Динаміка виробництва баранини й молока овець у світі та в Україні

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/animal2020.03.084

Ключові слова:

вівчарство, динаміка, баранина, овече молоко

Анотація

Останнім часом в Україні інтенсивно розвивається вівчарство м’ясного і молочного напрямів. У статті проаналізовано та узагальнено дані ФАО щодо динаміки виробництва баранини й молока овець у світі та в Україні за період 2008-2018 рр. Результати досліджень свідчать, що світове виробництво баранини загалом за вказаний період збільшилось на 14 %. Значний приріст цього виду м’яса одержано у Чаді (2,15 рази), Узбекистані (1,95 рази) і Алжирі (1,82 рази). У Європі лідерами з виробництва баранини є Велика Британія (289 тис. т), Росія (205,1 тис. т) і Іспанія (119,6 тис. т). Показники виробництва баранини в Іспанії за досліджуваний період зменшились на 23,8 %, у Новій Зеландії, Франції і Судані відповідно на 21,2; 21,5 і 20,4 %. Виявлено зменшення значень цього показника у Великій Британії на 12,8 %, Сирії – 12,6 та Індії – на 12,2 %. В Україні виробництво баранини у 2018 році становило 7,8 тис. т, що на 7,14 % менше у порівнянні з 2008 роком. Провідні країни-виробники овечого молока – це Туреччина, 13,6 % світового обсягу, Китай – 11,1 та Греція – 7,1 %. Високі прирости виробництва молока за вказаний період отримано у Туреччині (2,15 рази) і Малі (1,92 рази). Відносно хороший приріст виробництва молока за останні 10 років одержано в Ірані (1,37 рази), Франції (1,33 рази) та Іспанії (1,24 рази). Значно зменшилось виробництво овечого молока в Судані, Сирії, Індії та Італії, відповідно на 17,7; 9,2; 7,67 та 7,05 %. Загалом світове виробництво молока овець за досліджуваний період збільшилось на 16,6 %. В Україні у 2018 році одержано 18,1 тис. т овечого молока, що на 24,3 % менше у порівнянні з 2008 роком. Зниження виробництва баранини й овечого молока обумовлено зменшенням поголів’я овець в Україні на 29,6 % (різниця з даними 2018 і 2008 років).

Біографія автора

  • автор V. M. Turynskiy, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    Факультет тваринництва та водних біоресурсів, доцент кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві

Посилання

Vdovychenko, Yu., Zharuk, P. (2019). Genetic resources of sheep in Ukraine [Henetychni resursy ovets v Ukraini]. Bulletin of agricultural science. 5 (794). 38-44. (in Ukrainian). https://doi.org/10.31073/agrovisnyk201905-05

Goncharenko, I. V., Vinnichuk, D. T., Bogdanova, N. V. (2018). Combining of dairy cattle and sheep breeding perspective or last choice? [Sochetanie molochnogo skotovodstva i ovczevodstva - real'naya perspektiva ili vy'nuzhdennaya mera?]. Ukrainian Journal of Ecology. 8 (1). 838-844. (in Russian). https://doi.org/10.15421/2018_282

Dankvert, S. A., Holmanov, A. M., Osadchaya, O. Y. (2010). Sheep farming in the countries of the world [Ovczevodstvo stran mira]. Moscow. 190. (in Russian).

Komlatskiy, V. I. (2016). Development prospects of meat and dairy sheep breeding in Soothern Russia [Perspektivy' razvitiya myaso-molochnogo ovczevodstva na yuge Rossii]. Collection of scientific papers SKNIIZH. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/perspektivy-razvitiya-myaso-molochnogo-ovtsevodstva-na-yuge-rossii Accessed on 25.10.2020. (in Russian).

Tsynguyeva, V. V. (2015). Features of development of sheep breeding in the world and Russia. Economy and business: theory and practice. 1. 117-121.

Khanbabayev, T.G. (2019). Sheep farming and its prospects in the republic of Dagestan [Ovczevodstvo i ego perspektivy' v respublike Dagestan]. Mining agriculture. 2. 23-28. (in Russian).

De-Arriba, R., Sänchez-Andres, A. (2014). Production and productivity in Eastern and Western European sheep farming: a comparative analysis. Livestock Research for Rural Development, 26 (4). (in Spain).

FAOSTAT. URL: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QL Accessed on 29.10.2020.

Завантаження

Додаткові файли

Опубліковано

2020-09-30