ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ПРИГОТУВАННЯ ВИСОКОЕНЕРГЕТИЧНОЇ КОРМОВОЇ СУМІШІ ДЛЯ ВРХ
Анотація
Виробництво продукції тваринництва залежить від кількісного та якісного складу кормових компонентів та приготовленої із них кормової суміші. Науково доведено, а практично підтверджено, що комбікорми відіграють ключову роль як і в вартості молока так і в його кількості. На сьогодні в тваринницьких підприємствах де поголів’я ВРХ становить більше 100 голів дійного стада стараються налагодити власне виробництво комбікормів. З цією метою промисловість випускає ряд різних комплексів, але у більшості із них рівномірність змішування не досягається або знаходиться на нижній межі технологічно нормованих вимог. Для процесу змішування у різних комплексах використовують шнекові, лопатеві, вібраційні змішувачі. Дослідження показали, що високий рівень змішування компонентів кормових добавок забезпечує барабанний змішувач з похилою віссю камери відносно осі обертання. Його використання забезпечує рівномірність від 95 до 98%.
Приготування кормової суміші для великої рогатої худоби з високим відсотком рівномірності змішування та у відповідності до рецепту кормового раціону нині здійснюють за допомогою фермського комбайна. Однією із умов щодо максимального поїдання кормів тваринами є фракційний склад кормових компонентів з яких готують суміш.
Дослідження проведені з використанням фермського комбайна в процесі приготування кормової суміші до якої входили грубі корми показали, що найбільш інтенсивно процеси подрібнення протікають при роботі на сухому люцерновому сіні, а при використанні соломи її фракційний склад збільшується.
Посилання
Сучасні засоби для приготування та роздавання кормів. Електронний ресурс. Режим доступу: http://www.propozitsiya.com.
Подобєд Л. І. Щоб багато доїти треба добре годувати. Електронний ресурс. Режим доступу: http://podobed.org.
Ачкевич О. М., Жученко В. М. Обґрунтування технологічної схеми виробництва комбікормів в умовах господарств // Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. 2014. Вип. 144. С. 123—127.
Єгоров Б. В., Шаповаленко О. І., Макаринська А. В. Технологія виробництва преміксів. Київ. Центр учбової літератури. 2007. 288 с.
Осейко М. І. Технологія рослинних олій: підручник. Київ. Варта. 1988. 280 с.
Сорокін В. М. Аналіз функціональних схем приготування комбікормів в умовах господарств і перспективні напрями їх вдосконалення // Вісник Львівського національного аграрного університету. Агроінженерні дослідження. 2008. №12. Т. 1. С. 228—234.
Сорокін В. М., Ачкевич О. М. Вибір параметричних ознак змішувачів комбікормових добавок в умовах тваринницьких ферм // Науковий вісник національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: техніка та енергетика АПК. 2009. Вип. 144. Ч. 2. С. 181—188.
Костенко В., Заболотько О., Хмельовський В. Ефективність використання комбінованих транспортно-технологічних засобів для годівлі ВРХ // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: техніка та енергетика АПК. Київ. 2015. Вип. 212/2. С. 115—122.
Потапова С. Є. Експериментальні дослідження процесу подрібнення зерна вальцедековою дробаркою // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: техніка та енергетика АПК. Київ. 2015. Вип. 226. С. 204—211.
Хмельовський В. С. Дизайн – важливий аргумент при виборі засобів для приготування і роздавання кормів на фермах ВРХ // Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Серія: технічні науки. 2012. Вип. 11(2). С. 286—289.
Хмельовський В. С. Перспективні технологічні рішення підготовки кормів для згодовування рогатій худобі // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Київ. 2013. Вип. 182. Ч. 2. С. 185—192.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).