Конкурентоспроможність рибного господарства та аквакультури як складова ефективності національної економіки



DOI: http://dx.doi.org/10.31548/bioeconomy2019.01.030

N. Vdovenko, V. Marhasova, Y. Sharilo, L. Mikhalchyshyna

Анотація


У статті досліджено заходи та виокремлено можливості забезпечення конкурентоспроможності рибного господарства і його складових рибальства та аквакультури в нових умовах функціонування національної економіки. Виокремлено можливості забезпечення конкурентоспроможності рибного господарства. Здійснено аналіз розвитку світового рибальства та аквакультури. Зроблено наголос на подоланні проблеми неповноцінного харчування при одночасному веденні органічного виробництва та досягненні конкурентоспроможності рибного господарства. Встановлено, що в середньостроковій перспективі очікується збільшення загальних обсягів виробництва рибної продукції приблизно на 15 %, причому основною складовою збільшення обсягів виробництва буде аквакультура, а щорічні темпи зростання рибальства лишатимуться стабільними (0,3 %), в той час як зростання виробництва продукції аквакультури невпинно збільшуватиметься (5,3 %); у середньостроковій перспективі загальна прибутковість аквакультури як очікується буде помірною, та нарешті стабілізується на рівнях вищих ніж у період високих цін (2006 – 2013 рр.). Запропоновано створити сприятливі умови для забезпечення конкурентоспроможності розвитку галузі на внутрішньому і зовнішньому ринку; налагодити систему формування показників виробництва риби та рибної продукції з урахуванням досвіду дії системи збирання даних про рибне господарство, управління ними в Європейському Союзі на основі положень Регламенту зі збирання даних (DCR) № 1543/2000 від 29.06.2000 та Системи збирання даних (DCF).

Ключові слова


конкурентоспроможність, галузь, ціна, прибуток, вартість, національна економіка, органічна продукція, аквакультура

Повний текст:

PDF

Посилання


OECD (Organization for Economic Co-operation and Development); FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). Agricultural Outlook; Agriculture Statistics (Database); OECD/Food and Agriculture Organisation of the United Nations: Rome, Italy, 2017.

OECD (Organization for Economic Co-operation and Development); FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). Agricultural Outlook 2017-2026; Organization for Economic Co-operation and Development/Food and Agriculture Organization of the United Nations: Paris, France, 2017.

Mente, E. Smaal, A. (2016). Introduction to the special issue on European aquaculture development since 1993: The benefits of aquaculture to Europe and the perspectives of European aquaculture production. Aquac. Int, 24 : 693-698.

https://doi.org/10.1007/s10499-016-0003-3

Bostock, J. Lane, A. Hough, C. Yamamoto, K. (2016). An assessment of the economic contribution of EU aquaculture production and the influence of policies for its sustainable development. Aquac. Int, 24 : 699-733.

https://doi.org/10.1007/s10499-016-9992-1

Vasyuta O. P. Miroshnyk M. V. (2014). Konkurentospromozhnistʹ haluzi yak skladova efektyvnosti natsionalʹnoyi ekonomiky. Biznes Informats, 2 : 160-166.

Novak N. P. (2016). Pryntsypy ta konkurentni perevahy rozvytku orhanichnoho silʹsʹkohospodarsʹkoho vyrobnytstva v Ukrayini. Ahrosvit, 9 : 30-33.

Kozlovsʹkyy S. V. (2017). Zabezpechennya stiykosti ta rozvytku suchasnykh ekonomichnykh system: [monohrafiya]. Vinnytsya : Nilan-LTD, 554.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.