Constructive features of grain stores with cooling
Abstract
Abstract. The developed storage system involves the use of a convective coolant flow in two directions: centralized - for continuous removal of moisture from the surface of bulk products and the creation of necessary microclimate conditions and local – for excitement and continuous updating of raw materials layers when removing moisture to the surface. Such a granary scheme with active ventilation by the convective flow of the coolant makes it possible to preserve the basic properties of the product with minimal losses over a long period. The local method of cooling is achieved using special pulsed pneumatic single bubblers, which are placed on both sides of the pallet with products, placed in bulk, opposite each other. As a result of the interaction of counterpropagating pneumatic waves and their superposition, standing waves are formed, which transfer kinetic energy both in the longitudinal and in the flows, which in turn touch the grain mass. Under such conditions of storage of the grain mass, the caking and activation of undesirable microbiological processes are practically excluded. This system does not provide for the use of sufficiently metal-consuming and energy-intensive mechanical means of affection of grain products; therefore, it is distinguished by high reliability and competitiveness, which was confirmed by the results of implementation in farms. The use of this method allows you to quickly reduce the initial temperature of the batch of grain, and thereby prevents losses that result from the storage process.
Key words: granary, cooling, grain mass, storage.
References
Кюрчев С. В., Верхоланцева В. О. Визначення параметрів оптимізації процесу охолодження зерна. Вісник Харківського національного технічного
університету сільського господарства імені Петра
Василенка. Харків. 2015. Вип. 163. С. 228–239.
Кюрчев С. В. Верхоланцева В. А.
Конструктивные особенности установки для сушки и
охлаждения зерна активным вентилированием.
Науковий вісник Таврійського державного
агротехнологічного університету. Мелітополь. 2015.
Вип. 5. Т. 1. С. 108–113. Режим доступу: http://nauka.
tsatu.edu.ua/e-journals-tdatu/e-index.html.
Кюрчева Л. М., Григоренко О. В., Кюрчев С. В.
Технологія переробки та зберігання
сільськогосподарської продукції. Мелітополь. ТОВ
«Видавничий будинок ММД», 2013. 126 с.
Ялпачик В. Ф., Загорко Н. ., Скляр О. Г.,
Кюрчев С. В., Буденко С. Ф., Верхоланцева В. О.,
Паляничка Н. О., Кюрчева Л. М., Циб В. Г.
Обладнання складів. Зберігання зерна і
зернопродуктів. Мелітополь. Видавничий будинок
Мелітопольської міської друкарні. 2018. 293 с.
Чурсінов Ю. О., Черних С. А., Кошулько В. С.
Системи та засоби захисту зернових запасів.
Дніпропетровськ. ДДАУ. 2009. 313 с.
Гвоздєв О . В ., Я лпачик Ф . Ю ., Р огач Ю . П .,
Сердюк М. М. Механізація переробної галузі
агропромислового комплексу. Київ. Вища освіта.
479 с.
Ялпачик В. Ф., Загорко Н. П., Паляничка Н. О.,
Буденко С. Ф., Самойчук К. О., Кюрчев С. В.,
Верхоланцева В. О., Олексієнко В. О., Циб В. Г.
Технологічне обладнання для переробки продукції
рослинництва: Мелітополь. Видавничий будинок
Мелітопольської міської друкарні. 2017. 278 с.
Ялпачик В. Ф., Кюрчев С. В., Стручаєв М. І.,
Верхоланцева В. О. Дослідження процесу теплообміну
при охолодженні шару зерна пшениці. Вісник
Харківського національного технічного університету
сільського господарства імені Петра Василенка.
Харків. 2015. Вип. 166. С. 50–56.
Кюрчев С. В. Верхоланцева В. А. Разработка
рекомендации по хранению пшеницы в
зернохранилище. Праці ТДАТУ. Мелітополь. 2017.
Вип. 17. Т. 3. С. 166–173.
Кюрчев С. В., Верхоланцева В. О.,
Паляничка Н. О. Візуалізація конструкції
зерносховища та процесу охолодження. Розвиток
харчових виробництв, ресторанного та готельного
господарств і торгівлі: проблеми, перспективи,
ефективність, присвяченої 50-річчю заснування
Харківського державного університету харчування та
торгівлі: Матеріали Міжнародної науково-практичної
конференції. Харків. 18 травня 2017 року. Тези
доповідей. Ч. 1. 2017. С. 258–260.
Кюрчев С.В., Леженкін О.М М., Кюрчева Л,М.,
Верхоланцева В.О. Застосування процесу
охолодження пшениці у технології зберігання зерна.
II Міжнародна науково-практична конференція
«Інноваційні аспекти розвитку обладнання харчової і
готельної індустрії в умовах сучасності» до 85-річчя
Таврійського державного агротехнологічного
університету та 50-річчя Харківського державного
університету харчування та торгівлі 5–7 вересня 2017
року. Харків. С. 65–66.
Кюрчев С. В., Верхоланцева В. О.,
Кюрчева Л. М. Процес теплообміну між зернівками та
охолоджувальним повітрям у зерносховищі. ХІ
Міжнародна науково-технічна конференція, Одеса,
-22 вересня 2017 року. Сучасні проблеми
холодильної техніки та технології. С. 228–229.
Кюрчев С. В., Кюрчева Л. М.,
Верхоланцева В. О. Перспективний процес зберігання
зерна із застосуванням охолодження у зерносховищі.
ХVIII Міжнародної наукової конференції присвяченої
-річниці від дня народження академіка Петра
Мефодійовича Василенка «Сучасні проблеми
землеробської механіки» 16-18 жовтня 2017 року.
Кам’янець-Подільський. С.141–143.
Паламарчук І. П., Кюрчев С. В.,
Верхоланцева В. О. Застосування вібротехнологій у
процесах зберігання сільськогосподарської продукції.
Матеріали ІV міжнародної науково-практичної
конференції. 17-18 травня 2018 року. Умань.
Імпортозамінні технології вирощування, зберігання і
переробки продукції садівництва та рослинництва.
С. 113–115.
Паламарчук І. П., Кюрчев С. В.,
Верхоланцева В. О. Використання продукта
зберігання у виробництві. Матеріали міжнародної
науково-практичної конференції «Агроекологічні
аспекти виробництва та переробки продукції
сільського господарства», 7-8 червня 2018 року.
Мелітополь-Кирилівка, 2018. С. 55.
Скалецька Л. В., Духовська Т. М., Сеньков А. М.
Технологія зберігання і переробки продукції
рослинництва. Практикум. Київ. Вища школа. 1994.
с.
Кюрчев С. В. Процес охолодження у
зерносховищі при зберіганні зернової продукції з
подальшою реалізацією у виробництві. Machinery &
Energetics. Journal of Production Research. Kyiv.
Ukraine. 2018. Vol. 9. № 3. С. 83–90.
Pavlo Fedirko, Volodymyr Krol, Serhii Kiurchev
Materials science and metalworking: collective
monograph. Kraków; Kamianets-Podilskyi, 2017. 355 p.
References
Kiurchev, S. V., Verkholantseva, V. O. (2015).
Determination of parameters of optimization of the
process of cooling the grain. Bulletin of Kharkiv National
Technical University of Agriculture named after. Petr
Vasilenko. Kharkiv: KhNTUSG them. Petr Vasilenko,
-239.
Kiurchev, S. V., Verkholantseva, V. O. (2015).
Constructive features of the plant for drying and cooling
the grain by active ventilation. Scientific herald of the
Taurian State Agrotechnological University [Electronic
resource]. Melitopol T. 1, 108-113. Mode of access:
http://nauka.tsatu.edu.ua/e-journals-tdatu/e-index.html
Kiurcheva, L. M., Grigorenko, O. V.,
Kiurchev S. V. (2013). Technology of processing and
storage of agricultural products. Melitopol, LLC
Publishing House MMD, 126.
Yalpachik, V. F., Zaghorko, N. P., Sklyar, O. G.,
Kiurchev, S. V., Budenko, S. F., Verkholantseva, V. O.,
Palyanichka, N. O., Kiurcheva, L. M, Tsyb, V. G. (2018).
Warehouse equipment Storage of grain and grain
products: Melitopol: Publishing house of Melitopol city
printing house, 293.
Chursinov, Yu. O., Chernykh, S. A.,
Koshulko, V. S. (2009). Systems and means of protection
of grain stocks. Dnipropetrovsk. DDAU. 313.
Gvozdev, O. V., Yalpachik, F. Yu., Rogach, Yu. P.,
Serdyuk, M. M. (2006). Mechanization of the processing
industry of the agro-industrial complex. Kiev. Higher
Education. 479.
Yalpachik, V. F., Zagorko, N. P., Palyanichka, N. O.,
Budenko, S. F., Samoichuk, K. O., Kiurchev, S. V.,
Verkholantseva, V. O., Oleksiyenko, V. O., Tsib, V. G.
(2017). Technological equipment for processing crop
production: Melitopol. Publishing house of Melitopol city
printing house, 278.
Yalpachik, V. F., Kiurchev, S. V., Strochayev, M. I.,
Verkholantseva, V. O. (2015). Investigation of the process
of heat exchange during cooled layer of wheat grain.
Bulletin of Kharkiv National Technical University of
Agriculture named after. Petr Vasilenko. Kharkiv:
KhNTUSG them. Petr Vasilenko, 166. 50-56.
Kiurchev, S. V., Verkholantseva, V. O. (2017).
Development of a recommendation on storing wheat in a
grain storage facility. The work of TDATU. Melitopol,
Issue 17, T. 3. 166-173.
Kiurchev, S. V., Verkholantseva, V. O.,
Palyanichka, N. O. (2017). Visualization of the design of
the granary and the cooling process. "Development of
Food Production, Restaurant and Hospitality and Trade:
Problems, Prospects, Effectiveness" dedicated to the 50th
anniversary of the establishment of the Kharkiv State
University of Nutrition and Trade: Materials of the
International Scientific and Practical Conference,
Kharkiv, May 18, Abstracts 1. Scientific Professional
Edition. 258-260.
Kiurchev, S. V., Lezhenkin, O. M., Kiurcheva, L. M.,
Verkholantseva, V. O. (2017). Application of the cooling
process of wheat in grain storage technology. II
International Scientific and Practical Conference
"Innovative Aspects of Food and Hotel Industry
Development in Contemporary Conditions" to the 85th
Anniversary of the Taurian State Agrotechnological
University and the 50th Anniversary of the Kharkov State
University of Food and Trade 5-7 September. Kharkiv-
Melitopol-Kyrylivka Ukraine, 65-66
Kiurchev, S. V., Verkholantseva, V. O.,
Kiurcheva, L. M. (2017). The process of heat exchange
between grains and cooling air in a grain storage facility.
XI International Scientific and Technical Conference,
Odessa, September 21-22, Modern Problems of
Refrigeration Technology and Technology. 228-229.
Kiurchev, S. V., Kiurcheva, L. M.,
Verkholantseva, V. O. (2017). A promising grain storage
process with cooling in a grain storage facility. XVIII
International Scientific Conference devoted to the 117th
anniversary of the birth of Academician Petro Vasilyenko
"Modern Problems of Agricultural Mechanics" October
-18, Moscow Kamyanets-Podilsky. 141-143.
Palamarchuk, I. P., Kiurchev, S. V.,
Verkholantseva, V. O. (2018). Application of
vibrotechnologies in the processes of storage of agricultural products. Materials of the IV International
Scientific and Practical Conference. May 17-18, Uman.
Importation-replacing technologies of growing, storing
and processing of products of gardening and plant
growing. 113-115.
Palamarchuk, I. P., Kiurchev, S. V.,
Verkholantseva, V. O. (2018). Use of the storage product
in the production. Materials of the international scientificpractical
conference "Agro-ecological aspects of
production and processing of agricultural products", June
-8. Melitopol-Kyrylivka. 55.
Skaletska, L. V., Dukhovskaya, T. M.,
Sen'kov, A. M. (1994). Technology of storage and
processing of crop production. Workshop. Kiev. High
school. 330.
Kiurchev, S. V. (2018). The process of cooling in
a grain storage facility for the storage of grain products
with subsequent implementation in production.
Machinery & Energetics. Journal of Production Research.
Kyiv. Ukraine. 2018. Vol. 9. № 3. 83-90.
Pavlo Fedirko, Volodymyr Krol, Serhii Kiurchev
(2017). Materials science and metalworking: collective
monograph. Kraków; Kamianets-Podilskyi. 355.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).