компонентів проводили в такій послідовності: в першу чергу завантажували грубі корми, потім коренебульбоплоди, з метою зберігання соку, який виділяється. Однак досліди показали, що грубі корми, в процесі подрібнення, працюють як амортизатор, пом'якшуючи ударні навантаження на коренебульбоплоди з боку ножів, протирізів і стінок бункера. При першочерговому завантаженні коренебульбоплодів процес подрібнення був більш інтенсивним. Експерименти із довговолокнистими матеріалами та коренеплодами показали, що наявність подрібнених коренебульбоплодів в бункері, при завантаженні грубих кормів, на тривалості подрібнення останніх не позначається. Для інтенсифікації процесу подрібнення довго-волокнистих матеріалів (солома), були проведені досліди з додаванням кормів із більшою об’ємною масою (силосу), які вносилися після руйнування рулону. Результати досліджень довели, що додавання силосу дозволяє підвищити інтенсивність і ступінь подрібнення соломи, це відбувається, за рахунок ущільнення маси в активній зоні різання. Таке рішення дозволяє зменшити технологічний час роботи агрегату і збільшити його продуктивність.Посилання
Modern technologies of milk production in EU countries and prospects of their implementation in Ukraine. V. Kostenko, A. Uhnivenko, D. Nosevych, T. Antonyuk. Collection of scientific works. Kamyanets-Podilsky. 2010. Vip. 18. Series «Technology of production and processing of livestock products». P. 94-97.
Stefan Schmidlin Valen. (2009). One robot feeds 500 cows. Agroexpert. № 4. 56-57. https://doi.org/10.1093/oseo/instance.00095917
Khmelovskyі V. S. (2018). Ensuring the preparation and distribution of feed for cattle on family farms. Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Series: machinery and energy of agro-industrial complex. Kyiv. 297. 135-139.
Kravchuk V. I., Lutsenko M. M., Mechta V. P. (2008). Progressive technologies of procurement, preparation and distribution of feed: [scientific and practical manual]. Кyiv. Phoenix, 104.
Okopny O. M. (2003). Revival of animal husbandry in Ukraine and directions of its development. Economics of agro-industrial complex. № 5. 8-14.
Methodical recommendations for feeding highly productive cows. V. Kostenko, D. Melnychuk, G. Bogdanov, I. Ibatullin, V. Kandyba. Kyiv: NAU Publishing Center, 2006. 38.
Kostenko V. I., Mankovsky A. M. (2004). The level of feeding and productivity of cows, which determine the profitability of milk production. Scientific Bulletin of NAU. Kyiv. № 74. 238-241.
Pilipenko O. M., Khmelovsky V. S., Vasilyuk V. I. (2007). Analysis of methods of feed distribution on farms. Scientific Bulletin of the National Agrarian University. 115. 56-61.
Khmelovskyi V. S. (2013). Promising technological solutions for the preparation of feed for feeding cattle. Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Series: Engineering and energy of AIC. 185(2). 390-394.
Khmelovskyi V. S. (2019). Trends in the preparation of feed for cows in the livestock farm.
Revenko I., Lisovenko T., Khmelovskyi V. (2008). The modern market of means of distribution of forages to cattle. Offer. № 9. 106-116.
Geremezov D., Shevchenko V. (2006). The use of feed dispensers-mixers - the key to increasing the productivity of cattle. Agricultural machinery. № 4. 16-18.
Ibatullin I. I., Melnichuk D. O., Bogdanov G. O. (2007). Feeding of farm animals. Vinnytsia: Nova Kniga. 616.
Pogoriliy L, Yasenetsky V., Linnyk M. (1999). Modern equipment for preparation and distribution of feed on cattle farms. Agricultural machinery. № 4. 31-33.
Revenko I. I., Khmelovskyi V. S. (2016). Estimation of quality of mixing of forages by the mobile combined forage preparation unit. Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).