Дослідження мобільного комбінованого кормоприготувального агрегату
DOI:
https://doi.org/10.31548/machenergy2020.04.033Keywords:
подрібнення, сіно, годівля тварин, середній розмір часток, щільність, агрегат.Abstract
Розглянуті питання виконання технологічного процесу приготування кормових компонентів до згодовування для великої рогатої худоби. Головними факторами повноцінної годівлі є: повний набір незамінних поживних речовин, своєчасне, та у доступному вигляді і оптимально узгоджене у кількісному відношенні, надходження їх в організми тварин. Процес подрібнення кормових компонентів, в значній мірі, залежить від їх фізико-механічних властивостей. Однією з умов приготування кормової суміші є мінімальне використання додаткових машин, які виконують операції подрібнення, змішування та роздавання готової кормової суміші, адже це приводить до більших енергетичних та трудових затрат. Ці затрати пов’язані із додатковими розвантажувально-навантажувальними операціями кормових компонентів. При дослідженні процесів подрібнення кормових матеріалів, згідно технології підготовки кормів до згодовування, з використанням мобільних комбінованих кормоприготувальних агрегатів, за умови їх подрібнення, завантаження кормових компонентів проводили в такій послідовності: в першу чергу завантажували грубі корми, потім коренебульбоплоди, з метою зберігання соку, який виділяється. Однак досліди показали, що грубі корми, в процесі подрібнення, працюють як амортизатор, пом'якшуючи ударні навантаження на коренебульбоплоди з боку ножів, протирізів і стінок бункера. При першочерговому завантаженні коренебульбоплодів процес подрібнення був більш інтенсивним. Експерименти із довговолокнистими матеріалами та коренеплодами показали, що наявність подрібнених коренебульбоплодів в бункері, при завантаженні грубих кормів, на тривалості подрібнення останніх не позначається. Для інтенсифікації процесу подрібнення довго-волокнистих матеріалів (солома), були проведені досліди з додаванням кормів із більшою об’ємною масою (силосу), які вносилися після руйнування рулону. Результати досліджень довели, що додавання силосу дозволяє підвищити інтенсивність і ступінь подрібнення соломи, це відбувається, за рахунок ущільнення маси в активній зоні різання. Таке рішення дозволяє зменшити технологічний час роботи агрегату і збільшити його продуктивність.References
Modern technologies of milk production in EU countries and prospects of their implementation in Ukraine. V. Kostenko, A. Uhnivenko, D. Nosevych, T. Antonyuk. Collection of scientific works. Kamyanets-Podilsky. 2010. Vip. 18. Series «Technology of production and processing of livestock products». P. 94-97.
Stefan Schmidlin Valen. (2009). One robot feeds 500 cows. Agroexpert. № 4. 56-57. https://doi.org/10.1093/oseo/instance.00095917
Khmelovskyі V. S. (2018). Ensuring the preparation and distribution of feed for cattle on family farms. Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Series: machinery and energy of agro-industrial complex. Kyiv. 297. 135-139.
Kravchuk V. I., Lutsenko M. M., Mechta V. P. (2008). Progressive technologies of procurement, preparation and distribution of feed: [scientific and practical manual]. Кyiv. Phoenix, 104.
Okopny O. M. (2003). Revival of animal husbandry in Ukraine and directions of its development. Economics of agro-industrial complex. № 5. 8-14.
Methodical recommendations for feeding highly productive cows. V. Kostenko, D. Melnychuk, G. Bogdanov, I. Ibatullin, V. Kandyba. Kyiv: NAU Publishing Center, 2006. 38.
Kostenko V. I., Mankovsky A. M. (2004). The level of feeding and productivity of cows, which determine the profitability of milk production. Scientific Bulletin of NAU. Kyiv. № 74. 238-241.
Pilipenko O. M., Khmelovsky V. S., Vasilyuk V. I. (2007). Analysis of methods of feed distribution on farms. Scientific Bulletin of the National Agrarian University. 115. 56-61.
Khmelovskyi V. S. (2013). Promising technological solutions for the preparation of feed for feeding cattle. Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Series: Engineering and energy of AIC. 185(2). 390-394.
Khmelovskyi V. S. (2019). Trends in the preparation of feed for cows in the livestock farm.
Revenko I., Lisovenko T., Khmelovskyi V. (2008). The modern market of means of distribution of forages to cattle. Offer. № 9. 106-116.
Geremezov D., Shevchenko V. (2006). The use of feed dispensers-mixers - the key to increasing the productivity of cattle. Agricultural machinery. № 4. 16-18.
Ibatullin I. I., Melnichuk D. O., Bogdanov G. O. (2007). Feeding of farm animals. Vinnytsia: Nova Kniga. 616.
Pogoriliy L, Yasenetsky V., Linnyk M. (1999). Modern equipment for preparation and distribution of feed on cattle farms. Agricultural machinery. № 4. 31-33.
Revenko I. I., Khmelovskyi V. S. (2016). Estimation of quality of mixing of forages by the mobile combined forage preparation unit. Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).