Торгові відносини України на ринку зернових культур в умовах пандемії COVID-19



DOI: http://dx.doi.org/10.31548/bioeconomy2020.01.028

Y. O. Voitovska, S. O. Ostapenko

Анотація


Пандемія вірусу COVID-19, що вибухнула на початку 2020 року, стала загрозою людству планети, нанесла збитків світовій економіці та  привнесла зміни в перебіг торгових відносин, як на глобальному так і на місцевому рівнях. Із впровадженням обов’язкових карантинних заходів та обмежень у пересуванні, країнами світу були також застосовані механізми тимчасового регулювання своєї зовнішньоекономічної діяльності в різних галузях та, насамперед, у сфері продовольства та сектору охорони здоров’я. Зернові культури грають важливу роль у забезпеченні національної продовольчої безпеки, будучи одним із основних продуктів харчування населення. Вирощування зернових є також стратегічно важливим компонентом в економічному зростанні України, адже зернові є ключовою товарною групою в зовнішньоекономічній діяльності країни. У статті був розглянутий вплив нових факторів, спричинених пандемією, на поточний торговий баланс України на ринку зернових культур. Зроблено огляд застосованих механізмів регулювання зовнішньоекономічної діяльності країнами на світовому ринку зернових, фокусуючись на найважливіших культурах у товарній структурі експортно-імпортного балансу України. Проаналізовано структуру торгових країн-партнерів України для культур кукурудзи, пшениці та ячменю. На основі методологічних вказівок ФАО для побудови продовольчих балансів (Food Balance Sheets) були розраховані показники самозабезпеченості та імпортозалежності України для вибраних культур зернових – пшениці, кукурудзи та рису. Отримані результати вказали на існування проблеми в забезпеченні національного попиту України рисом. Були сформовані рекомендації щодо необхідних кроків для підвищення рівня самозабезпеченості рисом в Україні.

Повний текст:

PDF

Посилання


AgroReview. (2020). V Ukraiini promonitorily zapasy produktiv harchuvannia [Ukraine conducted monitoring of available food stock]. Available at: https://agroreview.com/news/v-ukrayini-promonitoryly-zapasy-produktiv-harchuvannya

Averchev O.V., Osinnii A.O., Kokhorov A.A. (2017). Suchasnyi stan ta napriamy pidvushchennia vyrobnytstva rysu v Ukraiini [Current state and possible directions to increase efficiency of rice production in Ukraine]. Available at: http://dspace.ksau.kherson.ua/handle/123456789/1255

Brigid McKevith. (2004). Briefing Paper: Nutritional aspects of cereals. British Nutrition Foundation: Nutrition Bulletin, 29, 111-142.

Demchak I.M., Mytchenok O.O., Trofimova G.V. ta in. (2020). Zovnishniotorgovelnyi obig produktsii APK [Volume of foreign trade of agricultural products]. Kyiv: NDI “Ukragropromproduktyvnist”, 36.

FAO Statistics Division. (2007). Estimating Food Consumption Patterns by Reconciling Food Balance Sheets and Household Budget Surveys. Available at: http://www.fao.org/3/i4315e/I4315E.pdf

National Academy of Agrarian Sciences. (2020). Analitychan dovidka pro agrometeorologichni umovy ta stan posiviv silskohospodaskykh kultur na 8 travnia 2020 roku [Analytical report on agrometeorological conditions and the state of crops in Ukraine as of May 8 2020]. Available at: http://naas.gov.ua/newsall/newsnaan/5806/

Pogrishchuk B.V. (2017). Vyrobnychyi potentsial rozvytku risivnytstva v Ukraiini [Production potential of rice production in Ukraine]. The Bulletin of the Kharkiv National Agricultural University of V.V. Dokuchaeva, 3, 68-76.

Skrypnyk A.V., Starychenko Y.M. (2016). Otsinka eksportnoho potentsialu silskogosp odarskoii produktsii Ukraiiny [Assessment of export potential for Ukrainian agricultural products]. The Economy of Agro-Industrial Complex, 8, 14-21.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.