Підвищення виходу біогазу при зброджуванні гною великої рогатої худоби з відходами виноробства в біогазових установках
Анотація
Метою роботи є підвищення виходу біогазу на біогазових установках за рахунок спільного зброджування гною великої рогатої худоби (ВРХ) з стічними водами виноробних виробництв (СВВВ). Для досягнення поставленої мети вирішувалися наступні завдання: визначався вихід біогазу з гною ВРХ з СВВВ при періодичному завантаженні метантенка; на основі отриманих експериментальних даних здійснювалось калібрування математичної моделі оцінки виходу біогазу при зброджуванні гною ВРХ з додаванням СВВВ; за допомогою відкаліброваної математичної моделі прогнозувався вихід біогазу для квазібезперервного завантаження метантенка. Дослідження проводились на лабораторній біогазовій установці, що складається з метантенка корисним об'ємом 30 л і газгольдера мокрого типу. Вихід біогазу фіксувався за підняттям циліндра-рівнеміра мокрого газгольдера за допомогою закріпленої на ньому шкали, відградуйованої в сантиметрах. Теплота згоряння біогазу визначалась за його елементним складом, який фіксувався газоаналізатором. Найбільш істотними результатами є наступні: за даними експериментальних досліджень виходу біогазу при періодичному режимі завантаження з використанням розробленої математичної моделі забезпечується прогнозування виходу біогазу для квазібезперевного завантаження метантенка. В результаті проведених досліджень встановлено, що максимальний вихід біогазу при 2% заміні води на СВВВ в субстраті становить 0,415 л/(год.×кг СОР), 6,5% - 0,862 л/(год.×кг СОР), 13% - 1,372 л/(год.×кг СОР). Значимість результатів досліджень полягає в тому, що використання відходів виноробства в якості косубстрату дозволить збільшити в господарстві з поголів'ям 1000 голів ВРХ добовий вихід біогазу до 20,5 тис. м3, річне виробництво електроенергії - до 54,7 млн. МДж (15,2 млн. кВт×год.), теплової енергії - до 14,79 тис. Гкал. При цьому термін окупності біогазової установки потужністю 4,4 МВт при використанні «зеленого» тарифу скоротиться до 6,5 року.
Ключові слова
Повний текст:
PDFПосилання
Lijo, L., Gonzalez-Garcia, S., Bacenetti, J., Moreira, M.T. (2017). The environmental effect of substituting energy crops for food waste as feedstock for biogasproduction. Energy. 137. 1130-1143. doi: 10.1016/j.energy.2017.04.137.
Lo, K.V., Liao, P.H. (1986). Methane production from fermentation of winery waste. Biomass. 9 (1). 19-27. doi: doi.org/10.1016/0144-4565(86)90009-0.
Ehlinger, F., Gueler, I., Bal, F.X., Prevot, C. (1992). Treatment of lees vinasses of red wine by methanogenic fermentation in presence of tannins and sulphides. Water Science & Technology. 25 (7). 275-284. doi: doi.org/10.2166/wst.1992.0159.
Krusir, G., Dubrovin, V., Polishchuk, V., Dubovik, A., Sokolova, I. (2014). Research of metanogenesis waste waters of primary winemaking. Eastern-European Journal of Enterprice Technologies. 9 (10). 43-47. doi: 10.15587/1729-4061.2014.26227.
Domareckij, V., Kuts, A., Bilko, M., Melnik, І. (2010). Reception of biogas from waste and waste water wine companies. Scientific works of the Odessa National Academy of Food Technologies. 2 (38). 300-305.
Jasko, J., Skripsts, E., Dubrovskis, V. (2012). Biogas production of winemaking in anaerobic fermenyation process. 11th International Scientific Conference on Engineering for Rural Development (May 24-25, 2012, Jelgava, Latvia), Engineering for Rural Development. 11. 576-579.
Moletta, R. (2005). Winery and distillery wastewater treatment by anaerobic digestion. Water Science & Technology. 51 (1). 137-144. doi: 10.2166/wst.2005.0017.
Perez, M., Romero, L.I., Sales, D. (2001). Organic matter degradation kinetics in an anaerobic thermophilic fluidised bed bioreactor. Anaerobe. 7 (1). 25-35. doi: 10.1006/anae.2000.1362.
Perez, M., Romero, L.I., Sales, D. (1999). Anaerobic thermophilic fluidized bed treatment of industrial wastewater: Effect of F : M relationship. Chemosphere. 38 (14). 3443-3461. doi: 10.1016/S0045-6535(98)00556-6.
Akassou, M., Kaanane, A., Crolla, A., Kinsley, C. (2010). Statistical modelling of the impact of some polyphenols on the efficiency of anaerobic digestion and the co-digestion of the wine distillery wastewater with dairy cattle manure and cheese whey. Water Science And Technology. 62 (3). 475-483. doi: 10.2166/wst.2010.235.
Carrillo-Reyes, J., Albarrán-Contreras, B.A., Buitron, G. (2019). Influence of Added Nutrients and Substrate Concentration in Biohydrogen Production from Winery Wastewaters Coupled to Methane Production. Applied Biochemistry and Biotechnology. 187. 140-151. doi: doi.org/10.1007/s12010-018-2812-5.
Rebecchi, S., Bertin, L., Vallini, V., Bucchi, G., Bartocci, F., Fava, F. (2013). Biomethane production from grape pomaces: a technical feasibility study. Environmental Engineering and Management Journal. 12 (S11). 105-108.
Paschal, C., Gastory, L., Katima, J.H.Y., Njau, K.N. (2017). Application of up-flow anaerobic sludge blanket reactor integrated with constructed wetland for treatment of banana winery effluent. Water Practice And Technology. 12 (3). 667-674. doi: 10.2166/wpt.2017.062.
Makadia, T.H., Adetutu, T.M., Sheppard, P.J., Ball, A.S. (2016). Effect of anaerobic co-digestion of grape marc and winery wastewater on energy production. Australian Journal of Crop Science. 10 (1). 57-61.
Cavinato, C., Da Ros, C., Pavan, P., Cecchi, F. Bolzonella, D. (2014). Treatment of waste activated sludge together with agro-waste by anaerobic digestion: focus on effluent quality. Water Science And Technology. 69 (3). 525-531. doi: 10.2166/wst.2013.736.
Da Ros C., Cavinato C., Cecchi F., Bolzonella D. Anaerobic co-digestion of winery waste and waste activated sludge: assessment of process feasibility. Water Science And Technology. 2014, Vol. 69, no. 2. pp. 269277. doi: 10.2166/wst.2013.692.
Da Ros, C., Cavinato, C., Pavan, P., Bolzonella, D. (2017). Mesophilic and thermophilic anaerobic co-digestion of winery wastewater sludge and winelees: An integrated approach for sustainable wine production. Journal of Environmental Management. 203 (2). 745-752. doi: 10.1016/j.jenvman.2016.03.029.
Da Ros, C., Cavinato, C., Pavan, P., Bolzonella, D. (2014). Winery waste recycling through anaerobic co-digestion with waste activated sludge. Waste Management. 34 (11). 2028-2035. doi: 10.1016/j.wasman.2014.07.017.
Tai, M.Q., Chen, J.R., Chang, C.C. (2009). Feasibility of anaerobic co-digestion of waste activated sludge under thermophilic conditions. For results 3rd International Conference on Bioinformatics and Biomedical Engineering (Jun 11-16, 2009, Beijing, China), Engineering for Rural Development. 1-11. 6320
Tai, M.Q., Chen, J.R., Chang, C.C. (2008). Effect of ultrasonic pretreatment subsequent anaerobic co-digestion on naphthalene and pyrene removal. For results International Conference on Advances in Chemical Technologies for Water and Wastewater Treatment (May 15-18, 2008, Xian, China), Advanced in chemical Technologies for water and wastewater treatment. 637-646.
Da Ros, C., Cavinato, C., Bolzonella, D. Pavan R. (2016). Renewable energy from thermophilic anaerobic digestion of winery residue: preliminary evidence from batch and continuous lab-scale trials. Biomass Bioenergy. 91. 150-159.
Achkar, J.H., Lendormi, T., Hobaika, Z., Salameh, I., Louka, N., Maroun, R.G., Lanoiselle, J.L. (2016). Anaerobic digestion of grape pomace: biochemical characterization of the fractions and methane production in batch and continuous digesters. Waste Management. 50. 275-282. doi: doi.org/10.1016/j.wasman.2016.02.028.
Failla, S., Restuccia, A. (2014). Methane potentials from grape marc by a laboratory scale plant. Applied Mathematical Sciences. 8 (132). 6665-6678. doi: dx.doi.org/10.12988/ams.2014.474551.
Polishchuk, V., Titova, L., Shvorov, S., Gunchenko, Y. (2019). Estimation of Biogas Yield and Electricity Output during Cattle Manure Fermentation and Adding Vegetable Oil Sediment as a Co-substrate. Рroblemele Еnergeticii Rregionale. 2 (43). 117-132.
Polishchuk, V.M., Vasilenkov, V.E., Lobodko, M.M., Voloshin, V.S. (2012). Express method for determining the calorific value of biogas Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences. 174 (2). 258-263.
Eder, B., Schulz, H. (2007). Biogas-Praxis: Grundlagen, Planung, Anlagenbau, Wirtschaftlichkeit, Beispiele, Freiburg, Germany: Ökobuch. 237.
Korolev, S.A., Maykov, D.V. (2012). Identification of a mathematical model and study of various modes of methanogenesis in a mesophilic medium. Computer Research and Modeling. 4 (1). 131-141.
DOI: https://doi.org/10.31548/machenergy2021.04.067
Метрики статей
Metrics powered by PLOS ALM
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.