Динаміка виробництва баранини й молока овець у світі та в Україні
DOI:
https://doi.org/10.31548/animal2020.03.084Ключові слова:
вівчарство, динаміка, баранина, овече молокоАнотація
Останнім часом в Україні інтенсивно розвивається вівчарство м’ясного і молочного напрямів. У статті проаналізовано та узагальнено дані ФАО щодо динаміки виробництва баранини й молока овець у світі та в Україні за період 2008-2018 рр. Результати досліджень свідчать, що світове виробництво баранини загалом за вказаний період збільшилось на 14 %. Значний приріст цього виду м’яса одержано у Чаді (2,15 рази), Узбекистані (1,95 рази) і Алжирі (1,82 рази). У Європі лідерами з виробництва баранини є Велика Британія (289 тис. т), Росія (205,1 тис. т) і Іспанія (119,6 тис. т). Показники виробництва баранини в Іспанії за досліджуваний період зменшились на 23,8 %, у Новій Зеландії, Франції і Судані відповідно на 21,2; 21,5 і 20,4 %. Виявлено зменшення значень цього показника у Великій Британії на 12,8 %, Сирії – 12,6 та Індії – на 12,2 %. В Україні виробництво баранини у 2018 році становило 7,8 тис. т, що на 7,14 % менше у порівнянні з 2008 роком. Провідні країни-виробники овечого молока – це Туреччина, 13,6 % світового обсягу, Китай – 11,1 та Греція – 7,1 %. Високі прирости виробництва молока за вказаний період отримано у Туреччині (2,15 рази) і Малі (1,92 рази). Відносно хороший приріст виробництва молока за останні 10 років одержано в Ірані (1,37 рази), Франції (1,33 рази) та Іспанії (1,24 рази). Значно зменшилось виробництво овечого молока в Судані, Сирії, Індії та Італії, відповідно на 17,7; 9,2; 7,67 та 7,05 %. Загалом світове виробництво молока овець за досліджуваний період збільшилось на 16,6 %. В Україні у 2018 році одержано 18,1 тис. т овечого молока, що на 24,3 % менше у порівнянні з 2008 роком. Зниження виробництва баранини й овечого молока обумовлено зменшенням поголів’я овець в Україні на 29,6 % (різниця з даними 2018 і 2008 років).
Посилання
Vdovychenko, Yu., Zharuk, P. (2019). Genetic resources of sheep in Ukraine [Henetychni resursy ovets v Ukraini]. Bulletin of agricultural science. 5 (794). 38-44. (in Ukrainian). https://doi.org/10.31073/agrovisnyk201905-05
Goncharenko, I. V., Vinnichuk, D. T., Bogdanova, N. V. (2018). Combining of dairy cattle and sheep breeding perspective or last choice? [Sochetanie molochnogo skotovodstva i ovczevodstva - real'naya perspektiva ili vy'nuzhdennaya mera?]. Ukrainian Journal of Ecology. 8 (1). 838-844. (in Russian). https://doi.org/10.15421/2018_282
Dankvert, S. A., Holmanov, A. M., Osadchaya, O. Y. (2010). Sheep farming in the countries of the world [Ovczevodstvo stran mira]. Moscow. 190. (in Russian).
Komlatskiy, V. I. (2016). Development prospects of meat and dairy sheep breeding in Soothern Russia [Perspektivy' razvitiya myaso-molochnogo ovczevodstva na yuge Rossii]. Collection of scientific papers SKNIIZH. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/perspektivy-razvitiya-myaso-molochnogo-ovtsevodstva-na-yuge-rossii Accessed on 25.10.2020. (in Russian).
Tsynguyeva, V. V. (2015). Features of development of sheep breeding in the world and Russia. Economy and business: theory and practice. 1. 117-121.
Khanbabayev, T.G. (2019). Sheep farming and its prospects in the republic of Dagestan [Ovczevodstvo i ego perspektivy' v respublike Dagestan]. Mining agriculture. 2. 23-28. (in Russian).
De-Arriba, R., Sänchez-Andres, A. (2014). Production and productivity in Eastern and Western European sheep farming: a comparative analysis. Livestock Research for Rural Development, 26 (4). (in Spain).
FAOSTAT. URL: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QL Accessed on 29.10.2020.
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).