Однорідність добових курчат м’ясного кросу за сортування інкубаційних яєць за масою

Ю. О. Вечеря

Анотація


В останні роки, при інкубації яєць курей сучасних м'ясних кросів, виникає багато питань щодо меж відбору яєць за масою, оскільки кількість яєць, масою більше 70 г, є досить значною, а інкубація таких яєць вимагає внесення змін до нормативних документів, а також технології, зокрема, режимів інкубації. Тому, дослідження інкубаційних якостей таких яєць, а також якості отриманого молодняку, є актуальними. При цьому, оцінка однорідності молодняку, отриманого з яєць різної маси, є важливою при організації технологічного процесу виробництва м'яса курчат-бройлерів. Науково-господарський дослід проводився в умовах інкубаторно-птахівничої станції господарства з виробництва м’яса курчат-бройлерів ТОВ «Вінницька птахофабрика». Матеріалом для досліду були інкубаційні яйця курей батьківського стада кросу «Кобб-500» та добовий молодняк курчат-бройлерів. Установлена однорідність птиці у контрольній і дослідній групах на рівні 87,8, 100 та 96,6%, відповідно. Сортування яєць за масою у межах 61-70 г і 71-82 г призводить до підвищення однорідності добових курчат на 12,2 та 8,8%, що сприятиме покращенню їх подальшого вирощування.


Повний текст:

PDF

Посилання


Базиволяк, С. М. Удосконалення технології виробництва м’яса бройлерів [Текст]: дис. канд. с.-г. наук 06.02.04. / Базиволяк Світлана Михайлівна; Національний аграрний ун-т. – К., 2004. – 139 с.

Блинов, Е. В. Разработка способа повышения однородности промышленного стада кур-несушек: автореф. дисс. канд. с.-х. наук. – Краснодар: ФГОУ ВПО Кубанский государственный аграрный университет, 2009. – 23 с.

Вечеря, Ю. О. Вплив різних чинників на виводимість яєць сільськогосподарської птиці [Текст] / Ю. О. Вечеря //Сучасне птахівництво. – 2015. − № 7-8, С. 22-24.

Гончарик, О. А. Оцінювання якості інкубаційних яєць курей за різних термінів їх зберігання [Текст] / О. А. Гончарик, Н. П. Пономаренко // Сучасне птахівництво. – 2015. − № 10, с. 19-20.

Егорова, А. Оценка однородности стада мясных кур. [Электронный ресурс]: Режим доступа: http://webpticeprom.ru/download/ articles/Ocenkaodnorodnostistadamyasnehkur.pdf.

Кавтарашвили, А. Ш. Пути повышения однородности стада птицы [Текст] / А. Ш. Кавтарашвили, Е. Н. Новаторов, Т. Н. Колокольникова // Птица и птицепродукты. – 2012 – № 4, С. 4-26.

Маилян, Э. С. Особенности инкубации современных кроссов мясной птицы / [Электронный ресурс] / Режим доступа: http://webpticeprom.ru/ru/articles-incubation.html?pageID=1326705216.

Плохинский, Н. А. Руководство по биометрии для зоотехников. [Текст] / Н. А. Плохинский // − Москва: Колос. − 1969. – 256 с.

Лотте, Ф. Оптимизация однородности цыплят посредством высокого уровня инкубационной практики / [Электронный ресурс] / Режим доступа: http://webpticeprom.ru/ru/articlesincubation.html?pageID=117308041.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.