Забійні якості та біологічна цінність м’яса кролів за згодовування вітамінно-мінеральної добавки «Tekro»

Ключові слова: кролі, годівля, вітамінно-мінеральна добавка, премікс, ріст, забійні якості, біологічна цінність

Анотація

Проблема повноцінного мінерального і вітамінного живлення у кролівництві є на сьогодні актуальною, не зважаючи на нові відкриття, а дослідження в цьому напрямку тривають як в Україні, так і в усьому світі.  В роботі наведені результати експериментальних досліджень з вивчення впливу різних доз вітамінно-мінеральної добавки «Tekro» у раціонах молодняку кролів на їхню продуктивність, забійні якості та біологічну цінність м’яса. Одержані дані росту організму, масометричні показники тушки та внутрішніх органів кролів дослідних груп після забою вказують про позитивний вплив застосування вітамінно-мінеральної добавки «Tekro» на інтенсивність розвитку організму та окремих внутрішніх органів, що сприяє посиленому перебігу обмінних процесів і нарощуванню більшої маси тіла у тварин дослідних груп. Згодовування вітамінно-мінеральної добавки кролям дослідних груп новозеландської породи впродовж 45 діб сприяло кращій трансформації поживних речовин корму в продукцію. У кролів 3 дослідної групи, яким разом з основним раціоном згодовували 3,5 % преміксу «Tekro» у 90 добовому віці, були зафіксовані найвищі показники маси тіла, які різнились на 8,89 % у порівнянні з показниками контрольної групи. У комплексі показників, які характеризують харчову цінність м’яса кролів, досліджували сенсорні показники, які характеризують якість м’яса кролів: смак, колір, рН, соковитість, вологомісткість, пружність, аромат, “мармуровість” тощо. Встановлено, що за зовнішнім виглядом тушок і м’язів у контрольній групі зразки набрали 8,4 бала. У 3 та 4-й дослідних групах кількість балів за цим показником була вищою на 1,2 %. Різниця мала характер тенденції. Вивчаючи аромат м’яса встановлено, що у контролі за цим показником зразки набрали 7,8 бала. У зразках м’яса із 3 та 4 дослідної групи аромат був більш ідентичний натуральному, тому зразки отримали на 2,6 % вищі бали. За смаком найбільше балів набрали зразки із 3 дослідної групи. Порівнюючи із контролем показник був більшим на 3,6 %. Досліджуючи соковитість м’яса кролів виявлено, що зразки, одержані із туш 2 та 3 дослідної групи, мали тенденцію до зростання цього показника. В результаті найвищу загальну оцінку було встановлено зразкам м’яса із 3 дослідної групи. Різниця із контролем була в межах тенденції і становила 2,4 %. Згодовування кролям вітамінно-мінеральної добавки сприяє отриманню доброякісної м’ясної продукції з високими кулінарними властивостями. Даних, які б підтверджували вплив вітамінно-мінеральних добавок до складу комбікормів на синтез токсичних речовин у м’язовій тканині або погіршення якості м’яса кролів, не було одержано. Біологічна цінність зразків м’язової тканини кролів 2-ї дослідної групи практично не відрізнялась від даних контролю. Збільшення показника було лише на 0,11 %.  Виявлено, що біологічна цінність м’язової тканини від тварин 4-ї дослідної групи була більшою, ніж у контролі. Різниця становила 2,6 %. М’ясо, одержане від кролів 3-ї дослідної групи, яким згодовували комбікорм із вмістом мінерально-вітамінної добавки «Tekro» 3,5 %, за біологічною цінністю переважало показники контролю. Різниця не мала вірогідного характеру і становила 4,1 %. Використання різних доз вітамінно-мінеральної добавки у комбікормі молодняку кролів не призвела до суттєвих змін якості сирих шкурок та хутра.

Посилання

Andreev, S., Ignatenko, Ya. (2007). Perspektivnaya otrasl krolikovodstva [Promising branch of rabbit breeding]. Zhivotnovodstvo Rossii. 10. 9-11.

Kladovschikov, V. F., Aleksandrov, V. N. (2002). Stimulirovat razvitie nutrievodstva i krolikovodstva. [To stimulate the development of nutritional and rabbit breeding]. Krolikovodstvo i zverovodstvo. 3. 23-24.

Klitsenko, H. T., Kulyk, M. F., Kosenko, V. (2001). Mineralne zhyvlennya tvaryn. [Mineral nutrition of animals]. K.: Mineral nutrition of animals, Svit Publication. 575.

Adamson, I., Fisher, H. (1973). Amino acid requirement of the growing rabbit: An estimate of quantitative needs. Journal of Nutrition. 103. 1306-1310. https://doi.org/10.1093/jn/103.9.1306

Spreadbury, D. (1978). A study of the protein and aminoacid requirements of the growing New Zealand White rabbit, with emphasis on lysine and the sulphur containing amino acids. British Journal of Nutrition. 39. 601-613. https://doi.org/10.1079/BJN19780075

Gugołek, A., Jus̈kiewicz, J., Wyczling, P., Kowalska, D., Strychalski, J., Konstantynowicz, M., Zwoliński, C. (2012). Productivity and gastrointestinal tract responses of rabbits fed diets containing rapeseed cake and wheat distillers dried grains with solubles. Animal Production Science. 55 (6). 777-785. https://doi.org/10.1071/AN14206

Xiao, L., Xiao, M., Jin, X., Kawasaki, K. (2012). Transfer of blood urea nitrogen to cecal microbial nitrogen is increased by mannitol feeding in growing rabbits fed timothy hay diet. Animal. 6 (11). 1757-1763. https://doi.org/10.1017/S1751731112000754

Blas, C., Wiseman, S. (2020). The Nutrition of the Rabbit. London, UK. 333. https://doi.org/10.1079/9781789241273.0000

Kononenko, V. K., Ibatulin, I. I., Patrov, V. S. (2000). Praktykum z osnovamy naukovykh doslidzhen u tvarynnytstvi. [Workshop with the basics of scientific research in animal husbandry]. Kyiv. 96.

VNTP APK-05.07. (2008). Vidomchi normy tekhnolohichnoho proektuvannia. Pidpryiemstva zvirivnytstva ta krolivnytstva. [Departmental standards of technological design. Animal husbandry and rabbit breeding enterprises]. Ministerstvo ahrarnoi polityky Ukrainy. Kyiv. 65.

Yakubchak, O. M., Khomenko, V. I., Taran, T. V. (2005). Tekhnolohiia miasa ta moloka. Metodychni vkazivky do vykonannia laboratornykh robit ta samostiinoi pidhotovky studentiv. [Metodychni vkazivky do vykonannia laboratornykh robit ta samostiinoi pidhotovky studentiv]. Kyiv: NAU. 43.

Mykytiuk, P. V., Bukalova, N. V., Dzhmil, V. I. (2004). Metodychni vkazivky shchodo vykorystannia infuzorii Tetrakhimena piriformis (mikrometod) dlia toksykoz-biolohichnoi otsinky silskohospodarskykh produktiv ta vody. [Guidelines for the use of infusoria Tetrachimena piriformis (micromethod) for toxicosis-biological assessment of agricultural products and water]. Bila Tserkva. 22.

Опубліковано
2021-02-26