Зміни кількісного та якісного складу мікрофлори рубця у телят за впливу сірковмісних амінокислот
Анотація
Тривалий час вважалось, що мікроорганізми рубця жуйних тварин можуть синтезувати достатню кількість мікробного білка, який за- безпечить потреби організму в замінних і незамінних амінокислотах. Разом з тим, не враховувалась наявність у раціонах як критичних, так і лімітуючих амінокислот. Для молодняка великої рогатої худоби особ- ливо часто не вистачає сірковмісних амінокислот метіоніну та цисти- ну. Активність і присутність у рубці молодняка великої рогатої худоби мікрофлори є свідченням нормального перебігу ферментативних проце- сів у цьому органі. Додаткове введення до раціону телят сірковмісних амінокислот метіоніну і цистину сприяло збільшенню кількості різнома- нітних корисних мікроорганізмів у рубці тварин та їхньої ферментатив- ної активності, внаслідок чого встановлено краще засвоєння поживних речовин, які входять до складу раціону телят.
Посилання
Николаев А. Я. Биологическая химия / А. Я. Николаев. – М.: Медицинское информационное агентство, 2001. – С. 325.
Ніщеменко М. П. Вплив комплексного застосування метіоніну та цистину на амінокислотний склад крові телят та їх продуктивність / М. П. Ніщеменко, А. П. Штепенко // Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин. – Львів.
–2009. – №3. – С. 37-41.
Ніщеменко М. П. Вплив сірковмісних амінокислот на кількісний і якісний склад мікрофлори рубця та їхню ферментативну активність / М. П. Ніщеменко, А. П. Штепенко, О. В. Чуб // Науковий вісник НУБіПУ. – 2010. – №151. – Ч.1. – С. 227-230.
Тараканов Б. В. Влияние аминокислот на ферментативную активность микрофлоры рубца / Б. В. Тараканов // Зоотехния. – 2003. – № 6. – С. 11-13.
Огородник Н. З. Вплив азотних, енергетичних і мінеральних сполук на ріст і метаболічну активність мікроорганізмів рубця телят:автореф. дис… канд. вет. наук: спец. 03.00.04 "Біохімія" / Огородник Наталія Зіновіївна; Інститут біології тварин. – Львів, 2002. – С. 2-12.
Курилов Н. В. ?спользование протеина кормов животными / Н. В. Курилов, А. Н. Кошаров. – М.: Колос, 1979. – С. 37-115.
Алиев А. А. Достижения физиологии пищеварения сельскохозяйственных животных в ХХ веке / А. А. Алиев // Сельскохозяйственная биология. – 2007. –
№ 2. – С. 12-27.
Янович В. Г. Біологічні основи трансформації поживних речовин у жуйних тварин / В. Г. Янович, Л. І. Сологуб. – Львів, 2000. – 384 с.
Паска М. З. Метаболічні реакції організму бугайців поліської м’ясної породи залежно від типів вищої нервової діяльності при згодовуванні кормової добавки мікроліповіт / М. З. Паска, М. Г. Личук // Наук. Вісн. Львівського НУВМБ ім. С. З. Гжицького – 2014. – Т.16, №2. Ч.2 – С. 258-265.
Alberts B. The molecular Biology of the Cell / B. Alberts, D. Bray. – New-York.
– 1995. – Р. 540.
Civilek V. N. Regulation of pancreatic B-cell mitochondrial metabolism: influence of Ca2+ substrate and ADP / V. N. Civilek, J. T. Deeney // Biochem. J. – 1996. –Vol. 318. – № 2. – P. 615-621.
Giroux L. Role of lysine, methionine and arginine in the regulation of hypercholesterole miainrabbits / L. Giroux, E. Kurowska, K. Carroll // J. Biochem. – 1999. – № 10. – P. 166-171.
Hiroaki O. Function sofsulfur-containing amino acids inlipid metabolism/
O. Hiroaki // The Journal of Nutrition. – 2006. – № 6. – Р. 20-45.
Kennedy P. M. The degradation and utilization of endogenousurea in the gastrointestinal tract of ruminants: are view / P. M. Kennedy, L. P. Milligan //
Canadian Journal of Animal Science. – 1980. – Vol. 60. – P. 205-221. ‒
Wilson J. D. Hormones and hormone saction / J. D. Wilson // Harrison’s
Prinsipleso finternal medicine. – New-York. – 1994. – Vol. 1-2. – P. 1883-1889.
Stipanuk Martha H. Sulfur-containing amino acids / H. Martha Stipanuk. Division of Nutritional Sciences, New York, 1986. – P. 179-196.
##submission.downloads##
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).