Мікробіологічні показники консервів м’ясних з яловичини за зберігання

Автор(и)

  • V. I. Khomutenko National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
  • O. M. Iakubchak National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31548/ujvs2019.04.014

Анотація

Анотація. Дослідженнями встановлено, що кількість МАФАнМ м’ясних консервів з яловичини за №№ 1–7, 9, 10 після їх виготовлення та зберігання упродовж одного та двох років відповідали нормативним показникам 1,1х102 КУО / г. У м’ясних консервах за №8 «Яловичина тушкована вищого ґатунку» КМАФАнМбув дещо невірогідно був підвищеним у 1,27 раза порівняно з нормативним показником, а також вірогідно підвищеним порівняно з консервою № 6 (контроль) – у 14,0 разів (р < 0,001); за зберігання упродовж 1 та 2 років КМАФАнМ був незначно вірогідно підвищеним, відповідно, (1,47 ± 0,22) х 102 (р < 0,001) та (1,51 ± 0,35) х 102 КУО / г (р < 0,001) порівняно з показниками консервів м’ясних після виготовлення.

У зразку м’ясних консервів № 7 було виявлено 1,0 КУО / г спороутворюючих мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів виду В. subtilis. За зберігання м’ясних консервів з яловичини упродовж року виявлено збільшення кількості спороутворюючих мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів виду В. subtilis у зразку м’ясних консервів №7 – 3 ± 1 КУО / г (р < 0,01), а упродовж 2 років – 6 ± 1 КУО / г (р < 0,001), що не перевищувало нормативу (не більше 11 КУО / г). У зразках за №№ 2, 3, 9 упродовж одного року зберігання були виявлені по 2 ± 1 колонії пліснявих грибів, що у 2,0 рази (р < 0,001) більше, порівняно з показниками, отриманими відразу після виготовлення м’ясних консервів, а у зразку консерви № 8 виявлено S. aureus. За зберігання м’ясних консервів упродовж 2 років у зразках за №№ 2, 3, і 9 виявлено також збільшення пліснявих грибів відповідно 5 ± 1 (р < 0,01), 4 ± 1 (р < 0,05), 6 ± 1 (р < 0,001) колоній.

За мікробіологічними показниками промислової стерильності м’ясні консерви з яловичини за №№ 2, 3, 8, 9 не відповідали нормативам ДСТУ 4450.

За контролю температурного режиму м’ясних консервів у зразках 2, 3, 7, 9 було встановлено порушення температурного режиму зберігання – температура у літній період становила 35 ± 3 °С, відносна вологість – 84 ± 5 %. Інші зразки м’ясних консервів упродовж року зберігалися за належної температури та часу, як зазначено в чинному ДСТУ 4450.

Розроблений удосконалений метод встановлення критерію гігієни технологічного процесу виробництва консервів м’ясних з яловичини щодо визначення термофільної мікрофлори: n = 5, с = 3; m = 50 КУО / г; М = 200 КУО / г.

Ключові слова: мікробіологічний ризик, м’ясні консерви, яловичина, безпечність, КМАФАнМ, промислова стерильність

Посилання

Bohatko, N. M., Sakhniuk, N. I., Bohatko, D. L. (2013). Zastosuvannia mikrobiolohichnykh kryteriiv v Ukraini za vstanovlennia bezpechnosti kharchovykh produktiv. Zbirnyknauk. Prats Kharkivskoi derzhavnoi zooveterynarnoi akademii. Problemy zooinzhenernoi ta veterynarnoi medytsyny. «Veterynarninauky», Kharkiv, 2(26):254-259.[inUkrainian].

Bosilevac, J. M., Michael, N. G., Dayna, M. B., Terrance, M. A., Mohammed, K. (2007). Microbiological characterization of imported dome boneless) Beef trim used for Grouned beef .J.Food protection, 70(2): 440-449.

https://doi.org/10.4315/0362-028X-70.2.440

Khitska, O. A. (2018). Ryzyk-oriientovana systema kontroiu bezpechnosti kharchovykh produktiv: analiz mizhnarodnoho ta natsionalnoho zakonodavstva. Zbirnyk naukovykh prats Kharkivskoi derzhavnoi zooveterynarnoi akademii «Problemy zooinzhenerii ta veterynarnoi medytsyny». «Veterynarni nauky», Kharkiv, 35(2)3:102-106. [inUkrainian].

Herasymenko, I. Persianova, M. M'iasnykova, M. i in. (2001). Mikrobiolohichnyi kontrol konservnoho vyrobnytstva. Kharchova promuslovist. 12:19-20. [inUkrainian].

Mikrobyolohyia pyshchevukh produktov y kormov dlia zhyvotnukh. Obshchye rukovodstva po mykrobyolohycheskym yssledovanyiam. DSTU ISO 7218. Data nachala deistvyia 01.01.2016. Rezhym dostupuhttp://online.budstandart.com/ru/catalog/doc- page.html?id_doc=82219[inUkrainian].

Mikrobiolohiia kharchovykh produktiv i kormiv dlia tvaryn. Horyzontalnyi metod pidrakhunku mikroorhanizmiv. Tekhnika pidrakhuvannia kolonii za temperatury 30°S (ISO 4833:2003, IDT). DSTU ISO 4833. Data pochatku dii 01.10.2007. Derzhavnyi Standart Ukrainy. Rezhym dostupuhttps://national_standards_ukr.academic.ru/26510/%D0%94%D0%A1%D0%A2%D0%A3_ISO_4833%3A2006[inUkrainian].

Mykhalski, T., Liliie, F., Dosin, A. (2006). Upravlinnia yakistiu u kharchovii promyslovosti iz vrakhuvanniam Yevropeiskoho kharchovoho kodeksu i mizhnarodno vyznanykh standartiv: dovidnyk. Lviv: PAIS, 336.[inUkrainian].

Nadia Ibrahim Abdulaali and Dahfer Abed Ali Alobaidi (2018). Effect of storage conditions on some sensory markers and bacteriological quality of corned beef cans stored at 4°C. Current Research in Microbiology and Biotechnology, 6 (2):1616-1621.

Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv: Zakon Ukrainy, 2014. Rezhym dostupu http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80 [inUkrainian].

Yakubchak, O. M., Melnyk, M. A. (2004). Analiz ryzykiv pry vyrobnytstvi produktsii tvarynnoho pokhodzhennia.Miasnoi byznes. 10:17-20. [inUkrainian].

Yemtsev, V. I. (2013). Osoblyvosti formuvannia konkurentospromozhnosti pidpryiemstv m'iasnoipromyslovosti Ukrainy. Nauk. visn. Uzhhorod. un-tu, Uzhhorod, 100-105.[inUkrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-17

Номер

Розділ

Статті