ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРСТКА МІКРОБНОГО ФОНУ ПОВІТРЯ ПТАШНКІВ ЗА РІЗНХ ССТЕМ ВРОЩУВАННЯ КУРЧАТ



M. Kucheruk, D. Zasekin

Анотація


Надмірний мікробний тиск у пташниках створює умови
для погіршення стану здоров’я птиці й зниження її продуктивності. В
статті здійснено аналітичний огляд систем утримання курчат-
бройлерів, розглянуто як органічне вирощування птиці відрізняється від
умов кліткового та вільно-вигульного утримання курей. Показано
результати бактеріологічного дослідження повітря пташників щодо
накопичення в них мікроорганізмів за традиційної, вільно-вигульної та
органічної системи утримання птиці.
Найменшу кількість мікрофлори з повітря було виділено за
органічного вирощування курчат-бройлерів. Найбільшу кількість
патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів виділили з пташника
традиційної системи вирощування. В умовах сертифікованого
органічного господарства було проведено дослід щодо випробування у
якості
натуральних
профілактичних
препаратів
пробіотику,
бактеріоцину та постбіотику (оскільки превентивне використання
антибіотиків заборонене у органічному тваринництві). В єксперименті
використовувались курчата-бройлери кросу Кобб 500.
Практично неможливо повністю позбутися аерогенної мікрофлори,
проте, контролювати та підтримувати її на допустимому рівні за
органічного вирощування птиці цілком необхідно. В приміщенні курчат
контрольної групи впродовж всього досліду реєстрували більш високе
загальне мікробне число повітря порівняно з повітрям дослідних груп.
Ключові слова: мікрофлора повітря, курчата-бройлери,
органічне птахівництво, вільно-вигульне утримання, традиційне
утримання


Повний текст:

PDF

Посилання


Kozhemyaka, N. (2002). Profilaktika bolezney kur [Preventing diseases of

chickens]. Ptitsevodstvo, 5, 30−32.

Ushkalov, V. O., Holovko, A. M., Vyhovska, L. M. (2011). Monitornynh

zbudnyka salmonelozu – efektyvnyi instrument poperedzhennia spalakhiv toksykoinfektsii

[Monitoring the causative agent of salmonellosis – effective tool for preventing poisoning

outbreaks]. Aktualnyie voprosy sovremennogo ptitsevodstva, 301–306.

Kucheruk, M. D., Zasiekin, D. A., Dymko, R. O., Shcherbyna, O. A. (2017).

Sanitarno-hihiienichni umovy utrymannia ptytsi za orhanichnoho vyroshchuvannia

yak chynnyk produktyvnosti [Sanitary and hygienic conditions of poultry keeping for

organic cultivation as a factor of productivity]. Bioresursy i pryrodokorystuvannia

Ukrainy, 5−6 (9). doi : http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Bio/article/view/9605.

Zon, G. A. (1990). Patogennost mikroflory ptichnikov i tehnologiya

soderzhaniya tsyplyat [Pathogenicity of poultry microflora and technology of keeping

chickens]. Tez. dokl. NO SSSR VNAP, 162−163.

Leenstra, F., Maurer, V., Bestman, M., Sambeek, F., Zeltner, E.,

Reuvekamp, B., Galea, F., Niekerk, T. (2012). Performance of commercial laying hen

genotypes on free range and organic farms in Switzerland, France and The

Netherlands. British Poultry Science, 53 (3), 282−290.

Hoste, H., Sotiraki, S., Mejer, H., Heckendorn, F., Maurer, V., Thamsborg,

S. (2014). Alternatives to Synthetic Chemical Antiparasitic Drugs in Organic

Livestock Farming in Europe, Prototype for Sustainable Agricultures. Springer

Science+Business Media, Dordrecht, 149−169.

Zasiekin, D. A., Kucheruk, M. D., Melnyk, V. V., Dymko, R. O. (2017).

Eubiosis of poultry intestinal tract as a factor of its high productivity. Suchasne

ptakhivnytstvo, 5−6, 35−38.

Crandall, S. P., Seideman, G. S., Ricke, C. A., O’Bryan, А. (2009).

Organic poultry: Consumer perceptions, opportunities, and regulatory issues. The

Journal

of

Applied

Poultry

Research,

(4),

−802.

doi

:

http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Bio/article/view/9605.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.