Оцінка концентрації виробників на ринку яловичини
DOI (PDF): http://dx.doi.org/10.31548/bioeconomy2021.01.004
Анотація
У статті здійснено аналіз особливостей функціонування ринку яловичини та його вплив на розвиток економіки країни.
Підкреслено, що беззаперечним фактом є важливість національної продовольчої безпеки та експортний потенціал країни. Наголошено, що важливу роль в даній місії держави відіграє скотарство, яке забезпечує населення цінними продуктами харчування. Тому стан розвитку даної галузі сільського господарства є актуальним на даний час та віднесений до пріоритетних завдань аграрної політики держави.
Проведено аналіз динаміки обсягів виробництва та реалізації яловичини. На основі розрахунку п’яти показників концентрації (коефіцієнта концентрації, індекса Херфіндаля-Хіршмана, Індекса Холла-Тайдмана, Дисперсії ринкових часток, коефіцієнта варіації, коефіцієнта ентропії, коефіцієнта відносної ентропії) визначено особливості конкуренції на вітчизняному ринку виробників м’яса. Розрахунки свідчать, що даний ринок є помірно концентрований з обмеженою олігополією, має слабку ринкову владу суб’єктів господарювання, та високий рівень конкуренції на зовнішньому ринку ВРХ.
Встановлено, що забезпечення конкурентоспроможності вітчизняної яловичини є можливим через відродження галузі м’ясного скотарства на засадах розвитку спеціалізованих підприємств, що дозволить зменшити собівартість продукції, забезпечити доступні для населення ціни на м’ясо ВРХ в умовах зростаючих цін на продовольство, а також стандарти якості продукції для виходу на зовнішні ринки.
Підкреслюється, що ефективний розвиток ринку м’яса сприятиме сталому розвитку аграрної сфери в Україні та підвищить конкурентоспроможність вітчизняної продукції. Залишається широке поле для досліджень механізмів державної підтримки розвитку скотарства з метою відновлення потенціалу галузі та забезпечення країни стабільними міжнародними позиціями.
Ключові слова
Повний текст:
PDFПосилання
Oznaky olihopolistychnoho rynku. (2020). [Signs of an oligopolistic market]. Retrieved from http://www.wikipage.com.ua/1x287f.html
Boiko, V.I. (2016) Skotarstvo ta sezonne budivnytstvo v Karpatakh: sproba klasyfikatsii [Livestock and seasonal construction in the Carpathians: an attempt to classify]. Narodoznavchi zoshyty, 6, 1350-1361.
Ilchuk, M.M. (2004) Efektyvne funktsionuvannia molokoproduktovoho pidkompleksu Ukrainy [Effective functioning of the dairy subcomplex of Ukraine]. K.: Nichlava, 51-61.
Kernasiuk, Yu.V. (2017). Rynok yalovychyny: novi perspektyvy [Beef market: new prospects]. Ahrobiznes sohodni, 24(367), 12-16.
Misiuk, M.V. (2012). Rynok produktsii skotarstva: monohrafiia [Livestock market]. K.: NNTs IAE.
Mykytiuk, V.M. (2012). Vidrodzhennia haluzi skotarstva v umovakh rynkovykh transformatsii: monohrafiia [Revival of the livestock industry in terms of market transformations]. Zhytomyr: ZhNAEU.
Putsenteilo, P.R. (2011). Konkurentospromozhnist miasnoho skotarstva Ukrainy: teoriia i praktyka: monohrafiia [Competitiveness of meat cattle breeding of Ukraine: theory and practice]. Ternopil: VPTs «Ekonomichna dumka TNEU».
Svynous, I.V., & Ibatullin, M.I. (2015). Perspektyvy rozvytku tvarynnytstva v osobystykh selianskykh hospodarstvakh [Prospects for the development of animal husbandry in private farms]. Naukovyi visnyk Mizhnarodnoho humanitarnoho universytetu, 14, 111-115.
Stanko, V.Iu. (2012). Yevropeiski tendentsii rozvytku miasnoho skotarstva [European trends in the development of beef cattle]. Zbirnyk naukovykh prats Tavriiskoho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu (ekonomichni nauky), 2(18), 361-368. https://doi.org/10.1177/1356336X12450797
Shpychak, O.M., Bodnar, O.V., & Kopytets, N.H. (2014). Rynok miasa velykoi rohatoi khudoby. Potochna koniunktura i prohnoz rynkiv silskohospodarskoi produktsii ta prodovolstva v Ukraini na 2014/2015 marketynhovyi rik [Cattle market. Current situation and forecast of agricultural and food markets in Ukraine for the 2014/2015 marketing year]. K.: NNTs IAE, 168-191.
Analiz rynku miasa svizhoho ta subproduktiv v Ukraini. (2020). [ Analysis of the market of fresh meat and offal in Ukraine]. Retrieved from https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-myasa-svezhego-i-subproduktov-ukrainy-2020-god-1
Meat Inform. (2020). Holovnyi miasnyi portal Ukrainy [The main meat portal of Ukraine]. Retrieved from https://meat-inform.com
Indeks tsin miasa na svitovomu rynku: sutsilne podorozhchannia. (2020). [The index of meat prices on the world market: a continuous rise in price]. Retrieved from https://meat-inform.com/novyny-pro-miaso/indeks-tsin-m-iasa-na-svitovomu-rynku-sutsilne-podorozhchannia.html
Lupenko, Yu.O., Mesel-Veseliak, V.Ia., Hryshchenko, O.Iu., & Volosiuk, Yu.V. (2018). Ochikuvani pokaznyky sobivartosti produktsii, yii dokhidnosti ta rentabelnosti v silskohospodarskykh pidpryiemstvakh Ukrainy u 2018 rotsi: metodyka i rozrakhunky [Expected indicators of production cost, profitability and profitability in agricultural enterprises of Ukraine in 2018: methods and calculations]. Kyiv: NNTs «IAE».
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.