КЛАСИФІКАЦІЯ РОБОЧИХ ОРГАНІВ ТИПУ «НІЖ» ЗАСОБІВ ДЛЯ ПРИГОТУВАННЯ І РОЗДАВАННЯ КОРМІВ
Abstract
В статті наведена актуальність і важливість використання в тваринництві засобів для приготування і роздавання кормів. Проведено огляд наукової літератури в якій проаналізовано основні напрямки розробки в країнах Європейського союзу цих машин. Надійність механізму подрібнення-змішування представлених машин залежить від довговічності робочих органів. Заводами-виробниками засобів для приготування і роздавання кормів виготовляються понад сто різних модифікацій робочих органів типу «ніж». Вивчено умови експлуатації та характерні пошкодження ножів. Ножі інтенсивно зношуються під комплексним впливом механічних і фізико-хімічних факторів. Основними дефектами ножів є знос ріжучих крайок та посадочних отворів для кріплення. Втрати металу при зношуванні складають не більше 5...15% від початкової маси ножа.
Для оцінки технічного стану та забезпечення працездатності робочих органів машин проведено ряд заходів. Розроблено класифікацію робочих органів типу ніж засобів для приготування і роздавання кормів. Система включає вісім основних та двадцять чотири підгрупи конструкцій ножів. Встановлена необхідність постійного моніторингу нових конструкцій робочих машин. Представлені ножі, які встановлені на засобах для приготування і роздавання кормів фірми Kuhn. Система підготовки працівників, які можуть професійно оцінити технічний стан, забезпечить підтримання справності, працездатності та відновлення ресурсу відповідних деталей.References
Болтянська Н. І. Підвищення експлуатаційної надійності машин і обладнання тваринництва прогнозуванням кількісного та номенклатурного складу запасних частин: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук. 05.05.11. Таврійська ДАТА. Мелітополь. 2005. 23 с.
Журтов А. Х., Галушко С. А., Сысоев Д. П. Обоснование вертикального шнекового рабочего органа с серповидными сегментами // ?нновационная деятельность в модернизации АПК. Материалы Международной научно-практической конференции студентов, аспирантов и молодых ученых. г. Курск. 7-9 декабря 2016 г. Ч. 1. Курск. ?зд-во КГСХА. 2017. С. 225—228.
Фролов В. Ю., Сысоев Д. П., Журтов А. Х. Анализ процесса резания длинно-стебельных кормов сегментом криволинейной режущей кромкой // Научный журнал КубГАУ. №103 (09). 2014. Краснодар. 2014. http://ej.kubagro.ru/2014/09/pdf/52.
Хмельовський В. С., Пилипенко О. М., Ачкевич О. М. Класифікація багатофункціональних роздавачів-змішувачів // Вісник Харківського Національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. Харків. 2009. Вип. 79. С. 286—294.
Карабиньош С. С., Кучерявий В. М., Шугайло Ю. В. Обґрунтування технічного стану ножів сегментних // Механізація і електрифікація сільського господарства. 2011. Вип. 95. С. 368—374.
Костенко В., Заболотько О., Хмельовський В. Ефективність використання комбінованих транспортно-технологічних засобів для годівлі ВРХ // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: техніка та енергетика АПК. Київ. 2015. Вип. 212/2. С. 115—122.
Новицький А. В. Оцінка надійності засобів для приготування і роздавання кормів в залежності від умов і режимів їх експлуатації // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: техніка та енергетика АПК. Київ. 2015. Вип. 212. С. 141—147.
Rogovskii I. L., Melnyk V. I. Model of parametric synthesis rehabilitation agricultural machines // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: техніка та енергетика АПК. Київ. 2016. Вип. 241. С. 387—395.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).