ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ПРИГОТУВАННЯ ВИСОКОЕНЕРГЕТИЧНОЇ КОРМОВОЇ СУМІШІ ДЛЯ ВРХ
Abstract
Виробництво продукції тваринництва залежить від кількісного та якісного складу кормових компонентів та приготовленої із них кормової суміші. Науково доведено, а практично підтверджено, що комбікорми відіграють ключову роль як і в вартості молока так і в його кількості. На сьогодні в тваринницьких підприємствах де поголів’я ВРХ становить більше 100 голів дійного стада стараються налагодити власне виробництво комбікормів. З цією метою промисловість випускає ряд різних комплексів, але у більшості із них рівномірність змішування не досягається або знаходиться на нижній межі технологічно нормованих вимог. Для процесу змішування у різних комплексах використовують шнекові, лопатеві, вібраційні змішувачі. Дослідження показали, що високий рівень змішування компонентів кормових добавок забезпечує барабанний змішувач з похилою віссю камери відносно осі обертання. Його використання забезпечує рівномірність від 95 до 98%.
Приготування кормової суміші для великої рогатої худоби з високим відсотком рівномірності змішування та у відповідності до рецепту кормового раціону нині здійснюють за допомогою фермського комбайна. Однією із умов щодо максимального поїдання кормів тваринами є фракційний склад кормових компонентів з яких готують суміш.
Дослідження проведені з використанням фермського комбайна в процесі приготування кормової суміші до якої входили грубі корми показали, що найбільш інтенсивно процеси подрібнення протікають при роботі на сухому люцерновому сіні, а при використанні соломи її фракційний склад збільшується.
References
Сучасні засоби для приготування та роздавання кормів. Електронний ресурс. Режим доступу: http://www.propozitsiya.com.
Подобєд Л. І. Щоб багато доїти треба добре годувати. Електронний ресурс. Режим доступу: http://podobed.org.
Ачкевич О. М., Жученко В. М. Обґрунтування технологічної схеми виробництва комбікормів в умовах господарств // Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. 2014. Вип. 144. С. 123—127.
Єгоров Б. В., Шаповаленко О. І., Макаринська А. В. Технологія виробництва преміксів. Київ. Центр учбової літератури. 2007. 288 с.
Осейко М. І. Технологія рослинних олій: підручник. Київ. Варта. 1988. 280 с.
Сорокін В. М. Аналіз функціональних схем приготування комбікормів в умовах господарств і перспективні напрями їх вдосконалення // Вісник Львівського національного аграрного університету. Агроінженерні дослідження. 2008. №12. Т. 1. С. 228—234.
Сорокін В. М., Ачкевич О. М. Вибір параметричних ознак змішувачів комбікормових добавок в умовах тваринницьких ферм // Науковий вісник національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: техніка та енергетика АПК. 2009. Вип. 144. Ч. 2. С. 181—188.
Костенко В., Заболотько О., Хмельовський В. Ефективність використання комбінованих транспортно-технологічних засобів для годівлі ВРХ // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: техніка та енергетика АПК. Київ. 2015. Вип. 212/2. С. 115—122.
Потапова С. Є. Експериментальні дослідження процесу подрібнення зерна вальцедековою дробаркою // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: техніка та енергетика АПК. Київ. 2015. Вип. 226. С. 204—211.
Хмельовський В. С. Дизайн – важливий аргумент при виборі засобів для приготування і роздавання кормів на фермах ВРХ // Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Серія: технічні науки. 2012. Вип. 11(2). С. 286—289.
Хмельовський В. С. Перспективні технологічні рішення підготовки кормів для згодовування рогатій худобі // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Київ. 2013. Вип. 182. Ч. 2. С. 185—192.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).