Особливості функціонування галузі м’ясного скотарства
DOI: http://dx.doi.org/10.31548/bioeconomy2019.01.124
Анотація
У статті розглянуто сучасний стан розвитку м’ясного скотарства, досліджено динаміку його основних показників, а також фактори, які стримують розвиток галузі.
Визначено, що скотарство є надзвичайно важливою галуззю сільського господарства, проте нестабільність соціально-економічної ситуації, низький рівень концентрації капіталу в аграрній сфері, диспаритет цін між сільськогосподарською продукцією і продукцією промисловості та його наслідки зумовили хронічні негаразди в даній галузі.
Встановлено, що скорочення поголів’я тварин, погіршення його якісного складу спричинили зниження якості продукції та зменшення об’ємів її виробництва, і як наслідок споживання цінних продуктів харчування. Тому для стабілізації ситуації в даній галузі з боку держави варто запроваджувати механізм державної підтримки розвитку тваринництва з метою відновлення потенціалу галузі та забезпечення населення продуктами харчування, а країну – стабільними міжнародними позиціями.
Обґрунтовано, що невід’ємною умовою ефективного господарювання в галузі м’ясного скотарства є активне використання переваг ринкових відносин. Виробничо-економічні зв'язки у м’ясопродуктовому підкомплексі мають базуватись на взаємоузгодженій співпраці на стадіях виробництва сировини, її переробки та споживання готової м’ясної продукції, а також створенні інтегрованих виробничих формувань.
Доведено, що одним із вирішальних факторів поступального розвитку галузі м’ясного скотарства є кормова база та нарощування селекційного ядра. Зазначено, що відносини між виробниками продукції скотарства і переробними підприємствами повинні базуватись на об'єктивно-обґрунтованій ціновій політиці, яка виключала б ціновий диспаритет у відносинах учасників м'ясопродуктового підкомплексу країни.Повний текст:
PDFПосилання
P.R.Putsenteilo. Osoblyvosti funkcionuvannya myasnogo skotarstva Kanady i SShA [Features of the operation of meat cattle in Canada and the United States]. Retrieved from: http://dspace.tneu.edu.ua/bitstream/316497/3557/1/CPE_2_2011.pdf
Y.V. Kernasyuk. Rynok myasa vrx v Ukrayini: problemyi perspektyvy [Market of cattle meat in Ukraine: problems and prospects]. Retrieved from: http://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/7925-rynok-miasa-vrkh-v-ukraini-problemy-i-perspektyvy
V.K. Beregovyi Zbilshennya vyrobnycztva yalovychyny ta telyatyny osnovni napryamy vyrishennya prodovolchoyi bezpeky Ukrayiny [An increase in the production of beef and veal is the main direction of Ukraine's food security]. Retrieved from: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3782
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.