Тенденції розвитку підприємств готельної сфери в умовах пандемії covid-19



DOI: http://dx.doi.org/10.31548/economics13(3).2022.65-73

Iryna Kudinova, Sofia Samborska

Анотація


У сучасних умовах готельна сфера має важливе значення для вирішення низки соціально-економічних проблем України.. Саме тому ефективний розвиток та управління готелями набуває актуальності та потребує пошуку нових підходів до їх функціонування в умовах пандемії Covid-19. Метою статті є дослідження теоретичних проблем забезпечення конкурентних переваг підприємств, розробка рекомендацій по формуванню конкурентних переваг підприємств індустрії гостинності в умовах пандемії Сovid-19. У статті обґрунтовано та висвітлено тенденції розвитку підприємств готельної сфери в умовах пандемії Covid-19. Виділено основні напрямки змін, що відбулися в туристичній сфері впродовж останніх років. Наголошено, що готельні підприємства України в сучасних умовах функціонують у середовищі багатовимірної конкуренції, при якій ефективне господарювання залежить від своєчасного впровадження інновацій та використання нових трендів, а також ефективних конкурентоспроможних форм туристичних послуг. Досліджено теоретичні проблеми забезпечення конкурентних переваг підприємств. Зазначено, що вітчизняний туризм на сьогоднішній день став сімейним та екологічним, безпечніше стало мандрувати всередині країни, де менше людей, велика територія і саме головне, не потрібно дотримуватись самоізоляції після повернення. Одним з нових і перспективних напрямів туристичної діяльності, який у світі функціонує вже більше десяти років, є відпочинок у глемпах на природі. Для розвитку глемпінгу в Україні є всі передумови, зокрема наявність значної кількості мальовничих природних місць та різноманіття ландшафтного середовища, доступність до них, тобто шляхи сполучень, й активні люди на місцях, які надаватимуть туристам послуги. Охарактеризовано перспективні напрями підприємств готельної сфери на сучасному етапі, а саме це розвиток екоготельного і глемпінгового підприємництва. Передбачено тенденції та виділено актуальні тренди в індустрії гостинності на найближчий час – соло-подорожі, еко-подорожі, місцевий досвід, персоналізація та штучний інтелект. Наголошено, що створення адекватної системи формуванням конкурентних переваг підприємств індустрії гостинності та туризму в умовах впливу несприятливих епідеміологічних обставин – одне з ключових завдань, яке стоїть сьогодні перед вітчизняними підприємствами цієї сфери. Наукова новизна результатів дослідження полягає в уточненні перспективних напрямів розвитку підприємництва у сфері гостинності за умов пандемії та логістичних обмежень, а також обгрунтування концетуальних переваг екоготельного і глемпінгового підприємництва, як складових розвитку внутрішнього туризму та передумов розв’язання проблеми зайнятості територіальних громад. Розроблено рекомендації по формуванню конкурентних переваг підприємств індустрії гостинності в умовах пандемії

Ключові слова


готельна сфера; індустрія гостинності; Covid-19; інновації; готель

Повний текст:

PDF

Посилання


UNWTO (2021). International Tourism Highlights, 2021 Edition. URL: https://www.eunwto.org/doi/pdf/10.18111/9789284421152

Boyko, V. O. (2021) Hlempinh – novyi trend industrii hostynnosti. [Glamping is a new trend in the hospitality industry]. Tavriyskiy naukoviy visnik. Ekonomika. 8. 22-28. DOI: https://doi.org/10.32851/2708-0366/2021.8.3

Davydenko, I. V. (2017). Hlempinh yak perspektyvna forma rozvytku ekoturyzmu [Glamping as a promising form of ecotourism development]. Naukoviy visnik Mizhnarodnogo gumanitarnogo universitetu. 26. 10-13.

Нranovska, V. G., & Boіko, V. O. (2020). Funktsionuvannia ekohoteliv v Ukraini yak chynnyk aktyvizatsii pidpryiemnytskoi diialnosti [Functioning of eco-hotels in Ukraine as a factor of activation of entrepreneurial activity]. Ekonomika APK. 3. 57-65. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.202003057

Glemping: v Ukraine poyavilsya novyiy biznes, generiruyuschiy pribyil [Glamping: a new profit-generating business has appeared in Ukraine]. URL: http://derevo.ua/articles/details/glemping-v-ukraine-poyavilsya-novyj-biznes-generir-99

Shcho take hlempinh ta de yoho shukaty v Ukraini [What is glamping and where to look for it in Ukraine]. URL: https://veterdoit.com/shcho-take-hlempinh-ta-de-yoho-shukaty-v-ukraini

Oliinyk, O. V., Mostenska, T. L., Tarasiuk, G. M., & Chahaida, A. O. (2019). Perspektyvy rozvytku hoteliv u styli hlempinh v Ukraini [Perspectives of glamping-style hotel development in Ukraine]. Ekonomika, upravlinnya ta administruvannya. 4(90). 38-46. DOI: https://doi.org/10.26642/ema-2019-4(90)-38-46

Vetsepura, N. V., & Zemlina, Yu. V. (2021). Upravlinnia konkurentnymy perevahamy pidpryiemstv industrii hostynnosti ta turyzmu v suchasnykh umovakh [Management of competitive advantages of enterprises of the hospitality and tourism industry in modern conditions]. Ekonomika ta suspilstvo. 33. 82-88. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-33-62

The Association of hospitality industry of Ukraine. Official site. URL: http://aigu.org.ua/ (accessed 10 Jule 2022).

The page. Official site. URL: https://thepage.ua/ua/exclusive/sho-stanetsya-z-gotelyami-cherez-koronavirus.

P'jatj zirok dlja nametu. Shho take ghlempinghy i de jikh znajty v Ukrajini [Five stars for the tent. What are glampings and where to find them in Ukraine]. URL: https://focus.ua/uk/ukraine/487738-pyat-zvezd-dlyapalatki-chto-takoe-glempingi-i-gde-ih-najti-v-ukraine.

Boiko V.O. (2020) Green tourism as a perspective direction for rural entrepreneurship develop-ment. Scientific approaches to modernizing the economic system: vector of development: collective monograph. Lviv Toruń: Liha-Pres, pp. 1–18. DOI: https://doi.org/10.36059/978-966-397-189-6/1-18.

Namet z kondytsionerom ta Wi-Fi: shcho take hlempinh ta chy ye vin v Ukraini [A tent with an air-conditioner and Wi-Wi: what is glamping and if it is available in Ukraine]. URL:https://shotam.info/namet-z-kondytsionerom-ta-wi-fi-shcho-take-hempinh-ta-chy-ie-vin-v-ukraini/.

Shcho take hlempinh ta de yoho shukaty v Ukraini [What is glamping and where it can be found in Ukraine]. URL: https://veterdoit.com/shcho-take-hlempinh-ta-de-yoho-shukaty-v-ukraini.

Bovsh, L., Hopkalo, L., Levytska, I., Komarnitskyi, I., Rasulova, A. (2021). Simulation of behavior of hotel and restaurant business staff in the conditions of covid-19 viral pandemic. Journal of Environmental Management and Tourism. 12(1). p. 186–195. DOI: https://doi.org/10.14505/jemt.12.1(49).16.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.