Економічні аспекти виробництва овочів в Україні



DOI: http://dx.doi.org/10.31548/economics13(3).2022.74-83

Olena Cherednichenko, Yevhenii Chaika

Анотація


Метою статті є дослідження тенденцій рівня економічної ефективності вітчизняної галузі овочівництва та обґрунтування напрямків її ефективного розвитку. Матеріали та методи дослідження - в ході досліджень використовували абстрактно-логічний метод, методи індукції, дедукції і синтезу, статистико-економічний метод, методи порівняння й табличних моделей. Результати дослідження: проведений аналіз економічних аспектів виробництва овочів в Україні, представлена характеристика сучасного стану овочевої галузі та досліджена її економічна ефективність у сільськогосподарських підприємствах. Виявлене перевищення виробництва овочів майже в 1,5 рази над їхнім споживанням у країні, а попит і пропозиція мають тенденцію до зростання. За зведеними статистичними звітними даними проведений аналіз основних економічних показників виробництва продукції овочівництва загалом і відкритого ґрунту. Встановлено, що суттєвого збільшення виробництва даної продукції не відбулось через незначне підвищення врожайності овочевих культур. Визначено, що на ринку овочів спостерігається більш стрімке зростання їхньої собівартості, а відповідно й витрат, ніж ціни реалізації – на 43 % проти 18,5 %. Звісно це призводить до стрімкого падіння прибутків, майже на 60 % загалом і більше, ніж на 70 % - по овочах відкритого грунту. В результаті отримане зниження рівня рентабельності в 3,8 і 5,7 разів відповідно. Елементи наукової новизни: обґрунтовані основні напрямки розвитку вітчизняного ринку овочів із врахуванням потреб раціонального забезпечення населення в сучасних умовах і підвищення експортного потенціалу галузі. Практична значущість: відмічена необхідність постійного вдосконалення діяльності вітчизняних підприємств і підвищення рівня рентабельності продажу овочевих культур внаслідок посилення конкуренції через зацікавленість з боку зовнішніх товаровиробників

Ключові слова


овочівництво; виробництво; споживання; економічна ефективність; ціна реалізації; рівень рентабельності

Повний текст:

PDF

Посилання


Ukraine 2017 ANNUAL REPORT. URL: https://www.usaid.gov/sites/default/files/documents/1863/2017_report_eng_0.pdf

Halat, L.M. (2019). Perculiarities of market of fresh vegetables in Ukraine. Agrosvit. vol. 11. p. 35-44.

Lohosha, R.V., Moroz, I.O., and Krychkovskyi, V.Iu. (2019). The Potential and Problems of Development of the National market of Organic Vegetable Growing. Business Inform. vol. 1. p. 215-220.

Dukhnytskyi, B.V., Novichkov, O.V., & Polupan, V.M. (2017). Vegetable market in Ukraine. Ekonomika APK. vol. 10. p. 56-60.

Zakharchuk, O.V. (2018). World vegetable market and Ukraine. Agrosvit. vol. 3. p. 3-7.

Sievidova, I.O., Leshchenko L.O. (2017). Status, problems and prospects of development of vegetable growing in Ukraine. Investments: practice and experience. vol. 12. p. 28-33.

Ieltsova, L.B. and Omelchuk, S.T. (2018). Evalu ation of daily fruit and vegetable consumption by students' youth. One health and nutritions problems of Ukraine. vol. 2 (49). p. 46-54.

Seheda, S.A. (2019). Trends and structure of agricultural products import. Bulletin of the Cherkasy Bohdan Khmelnytsky National University. vol. 4. p. 177-190.

Porkka, M., Guillaume, J. H. A., Siebert, S., Schaphoff, S., & Kummu, M. (2017). The use of food imports to overcome local limits to growth. Earth’s Future. 5. Р. 393-407.

Long, M. W., Marple, K., & Andreyeva, T. (2021). Universal Free Meals Associated with Lower Meal Costs While Maintaining Nutritional Quality. Nutrients. 13(2).

Kinsey, J.D., & Smallwood, D.M. (2019). Domestic food aid programs. Food, agriculture, and rural policy into the twenty-first century: issues and trade-offs. Р. 135-152.

Chernetsky, V.M., Shvydky, P.A. (2018). Vegetable production of Ukraine: state, problems, prospects for development. Recommended for publication by the Scientific and Technical Council of the Research Station "Mayak" of the Institute of Vegetable and Melon Growing of the National Academy of Sciences, protocol No. 2. 168.

Ulyanchenko, O.V., Shiyan, D.V., & Gerasimenko, Yu.S. (2020). Forecasting global trends in the development of the organic products market.

Sukhii, P.O., & Tyuftiy, A.H. (2021). The main stages and problems of the development of organic production in the world.

Firsov, E.O. (2019). Methodological aspects of the formation of industrial relations in the market economy. Current issues of economics, accounting, finance and law in Ukraine and the world. 8.

Boiko V., Kwilinski A., Misiuk M., & Boiko L. Competitive advantages of wholesale markets of agricultural products as a type of entrepreneurial activity: the experience of Ukraine and Poland. Economic Annals-XXI. 2019. 175(1-2). Р. 68-72.

Sabluk, P.T., Gutkevich, S.O., Shevchuk, V.Ya. at al. (2020). Efficiency: an industry approach: a monograph.

Recommendations for a healthy diet for adults. Order of the Ministry of Health of Ukraine. URL: http:// moz.gov.ua (date of application: 05.10.2022).

Cherednichenko, O.O. (2020). Economic aspects of development of fruit and vegetable canning industry of Ukraine. The conference is registered in UkrINTEI (certificate No. 645 dated October 21, 2020). 245.

Cherednichenko, O., Bal-Prylypko, L. (2020). Rationale and economic feasibility of improving the technology of long-term storage of meat products. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 548(2). 022053

Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine. URL: https://minagro.gov.ua (date of application:17.10.2022).

Statistical information of the State Statistics Service of Ukraine. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (date of application:07.09.2022).


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.